KIERUNKOWSKAZY NA EGZAMINIE

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

KIERUNKOWSKAZY NA EGZAMINIE

Postprzez DZX » czwartek 02 lipca 2009, 20:26

Mam 2 pytania co do kierunkowskazów:

- rozumiem, że jak mam nakaz jazdy w prawo/lewo to wlączam odpowiedni kierunkowskaz...tak samo kiedy skręcam w prawo/lewo, bo jazdę na wprost zabrania znak "zakaz wjazdu"?

a teraz bardziej poważne pytanie:
- jeżeli są roboty drogowe i oni tymi swoimi "pacholkami" wyznaczyli inaczej pas ruchu niż byl dotychczas i jadę nim na wprost i po chwili przejeżdżam przez linię ciąglą przechodzącą jakby z ukosa przez ten nowy pas ruchu, to powinienem dla zasady wlączyć na chwilkę prawy kierunkowskaz? Nie wiem jak się egzaminatorzy czepiają nadmiernego używania kierunkowskazów, ale wolę wiedzieć. Dzięki z góry!
DZX

Postprzez Margo » czwartek 02 lipca 2009, 20:47

Zmieniasz pas ruchu włączasz kierunkowskaz. Zawsze.
Margo

Postprzez Barabasz » czwartek 02 lipca 2009, 21:04

Margo napisał(a):Zmieniasz pas ruchu włączasz kierunkowskaz. Zawsze.

z tym ze w opisanej sytuacji robot drogowych jedziesz swoim pasem ruchu mimo ze przejezdrzasz po jakichs tam liniach
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez BOReK » czwartek 02 lipca 2009, 21:09

Jeżeli przy okazji wyznaczyli na żółto nowe pasy, to jedziesz według nich i zapewne pasa nie zmieniasz. Ale jeśli nie wyznaczyli i musisz zjechać ze swojego pasa, a potem na niego wrócić - kierunki idą w ruch.
BOReK

Postprzez Robis » piątek 03 lipca 2009, 12:40

1) Według mnie zawsze lepiej "nadużyć" kierunkowskazu, niż go nie użyć. Pokazujesz innym kierowcom swoje zamiary manewrów na drodze.

2) Zapamiętać, że kierunkowskazów używamy zawsze przy zmianie pasa ruchu lub kierunku jazdy.
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez XPepeX » piątek 03 lipca 2009, 12:53

Czyli jeśli pasy ruchu są wyznaczone ( zapewne kolorem żółtym ) i jedziesz tym pasem- to nie włączasz kierunkowskazów (jeśli włączysz masz 1 błąd w zadaniu)- bo nie zmieniasz pasa ruchu, jedziesz ciągle tym samym i niekt nikt nie mówi głupot, że lepiej "nadużyć", bo to jest nadinterpretacja i na egzaminie nie jest ważne co chcesz pokazać innym kierowcom lecz musisz jechać zgodnie z PRD a wg nich to błąd. Natomiast jeśli nie są wyznaczone i omijasz jakąś przeszkodę itp.- wtedy włączasz.
XPepeX

Postprzez qwer0 » piątek 03 lipca 2009, 16:20

1) Według mnie zawsze lepiej "nadużyć" kierunkowskazu, niż go nie użyć.

na szczescie tylko wg Ciebie.
Nieuzycie jest na rowni z naduzyciem.
Jest cala masa sytuacji, gdzie stwarzasz wieksze zagrozenie wlaczajac niepo3ebnie kierunek, niz gdybys go w ogole nie mial.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: KIERUNKOWSKAZY NA EGZAMINIE

Postprzez scorpio44 » środa 08 lipca 2009, 14:45

DZX napisał(a):przejeżdżam przez linię ciąglą przechodzącą jakby z ukosa przez ten nowy pas ruchu, to powinienem dla zasady wlączyć na chwilkę prawy kierunkowskaz?

Chyba lewy?
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy