Kat.C mogę sie odwołać??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat.C mogę sie odwołać??

Postprzez Bonerr » środa 18 listopada 2009, 12:27

Witam wszystkich miałem dziś egzamin na kat. C w Bielsku-Białej jak sie okazało są dwa auta podstawione do egzaminowania jeden samochód Renault midlum a drugi był Daf. Uczyłem sie na renault a posadzili mnie na egzaminie do dafa co nigdy nawet nie siedziałem w takim aucie oczywiście oblałem parking. (Z resztą wszyscy oblali co siedzieli w dafie)W Bielsku co mi wiadomo zdaje sie tylko na renault midlum, czy mieli takie prawo egzaminować na dafie co był z jakiegoś ośrodka szkoleniowego ściągnięty (stary dziad bez hamulców i sprzęgło ze auto podskakiwało ),czy można sie jakoś odwołać, czy miałem prawo odmówić jazdy dafem i jakie by były konsekwencję odmówienia . (Na koniec dowiedziałem sie że Bielski WORD ma podpisaną umowę z ośrodkiem szkoleniowym co ma Dafa na wypożyczenie auta gdy pojazd egzaminujący jest w naprawie lub nie sprawny , ale samochód egzaminujący Renault midlum był sprawny bo inne osoby były egzaminowane ja miałem pecha trafił mi sie daf)
Bonerr

Postprzez skov » środa 18 listopada 2009, 17:46

odwołać się można zawsze :D .
skov

Postprzez albin » sobota 21 listopada 2009, 23:13

Odpowiedz sobie na pytanie czy pojazd egzaminacyjny spełniał kryteria jakie ma spełniać pojazd przeznaczony do egzaminowania określony w rozporządzeniu, jeśli spełniał to jak najbardziej możesz się odwołać ale nic ci to nie da.
albin

Postprzez Poznanianka » niedziela 22 listopada 2009, 18:20

Jeśli był podstawiony inny samochód tzn, że spełniał kryteria jakie ma spełniać pojazd przeznaczony do egzaminowania określony w rozporządzeniu.
Odwoływanie się nic nie da.
Poza tym zawsze masz prawo odmówić przystąpienia do egzaminu.

A tak na marginesie to 99% osób zdających i tak będzie jeździło innymi autami niż na egzaminie więc co za różnica na jakim zdaje się egzamin. Tym bardziej dotyczy to już kategorii ciężkich, zdający ma już jakąś praktykę w jeździe samochodem.
Poznanianka

Postprzez Jorgel » niedziela 22 listopada 2009, 21:50

Dokładnie, dobry kierowca pojedzie każdym wozem - szczególnie zawodowy ;)
B - 27.08.2008
C - 07.09.2009
Jorgel

Postprzez Toreba » niedziela 22 listopada 2009, 22:23

To, że uczyłeś się na aucie marki Renault jest rzeczą prawidłową, jednak ośrodek egzaminujący nie ma obowiązku prowadzenia egzaminu na pojeździe, na którym Ty w ośrodku szkoleniowym się uczyłeś, po pierwsze.

Po drugie, jak już ktoś wspomniał - odwoływać się można zawsze. Proponowałbym jednak bez argumentów do dyrekcji nie iść - tutaj tylko przekonuje mnie zły stan techniczny pojazdu. Wypożyczone auta do egzaminowania osób są dozwolone, dla przykładu kat. B1 - zastanawiam się czy jest w Polsce jakiś ośrodek egzaminowania, który dysponuje własnym autem nie przekraczającym 550kg, stąd takie auta się pożycza z ośrodków szkolenia.
Toreba

Powrót do Egzamin na prawo jazdy