egzamin wczorajszy i łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez szczepaniak » piątek 07 maja 2010, 15:06

Często jednak zdarza się, że łuk na placu w szkołach jazdy nie jest dokładnie taki sam jak na placu w WORDzie. Dlatego warto przed egzaminem upewnic się, czy faktycznie trenujemy na identycznym łuku. Sposobów nauki jest dużo i każdy z nich jest poprawny. Przesyłam linki, może się komuś przydadzą:

1. http://www.youtube.com/watch?v=ePvXAsewX0w ---> łuk z perspektywy kierowcy

2. http://www.youtube.com/watch?v=4OikhEs- ... re=channel ---> łuk widziany z zewnątrz

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi!!
Zachęcam do zapoznania się z aktualną ofertą na www.oskszczepaniak.pl
szczepaniak

Postprzez Mknący » piątek 07 maja 2010, 15:19

Jak zdawałem, to jedynie raz zdarzyło mi się potrącić słupek, ale za każdym innym razem łuk wychodził mi bez problemu bo faktycznie robię to na wyczucie, czyli w moim przypadku - powoli i trzymając się prawej krawędzi. Jednakże faktycznie łuk łukowi nie zawsze jest równy. W OSK gdzie odbywałem kurs asfalt był podziurawiony zaś prosty odcinek krótszy niż ten w WORDzie. Natomiast w OSK gdzie się doszkalałem koperta była na minimalnym wzniesieniu. Niby szczegóły, ale dla żółtodzioba to olbrzymia różnica, zwłaszcza, że nikt nie ćwiczy na łukach w WORDzie.

A inna sprawa, że w Opolu łuki są w olbrzymim garażu i miewałem tam takie klaustrofobiczne wrażenie ciasności. Dodając do tego słabe oświetlenie i filary zlewające się ze słupkami, mamy przed sobą niezłe wyzwanie.
Mknący

Postprzez piotrekbdg » piątek 07 maja 2010, 16:31

Umiem robić na wyczucie łuk tylko, że jak robiłem sposobem to zawsze mi wychodził idealnie. Chciałem być na 100% pewny, że zrobię dobrze łuk i wyszło jak wyszło... Także odradzam te wszystkie sposoby.

100% pewności to dają tylko własne umiejętności.
piotrekbdg

Postprzez AbuseArt » piątek 07 maja 2010, 17:51

umiejętności ale nie tylko 'jezdne'.
jeszcze umiejętności radzenia sobie ze stresem.
oraz często przydadzą się umiejętności jazdy samochodami w stanie gorszym niż ten z OSK, co pokrywa się z pierwszym punktem tylko częściowo :)
Życzę powodzenia, teraz się uda. Tylko zapomnij o poprzednim egzaminie. Mi takie nastawienie pomogło zdać.
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez nextus » piątek 07 maja 2010, 18:56

no właśnie pachołki były troszeczke wyprzestawiane i łuk był dłuższy z troche większym kątem skrętu co mnie zgubiło. Właśnie gdzie macie guzik City w aucie reno clio ? ;)
nextus

Postprzez mikolajrej » piątek 07 maja 2010, 21:00

nextus napisał(a):no właśnie pachołki były troszeczke wyprzestawiane i łuk był dłuższy z troche większym kątem skrętu co mnie zgubiło. Właśnie gdzie macie guzik City w aucie reno clio ? ;)

Nie we wszystkich jest takie dodatkowe wspomaganie. Z tego co pamiętam to Fiat ma takie coś...
mikolajrej

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy