Wazne pytanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wazne pytanie

Postprzez Michal » niedziela 08 maja 2011, 12:57

Witam.. nie za bardzo wiem, gdzie zamieścić moje pytanie, więc zrobię to tutaj.

Sytuacja wygląda następująco.. 3 lata temu, w wyniku swojej własnej wielkiej głupoty, już pomijając cel całej sytuacji, wsiadłem do samochodu po 2-3 piwach (Chciałbym tutaj zaznaczyć, że nie posiadam prawa jazdy). Zatrzymała mnie policja, na moje szczęście ( w nieszczęściu ) wydmuchałem ilość mieszczącą się w przedziale wykroczenia z tendencją spadkową. Dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na 3 lata oraz kare grzywny 2000zł. Niemniej jednak o co chciałbym zapytać. Te 3 lata temu, skończyłem kurs szkoleniowy i teraz pytanie. Czy jeżeli skończyłem ten kurs, a dostałem zakaz na 3 lata, to czy muszę go robić od nowa? Jeżeli nie, to ile ważny jest taki kurs? Co generalnie powinienem zrobić... ?

PS. Z góry prosiłbym o darowanie sobie umoralniających postów na temat mojego młodzieńczego zachowania ;)
Michal

Re: Wazne pytanie

Postprzez katarzynka135 » niedziela 08 maja 2011, 13:09

Myślę, że powinieneś pójść do ośrodka, w którym robiłeś ten kurs. Oni powinni mieć tę kartę przebiegu całego kursu:) A co do ważności kursu, to chyba jest ważny...
Na wszelki wypadek zapytaj się, a to rozwieje Twoje wszystkie wątpliwości :)
Pozdrawiam
katarzynka135

Postprzez michooo » niedziela 08 maja 2011, 14:41

Twój kurs jest ważny bezterminowo. Jeżeli nie podchodziłeś do egzaminu, to zgłoś się do OSK w celu pobrania papierów i możesz potem iść się zapisać na egzamin.
michooo

Postprzez dylek » niedziela 08 maja 2011, 19:40

Jeśli data ukończenia kursu jest wcześniejsza niż data orzeczenia o zakazie to możesz na tym zaświadczeniu z OSK złożyć dokumenty do WORDu.
Natomiast jeśli daty się zazębiają - masz problem, bo będzie wynikało, że kurs kończyłeś w trakcie obowiązywania zakazu - znaczy byłby on nieważny.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Michal » poniedziałek 09 maja 2011, 00:38

Kurs został zakończony przed wydaniem orzeczenia, w ogóle przed zajściem stanu faktycznego podlegającego pod paragraf z kodeksu wykroczeń.

Ktoś tutaj nadmienił, że kurs jest ważny, jeżeli nie podszedłem do egzaminu.. a co w wypadku jeżeli.. byłem na egzaminie, ale nie miałem dokumentu (dowodu) więc nie dopuszczono mnie nawet do egz teoretycznego?
Michal

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 maja 2011, 01:20

Egzamin nie ma tu nic do ważności kursu. Gdybyś nie zdał 3 razy teorii, lub 3 razy praktyki, to musiałbyś odbyć dodatkowe szkolenie dokształcające. W tej sytuacji, jak rozumiem - złożyłeś dokumenty z kursu w WORD, więc idziesz do swojego wydziału komunikacji i prosisz o przesłanie dokumentów do WORD.

Jeśli egzamin się nie odbył z jakiegokolwiek powodu, to się nie odbył i nie można go zaliczyć do odbytego i oblanego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy