[KAT. A] 3 pytania, proszę o małą podpowiedź.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

[KAT. A] 3 pytania, proszę o małą podpowiedź.

Postprzez BeGie » wtorek 10 maja 2011, 20:22

Podchodząc dzisiaj do egzaminu, dostałem informację iż mam sprawdzić - działanie kierunkowskazów, poziom oleju oraz coś tam ustalonego z góry, o czym nie byłem poinformowany przez mojego instruktora. Mniejsza o szczegóły. Może mi ktoś powiedzieć co oprócz dwóch "wylosowanych" rzeczy, sprawdzić trzeba?
Następne pytanie - ruszając z miejsca, w którą stronę mam się oglądać? Każdy mi mówił jak dotychczas, że do tyłu po lewej stronie, tak jakbym włączać się miał do ruchu. Okazało się, że oglądać należy się w tył, w obie strony.
Pytanie nr 3. Ruszając na skrzyżowaniach przy zmianie światła z czerwonego na zielone, mam się oglądać?
Powiedzmy, że dzisiaj okazało się że jestem niedouczony. Proszę o pomoc, za półtora tygodnia mam następny termin.
Pozdr.
BeGie

Re: [KAT. A] 3 pytania, proszę o małą podpowiedź.

Postprzez karol199 » środa 11 maja 2011, 15:30

BeGie napisał(a):Podchodząc dzisiaj do egzaminu, dostałem informację iż mam sprawdzić - działanie kierunkowskazów, poziom oleju oraz coś tam ustalonego z góry, o czym nie byłem poinformowany przez mojego instruktora. Mniejsza o szczegóły. Może mi ktoś powiedzieć co oprócz dwóch "wylosowanych" rzeczy, sprawdzić trzeba?

Naciąg łańcucha..... na twoim miejscu poszedł bym to "nie douczenie" wyjaśnić z instruktorem, bo on miał Cie przygotować do egz
BeGie napisał(a):Następne pytanie - ruszając z miejsca, w którą stronę mam się oglądać? Każdy mi mówił jak dotychczas, że do tyłu po lewej stronie, tak jakbym włączać się miał do ruchu. Okazało się, że oglądać należy się w tył, w obie strony.

Obie
BeGie napisał(a):Pytanie nr 3. Ruszając na skrzyżowaniach przy zmianie światła z czerwonego na zielone, mam się oglądać?
Powiedzmy, że dzisiaj okazało się że jestem niedouczony. Proszę o pomoc, za półtora tygodnia mam następny termin.
Pozdr.

Wypadało by, bo nie wiesz co się "działo" z tyłu, gdy Ty w tym czasie obserwowałeś sygnalizacje
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Re: [KAT. A] 3 pytania, proszę o małą podpowiedź.

Postprzez BeGie » środa 11 maja 2011, 16:28

Ok, dziękuję Ci za rady.
Jeszcze takie małe pytanie. Jak włączyć światła postojowe w Suzuki Van Van oraz Suzuki Marauder? Oraz jak to jest ze światłami mijania, włącza się je manualnie?
Muszę przyznać, że w ośrodku, w którym robiłem kurs, miałem do dyspozycji Hondę CB 250. Na egzaminie zrozumiałem też dopiero, że nie zapalę motoru gdy nie odłączę sprzęgła. W Hondzie z kursu, światła mijania włączało się manualnie, "suwakiem" obok manetki gazu, można też było odpalić motor na neutral'u bez odłączenia sprzęgła.
Jeszcze pytanie, jak to jest z "stopką", czy gdy ją rozłożę, gdy silnik pracuje, nastąpi odcięcie zapłonu?
BeGie

Powrót do Egzamin na prawo jazdy