egzamin teoretyczny - kat A ! problem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin teoretyczny - kat A ! problem

Postprzez April » czwartek 27 sierpnia 2009, 12:05

moglby mi ktos powiedziec czy na egzaminie teoretycznym na motocykl mozna popelnic 2 bledy tak jak jest to na kat B? bo znalazlam dwie rozne strony, z dwoma roznymi wersjami. na jednej bylo ze nie dopuszcza sie zadnego bledu a na drugiej ze mozna zrobic 2 bledy. egzamin juz jutro..

aha i czy to prawda ze tak jak mam na plycie 18 dzialow, to kazde pytanie bedzie z jednego dzialu wybrane?

z gory dzieki za odp.

pozdrawiam
April

Postprzez drill » czwartek 27 sierpnia 2009, 18:29

par.7 ust. 4 tabela nr1 w załączniku nr 5 rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie przeprowadzania egzaminów, tam masz wyraźnie napisane że zdany egzamin jest również z dwoma błędami. Co do tych 18 pytań to niestety nie pomogę.
drill

Postprzez April » czwartek 27 sierpnia 2009, 21:59

dzieki. i jeszcze pytanie mam. czy te odpowiedzi sa poprawne? tak mam w testach ale wydaja mi sie dziwne ;p

1. Kierujacemu motocyklowi nie wolno:
a) hlowac motocykla na polaczeniu gietkim w sposob umozliwiajacy latwe odczepienie
b) przewozic w bocznym wozku osoby w stanie nietrzezwosci
c) przewozic wieksza liczbe osob niz to okreslone w dowodzie rejestracyjnym

odp. C (tylko)

2. Kierujacemu motocyklem nie wolno:
a) oddalac sie od pojazdu gdy silnik jest w ruchu
b) pozostawiac pracujacego silnika podczas postoju poza obszarem zabudowanym
c) pozostawiac pracujacego silnika podczas zatrzymania na obszarze zabudowanym

odp. A (tylko)

czemu tak jest? mozna przewozic nietrzezwa osobe albo holowac cos gdy sie moze odczepic?
i w ogole oddalac od motocyklu na pracuyjacy ,silnku nie mozna a zaraz potem B i C ze jednak mozna??

jutro egzamin.. prosilabym o pomoc
April

Postprzez cman » czwartek 27 sierpnia 2009, 22:18

PRD napisał(a):Art. 31. 1. Kierujący może holować pojazd silnikowy tylko pod warunkiem, że:
(...)
4) pojazd holowany jest połączony z pojazdem holującym w sposób wykluczający odczepienie się w czasie jazdy; nie dotyczy to holowania motocykla, który powinien być połączony z pojazdem holującym połączeniem giętkim w sposób umożliwiający łatwe odczepienie;

(...)

Art. 45. 1. Zabrania się:
1) kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt osobie w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
(...)
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...)
2) przewożenia osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 1, na rowerze lub motorowerze albo motocyklu, chyba że jest przewożona w bocznym wózku;

(...)

Art. 60. 2. Zabrania się kierującemu:
1) oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;
(...)
3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze;
cman

Postprzez April » czwartek 27 sierpnia 2009, 23:54

hm na podstawie tych informacji rowniez mi sie wydaje ze odpowiedzi powinny byc inne.. moglby mi to ktos wytlumaczyc prostymi slowami czy te odp sa dobre czy nie?bylabym mega wdzieczna
April

Postprzez cman » piątek 28 sierpnia 2009, 10:18

Kierującemu motocyklowi nie wolno holować motocykla na połączeniu giętkim w sposób umożliwiający łatwe odczepienie?

Wręcz przeciwnie, wolno i w ten właśnie sposób powinien holować, aby w razie potrzeby można było szybko się odczepić.

Kierujacemu motocyklowi nie wolno przewozić w bocznym wózku osoby w stanie nietrzeźwości?

Nie wolno przewozić na motocyklu, bo pijany siedząc na tym samym siedzeniu co kierujący i odpowiadając w pewnym stopniu za położenie środka ciężkości, mógłby narobić dużo szkody z samospadnięciem z motocykla włącznie. W bocznym wózku jest bezpieczny (zarówno kierujący jak i pijany), podobnie jak na siedzeniu pasażera w samochodzie.

Kierującemu motocyklem nie wolno oddalać się od pojazdu gdy silnik jest w ruchu?

Nie wolno, bo jeżeli zostawi się pracujący silnik i pójdzie do lasu na grzyby, to byle kto może go zajumać.

Kierującemu motocyklem nie wolno pozostawiać pracującego silnika podczas postoju poza obszarem zabudowanym?

Wolno, ponieważ ustawodawca uznał, że poza obszarem zabudowanym nie jest to nazbyt uciążliwe dla środowiska. Można zatem pozostawić pracujący silnik (nie oddalając się od pojazdu) w celu np. generowania prądu do oświetlenia imprezy pod gołym niebem.

Kierującemu motocyklem nie wolno pozostawiać pracującego silnika podczas zatrzymania na obszarze zabudowanym?

Wolno, ponieważ biorąc pod uwagę, że zatrzymanie trwa do jednej minuty (lub wynika z warunków lub przepisów ruchu drogowego), ustawodawca uznał, że nawet na obszarze zabudowanym nie będzie to nadmiernie uciążliwe dla środowiska.
cman

Postprzez April » piątek 28 sierpnia 2009, 11:36

dzieki :D
April

Powrót do Egzamin na prawo jazdy