Rozszerzenie kategorii PJ... Jak to się odbywa?Co potrzebne?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Rozszerzenie kategorii PJ... Jak to się odbywa?Co potrzebne?

Postprzez Shakin » wtorek 01 września 2009, 14:48

Witam,

pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bez wyjątku :)

Mam problem. Sprawa wygląda następująco:

W październiku 2008r. zaliczyłem pozytywnie egzamin na prawo jazdy kategorii A1. W listopadzie stuknie mi 17 lat i 9 miesięcy i chciałbym zacząć kurs na kat. A i B. Jednak słyszałem o czymś takim jak "rozszerzenie kategorii". Ktoś wie jak to się odbywa? Chciałbym moje A1 zmienić na A :D Czy muszę przechodzić jeszcze raz kurs? Jeździć jeszcze raz motocyklem? Generalnie chodzi mi o to, że chciałbym trochę zaoszczędzić, a cena A+B kształtuje się u mnie w granicach 2100zł, a mniejsza ilość godzin czy też jazd motocyklem pewnie by jeszcze nieco tą cenę obniżyła.

I jeszcze jedno pytanko. Czysto teoretyczne. Od jakiegoś czasu chcą nam wprowadzić to AM i A2. Czy w takim wypadku będzie obowiązywało nadal rozszerzenie kategorii? Wiem, że wtedy kat. A1 nie liczy się do "stażu" na moto (tak jak po 2 latach A2 można robić A), ale może da się rozszerzyć?

Przepraszam, jeśli trochę zagmatwałem
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam
Rafał
Shakin

Postprzez cman » wtorek 01 września 2009, 15:01

Przechodząc z A1 na A masz po prostu trochę ulgowy kurs i egzamin. Na kursie nie ma obowiązkowej teorii, a minimalna liczba godzin jazdy jest zmniejszona do 10 (no i też oprócz tego istnieje pewnie jakaś możliwość dogadania się z OSK). Na egzaminie również nie ma teorii.
Co do A2 itp., to dopóki jest to w fazie projektu, nie ma co analizować, bo i tak nie wiadomo jaka będzie ostateczna postać.
cman

Postprzez Shakin » wtorek 01 września 2009, 15:23

Dzięki bardzo za odpowiedź :)

Co do dogadania z OSK - właśnie chce robić kurs w tej samej szkole w której robiłem A1.

Czyli ogólnie musze tylko wyjechać 10h i w WORD tylko miasto :)

Jeszcze raz serdecznie dziękuję :)

Aha i jeszcze jedno:

załóżmy że jestem po kursie i jestem na egzaminie w WORD.

Jeżeli źle mi pójdzie teoria na B to tą kategorię mam już oblaną, ale czy mogę w tym momencie kontynuować A? Czy stwierdzą, że mam prawko, a źle mi poszła teoria to na moto też mnie nie puszczą?
Shakin

Postprzez cman » wtorek 01 września 2009, 15:34

Shakin napisał(a):Czyli ogólnie musze tylko wyjechać 10h i w WORD tylko miasto :)

No i plac :wink:.

Shakin napisał(a):Jeżeli źle mi pójdzie teoria na B to tą kategorię mam już oblaną, ale czy mogę w tym momencie kontynuować A?

No oczywiście, to nie jest z sobą w żaden sposób powiązane.
cman

Postprzez Shakin » wtorek 01 września 2009, 15:41

No tak i plac :)

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź
Pozdrawiam :)
Shakin

Powrót do Egzamin na prawo jazdy