Terminowe prawo jazdy - czy słusznie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Terminowe prawo jazdy - czy słusznie?

Postprzez Hagem » czwartek 10 września 2009, 15:49

Witam. Zanim założyłem ten temat troche czytałem o wydawaniu prawo jazdy bezterminowego, ale jak wiadomo trochę to subiektywna ocena lekarza. MOja pani doktor stwierdziła, ze mam meic prawo jazdy terminowe na 10 lat. Poszedlem do okulistki, ktora "opieprzyla" pania doktor, ze wzroku nie mam tak zlego( -0,5d). Dostalem okulary. Okulary w ogole nie powiekszaja, ledwo widze roznice. Roznica jest jedynie leciutak poprawa obrazu. JEstem strasznie zirytowany tym, ze mam terminowe prawo jazdy a widze 60 letnich dziadkow jezdzacych samochodem bez okularow. Rozmawiajac z rowiesnikami, ktorzy maja slaby wzrok trafia mnie szlag, bo oni maja bezterminowe. Co w takiej sytuacji mam zrobic? Prawo jazdy juz zdalem i czekam na odbior. Pani w urzedzie miejskim powiedziala, ze w 2013 ma byc wprowadzona ustawa, ze juz nie bedzie bezterminowego prawa jazda. Czy to prawda?
Hagem

Postprzez ghoti_mp » czwartek 10 września 2009, 15:57

Prawda albo nie prawda - zależy jak wprowadzą.
Ale ja myślę, że faktycznie wprowadzą terminowe prawo jazdy, jak w większości krajów (ale nie wiem kiedy).
Nie wiem czy to dobre czy nie... na pewno ma to swoje oczywiste plusy i minusy.
Ja mam bezterminowe i cieszę się z tego bardzo;-)
ghoti_mp

Postprzez Hagem » czwartek 10 września 2009, 16:05

No dla mnie terminowe ma na pewno wiekszy sens niz to bezterminowe, gdzie osoba, ktora ma slaby wzrok dostanie bezterminowe, a osoba o malej wadzie temrinowe. nie ukrywam, ze czuje sie pokrzywdzony, bo nie trzeba tego ukrywac, ze wielu lekarzy przymyka oko na takei badania. Dowodem są osoby noszące "gogle" na glowie posaidajace prawo jazdy bezterminowe. Dodam, ze nie mam zadnego zeza itd. Nie potrafilem przeczytac chyba 2 literek malutkich i przez to dostalem terminowe. Jestem strasznie wkurzony
Hagem

Postprzez Endriu64 » sobota 12 września 2009, 09:28

trochę to głupio brzmi terminowe prawo jazdy, bo przecież tu nie chodzi o samą jazde, lecz o zdrowe, wiec jak juz to powinno się mówić o terminowych badaniach dopuszczających do jazdy. Lecz jak widze też jazdę, moich dziadków to troche strach... Dlatego jak dla mnie powinno sie robić jakeiś badania na symulatorze, lub na mały refleks osób po 60 rok życia co ok.5 lat. Bo taka prawda, że połowa to zagrożenie, nie każdy ale duża część.
Endriu64

Postprzez Borys_q » sobota 12 września 2009, 10:00

Nie przejmuj sie poprostu za 10 lat znajdz lekarza który ci wystawi bezterminowe orzeczenie i bedziesz miał spokój.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy