Czy teraz bedzie latwiej..?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ARTEK_1910 » poniedziałek 11 maja 2009, 15:40

Każdy kto chce mieć prawo jazdy, powinien przejść przez egzamin jaki on by nie był. Mi ciężko jest odpowiedzieć na pytanie, czy po nowych przepisach będzie łatwiej, czy też trudniej zdać, ponieważ osobiście zdawałem na tych co są obecnie, i dla mnie nie będzie porównania. Pamiętam za małolata, jak wszyscy wokół mówili o wejściu przepisów, że dzięki nimi i kamerom będzie bardzo trudno zdawać, może i rzeczywiście jest trudno, ale jakoś nikt nie zrzędzi, bo każdy kto chce mieć ten wymarzony plastik, musi przejść przez ten trud egzaminów. Wejdą nowe przepisy to wiadomo, że początkowo też będzie nastawienie negatywne społeczeństwa, ale z czasem się przyzwyczają, tak jak przyzwyczaili do zdawania przy kamerach.
06.01.2009-Egzamin zdany
20.01.2009-Odbiór prawka..:)
ARTEK_1910

Postprzez sankila » poniedziałek 11 maja 2009, 17:12

patulka_1989 napisał(a):Okey ale nikt po 30 godzinach nie będzie bardzo dobrze jeździł nie ma takiej możliwości no kurcze ...
tak na dobra sprawę co to jest to 30 godzin?!

A jest przepis, że wolno jeździć tylko 30 godzin? A jak wyjeździsz 40 czy 50 to co się stanie? Punkty na egzaminie odejmą?

30 godzin to absolutne minimum, górna granica nie jest określona - jeździsz tyle, ile potrzebujesz, żeby czuć się wystarczająco pewnie za kierownicą. A wtedy na egzaminie nie będziesz "kolejną do odstrzału".

Obserwując posty w tym dziale mam wrażenie, że dla części osób ten kawałek plastiku stanowi odpowiednik magicznej różdżki - byle go zdobyć, a wtedy znikną problemy z "troszkę przejechałem, troszkę zawadziłem, troszkę nie zwróciłem uwagi", itd.
sankila

Postprzez damian.u90 » wtorek 26 maja 2009, 19:38

to znaczy, że na 100% od 9 czerwca egzamin będzie trwał minimum 25 minut, ma się zmniejszyć kolejka ? Ja zdałem egzamin teoretyczny i pierwszy raz podchodzę do egzaminu praktycznego, i mam za 2 miesiące czyli 22 lipca w Katowicach. Masakra.
damian.u90

Postprzez skov » wtorek 26 maja 2009, 20:16

masakra?
skov

Postprzez sht » wtorek 26 maja 2009, 21:24

Według mnie masakra. Ja zapisałem się na teorię i praktykę na jeden dzień wszystko. Czekałem miesiąc od zapisania na oba egzaminy. Po nieudanej próbie - kolejny termin również niecały miesiąc (praktyka, bo teoria na +). Także tyle czasu to masakra, choć wiem ze w coraz większej liczbie miast po prostu norma.
sht

Postprzez damian.u90 » środa 27 maja 2009, 16:39

a kolejki mają się zmniejszyć jak już będzie bankowo wprowadzona ta ustawa? bo w WORDzie w Katowicach są straszne długie kolejki 2 miesiące się czeka na praktyczny..
damian.u90

Postprzez Borys68 » środa 27 maja 2009, 17:46

Gosiaq90 napisał(a):Tak zgadzam sie ale nie do końca, ponieważ ja czytałam, że egzamin na trwać 25 minut ale w tym czasie osoba egzaminowana musi zrobić wszystkie przewidziane manewry a więc moim zdaniem egzaminy i tak będą trwały dłużej a już na pewno te w godzinach szczytu, ponieważ wtedy czas przemieszczania się po mieście znacznie się wydłuża. No ale mimo wszystyko powinno być łatwiej bo planowo egzamin ma być krótszy a więc mniej czasu na popełnienie jakiegoś głupiego błędu :D

No to zdawać o 6-tej rano lub o 8-mej wieczorem :)
Borys
Borys68

Postprzez Gosiaq90 » środa 27 maja 2009, 22:27

Borys68 napisał(a):No to zdawać o 6-tej rano lub o 8-mej wieczorem :)
Borys

Jasne :D szkoda, że nie wiesz co oznacza wyrażenie GODZINY SZCZYTU to jest mniej więcej czas od około 15 do około 16(jak większość osób wychodzi z pracy). A więc Twoje określenie co do godzin w których można zdawać egzamin niestety jest "troszkę" nietrafione... :D :D :D
Obrazek
Gosiaq90

Postprzez Ammut » piątek 29 maja 2009, 10:30

Madara napisał(a):Moja siostra zdaje w czwartek(11.06.2009) i juz ją poinformowano w czasie zapisywania sie że będzie zdawała z nowymi przepisami. (WORD Warszawa Bemowo)

To niech siostra zda relację z nowego egzaminu...
Ciekawa jestem ,bo 24-go mam trzecie podejście..
:)
11.02.09
Plac -
07.05.09
Plac +
Miasto -
24.06.09
Plac +
Miasto -
Ammut

Postprzez revivee » piątek 29 maja 2009, 20:18

Ja będe jednak zdawać już na nowych zasadach.
Tylko czy teraz będzie latwiej czy trudniej?

Czy to prawda, ze teraz samochód będzie mógl zgasnąć tylko dwa razy?? Głupie to z tym najechaniem na wysepkę - ze od razu konczy egzamin.Narazie testy będą chociaż takie same.

Podoba mi się ze nie bedzie juz trzeba tych wszystkich światel pokazywać, troche to głupie było no i że będzie skrócony czas. W sumie to będzie ułatwienie, jezdząc 25 minut mozna nie zrobic zadnego bledu, to jest bardzo krótko. Juz samo nastawienie,ze to tylko 25 min. jazdy. Tylko ciekawe jak do tego czasu podejdą egzaminatorzy. I też ciężko będzie się wyrobić. Jak czasem na jakimś ruchliwym skrzyżowaniu trzeba stać kilkanaście minut.
Wydaje mi się jednak, ze mimo wszystko nie są to jakieś drastyczne zmiany i nie mają aż tak dużego znaczenia.
W sumie to chodzi o to aby nauczyć się jezdzić, a egzamin i tak za którymś razem się zda ;)

Podobno mają zniknąć dożywotnie prawa jazdy od 2013 roku. Tylko czy te osoby które zrobią teraz prawko będą musiały je również odnawiać, czy tylko Ci co po 2013 roku?

Kolejne utrudnienia: -okres próbny 2-letni. Pomiędzy 5-7 mies. od otrzymania prawka obowiązkowy kurs doszkalający. 3 mandaty w okresie próbnym i odbierają prawko, 2 mandaty i szkolenie. -> to też od 9 czerwca wchodzi?
Ostatnio zmieniony piątek 29 maja 2009, 20:27 przez revivee, łącznie zmieniany 1 raz
revivee

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy