Zawracanie a utrudnianie ruchu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wiciu2 » piątek 04 grudnia 2009, 16:27

No to się gość nakręcił i na nawajchował :)
wiciu2

Postprzez szerszon » sobota 05 grudnia 2009, 00:07

No to dlaczego gdy kursant nie wyrabia się w tych przysłowiowych trzech zarzuca brak umiejętności kierowania autem,utrudnienie ruchu i oblewa.Niedouczeni czy zlośliwi ? A dlaczego nie zawracać na 20 ?Poza tym pytanie o podstawę prawną jest nie na miejscu,nie musisz łapać mnie za słówka.Widzę co się dzieje w realu i generalnie bronię egzaminatorów,ale czasami to sie tylko po głowie drapię co wyczyniają.I swojej opini nie opieram na zeznaniach kursantów,bo te z natury są typu ,,wszyscy winni tylko nie ja,, ale na podstawie własnych obserwacji pojazdów egzaminacyjnych.
szerszon

Postprzez verde » sobota 05 grudnia 2009, 07:10

Co do filmu raczej autobusem w takich miejscach nie zawracasz.

Odnośnie oblewania jeśli na tzw 3 nie zawrócisz. TO jest tak . Jeśli ma możliwość wykonać owy manewr wykonujesz go jak jak najbardziej czysto, czyli w tym wypadku na tzw 3 bo jest to oczywiście egzamin. A że jeśli dostaniesz PJ i w życiu będziesz miał kąbinacje to już twoja sprawa. Tym się różni egzamin, od zwykłej jazdy z PJ że tu zdajesz na prawo jazdy, a jeśli by tak każdy po zdaniu prawka jeździł jak na egzaminie 90 % sytuacji na drodze po prostu by nie było ooo i tym się różni zawracanie na egzaminie od zawracanie w życiu. Po za tym jeszcze nie spotkałem się z sytuacją gdzie egzaminator dał takie miejsce gdzie NIE można by było na tzw 3 zawrócić z wykorzystaniem biegu R . Zazwyczaj spokojnie każdy kierowca by wykonał owy manewr na "3".
verde

Postprzez cman » sobota 05 grudnia 2009, 11:05

A czy cokolwiek przeszkadza to, że kursant zrobi to zawracanie np. na 4?

szerszon napisał(a):No to dlaczego gdy kursant nie wyrabia się w tych przysłowiowych trzech zarzuca brak umiejętności kierowania autem,utrudnienie ruchu i oblewa.Niedouczeni czy zlośliwi ?

Może jedno, może drugie, może jedno i drugie. Jeżeli ma miejsce utrudnianie ruchu, no to ma i już, obojętnie czy jest to spowodowane np. powolnym zawracaniem na 3, czy szybszym, ale na 6. A inne powody są wysysane z palca.
cman

Postprzez tristan » sobota 05 grudnia 2009, 23:46

cman napisał(a):A czy cokolwiek przeszkadza to, że kursant zrobi to zawracanie np. na 4?

No przeszkadza, w końcu ma zawrócić, a nie pojechać tyłem.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » niedziela 06 grudnia 2009, 00:10

Uruchamiamy wyobraźnię i...
1) zatrzymujemy samochód
2) wrzucamy wsteczny, skręcamy w prawo, cofamy np. w kierunku jakiegoś małego podjazdu - 1 raz
3) wrzucamy jedynkę, skręcamy w lewo, jedziemy do przodu - 2 raz
4) nie mieścimy się przed krawężnikiem - wrzucamy wsteczny, skręcamy w prawo, cofamy - 3 raz
5) wrzucamy jedynkę, skręcamy w lewo, jedziemy do przodu - 4 raz
6) jedziemy zawróceni
cman

Postprzez drill » niedziela 06 grudnia 2009, 00:17

Niestety wydaje mi się, że częste zmiany w przepisach powodują takie właśnie niedomówienia. Czy nie było takiego zawracania właśnie na 3 jeszcze niedawno na egzaminie na placu manewrowym?
drill

Postprzez cman » niedziela 06 grudnia 2009, 00:23

Było (dla innych kategorii pozostało), ale od tego czasu minęły już 4 lata, więc to raczej powinno wystarczyć, żeby przyjąć nowe zasady.
cman

Postprzez verde » niedziela 06 grudnia 2009, 07:54

Według mnie to troche chore przy tym zawracaniu jest zwłasza na egzaminie. Jeśli masz już to PJ, to po prostu zawracasz "jak ci pasuje" a na egzaminie tak jak "pasuje" instruktorowi" ot co i to jest cały sęk tej zagadki.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez mk61 » niedziela 06 grudnia 2009, 08:45

A później na drogach widać jak jeżdżą takie piczki, które są zdania "jak już zdam, to będę robić, jak chcę".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez skov » niedziela 06 grudnia 2009, 10:11

na egzaminie wymaga się zawracania z wykorzystaniem biegu wstecznego. Jak ktoś zawróci na raz obracając kierownicę maksymalnie w lewo i pojedzie do tyłu lub zawróci na 5 sprawnie to co? Nic, tylko pochwalić za umiejętności. Oczywiście, że dobrze by było zawrócić wykorzystując najmniejszą ilość zmian kierunku jazdy ale instrukcja o tym nie wspomina.
skov

Postprzez verde » niedziela 06 grudnia 2009, 11:22

Czym mniej tych ruchów , tym mniejsze prawdopodobieństwo, że egzaminator stwierdzi że blokujemy ruch :)
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez lith » niedziela 06 grudnia 2009, 12:28

No, im szybciej tym lepiej. Ale lepiej zawrócić na 5 niż władować się na chodnik :P, albo medytować jak tu kręcić stojąc w poprzek drogi.
lith

Postprzez wiciu2 » niedziela 06 grudnia 2009, 13:10

Do szerszon. "Pytanie o podstawę prawną jest nie na miejscu". Ależ oczywiście, że jest. Bo jeśli uważasz, że egzaminowany nie może zawrócić na 6 to ja się pytam na jakiej podstawie? Ja tobie odpowiadam, że owszem może bo instrukcja egzaminowania nic o tym nie wspomina. Są tylko wytyczne co do tego, aby manewr ten odbył się na drodze jednojezdniowej, dwukierunkowej z użyciem biegu wstecznego. I tyle. Nic więcej. Jeśli egzamin zakończy by się wynikiem negatywnym bo ktoś wykonał 2 razy manewr zawracania na 4, 5 cz 15 to jest to podstawa do napisania skargi i unieważnienia egzaminu. To egzaminator wskazuje miejsce osobie egzaminowanej w którym manewr ten ma wykonać. Jeśli wybierze tak, że nie egzaminowany nie będzie miał możliwości wykonania zawracania na 3 to jest to problem egzaminatora. Na kursie dla kandydatów na egzaminatora jest taki przedmiot jak "dobór tras egzaminacyjnych". To egzaminator wskazując miejsce na wykonanie manewru, powinien dobra je tak, aby zminimalizować możliwość utrudnienia ruchu innym pojazdom i wybrać na tyle szeroką drogę aby biedny egzaminowany nie musiał sięza bardzo nakręcić. I tyle.
wiciu2

Postprzez szerszon » niedziela 06 grudnia 2009, 13:25

Zwracam honor za wyjasnienie i nie pyskuję :D .Moja wina ponieważ nie wgłebiałem się w przedmiot na kursie egzaminatorów,a w sumie powinienem przeczytać.Wytlumaczę o co mi chodzi-podczas zawracania na egzaminie kursant mota się na drodze/zdaniem egzaminatora/ oblewa oficjalnie za utrudnienie ruchu lub stworzenie zagrożenia bo w międzyczasie podjedzie jakiś pacjent i zostawi tyle miejsca,ze o mało kursant nie właduje mu się w zderzak,czasami o zgrozo,trabi.Egzaminator jest czysty,kursant w stresie i robi czesto w takim wypadku bzdury.Mam nadzieję,że wyjaśniłem w miarę zrozumiale o co mi chodzi.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy