Oblanie i może odwołanie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblanie i może odwołanie?

Postprzez Krzysiek_z_Pce » piątek 07 sierpnia 2009, 10:35

Witam

Powód oblania:
Dojeżdżam na skrzyżowanie na którym mam ustąpić pierwszeństwo, jest pod górkę, z prawej pusto, z lewej dość daleko na tyle że można wjechać - jadący powoli traktor a za nim 3 samochody i wtedy przy małej prędkości (jest pod górkę) po dodaniu "gazu" samochód zaczyna mi się "dusić" i zaczynają się "żabki" :) których finiszem było zgaśniecie samochodu na skrzyżowaniu (traktor w międzyczasie dojechał na skrzyżowania). Po czym egzaminator mówi, że przerywamy egzamin.

Obrazek

W uwagach mam napisane (tyle ile idzie rozczytać), że:
(...)spowodował zagrożenie na skrzyżowaniu, zgaśnięcie silnika na (...) skrzyżowanie i zablokowanie skrzyżowania (...)

Niby może samochód 1 raz zgasnąć, więc nie wiem czy można to reklamować? tym bardziej że Tu-> http://www.prawko.com.pl/egzamin-praktyczny-mainmenu-36 na samym dole nie widzę takiego naruszenia który skutkuje natychmiastowym przerwaniem egzaminu.

Pozdrawiam

gdzie (...) nie da się rozczytać :)
Krzysiek_z_Pce

Re: Oblanie i może odwołanie?

Postprzez mk61 » piątek 07 sierpnia 2009, 10:53

Krzysiek_z_Pce napisał(a):Niby może samochód 1 raz zgasnąć, więc nie wiem czy można to reklamować?

Tutaj nie rozchodzi się o samo zgaśnięcie, tylko o zgaśnięcie NA SKRZYŻOWANIU, co jest bezpośrednim zagrożeniem na drodze. Następnym razem dobierz odpowiedni bieg, albo, jeśli dalej będzie robił "żabki", to po prostu wciśnij sprzęgło i zredukuj bieg.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Grzegorz199991 » piątek 07 sierpnia 2009, 11:49

Moim zdaniem egzaminator słusznie podjął decyzję a w tym wypadku odwołanie chyba nie wiele da, ponieważ jeśli by ci zgasnął nie wiem przy parkowaniu(powtórzenie chyba parkowania) o ile dobrze się orientuję , albo przy ruszaniu gdzieś gdzie by nie było bezpośredniego zagrożenia innych uczestników ruchu to wtedy tak, a w tej sytuacji według mojego subiektywnego odczucia przykro to mówić ale słuszną decyzję podjął.
Pozdrawiam i powodzenia na następnym egzaminie:)).
PS: Jeśli by to było autko osobowe a szybko by jechało to co wtedy?, musiał by nagle hamować.
Pasjonat kolei żelaznych ;)) i miłośnik prowadzenia autka;)).
20.08.2009 (Za pierwszym podejściem zdane!):)
od 2.09.2009 szczęśliwy posiadacz kategorii B:).
Grzegorz199991

Postprzez Krzysiek_z_Pce » piątek 07 sierpnia 2009, 12:07

co by było, to by było w innej sytuacji drogowej, ta była taka, no niestety moc autka nie pozwoliła wyciągnąć go, szkoda bo kolejny termin w listopadzie no i trzeba się będzie spakować z tego WORD-u kaj indziej w Polsce ;)

Pozdrawaim
Krzysiek_z_Pce

Postprzez mshtal » piątek 07 sierpnia 2009, 12:36

definicja:
ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

z definicji wynika że swoim zachowaniem wymusiłeś pierwszeństwo nad wspomnianym traktorzystą...

a czy to z powodu Twojej nieuwagi, nieumiejętności oszacowania odległości czy jak w opisanej sytuacji nieumiejętnością dobrania odpowiedniego biegu, tudzież nie panowaniem nad pojazdem to nie ma znaczenia!

egzamin przerwany jak najbardziej słusznie

na marginesie dodam tylko, że na etapie egzaminu w ruchu drogowym, zgaśnięcie (bądź może raczej ruszanie) nie jest kryterium ani tym bardziej zadaniem... to egzaminator podejmuje decyzje czy w stopniu zadowalającym panujesz nad pojazdem i czy umiesz się możliwie płynnie poruszać!
mshtal

Powrót do Egzamin na prawo jazdy