Czy słusznie oblany?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy słusznie oblany?

Postprzez Mundek111 » piątek 11 lutego 2011, 16:59

Witam. Nie zdałem wczoraj egzaminu z powodu 2 błędów, najechania na obszar wyłączony z ruchu prawym kołem bo jechałem pod słońce i nic nie było widać a drugi błąd polegał na tym, że egzaminator stwierdził, że jadę zbyt daleko od prawej krawędzi, nie jechałem blisko środka tylko po prostu srodkiem swojego pasa na maratońskiej w Łodzi. Na arkuszu przebiegu egzaminacyjnego mam nawet wpisane "jazda srodkiem prawej połowy jzdzni". Czy słusznie uznał mi to jako błąd? Na poprzednich 2 egzaminach jeździłem tak samo i nawet słowem sie nie odezwali.
Mundek111

Re: Czy słusznie oblany?

Postprzez piotrekbdg » piątek 11 lutego 2011, 17:13

Na arkuszu przebiegu egzaminacyjnego mam nawet wpisane "jazda srodkiem prawej połowy jzdzni". Czy słusznie uznał mi to jako błąd? Na poprzednich 2 egzaminach jeździłem tak samo i nawet słowem sie nie odezwali.

Ten błąd to jest dla mnie kuriozum, chyba egzaminatora...pokrzywiło. Poza tym idąc dalej tym tokiem popełniłeś dwa różne błędy, a oblewa się za popełnienie dwukrotne tego samego przewinienia, np: dwukrotne nie zasygnalizowanie skrętu.
piotrekbdg

Postprzez el_ryba » piątek 11 lutego 2011, 17:43

Mundek111 napisał(a):Witam. Nie zdałem wczoraj egzaminu z powodu 2 błędów, najechania na obszar wyłączony z ruchu prawym kołem
Nie wiem jak przy egzaminie na B, ale przy C czy C+E najechanie na obszar wyłączony z ruchu to automatycznie niezdanie egzaminu (tak samo jak z linią podwójną ciągłą). Więc tak jakby dostałeś drugą próbę.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez Mundek111 » piątek 11 lutego 2011, 17:54

Tzn na początku samym miałem ta sytuacje, że uznał mi za błąd jazde srodkiem pasa ruchu, ale napisałem w odwrotnej kolejnosci w pierwsyzm poscie. Co do lini obszaru wyłączonego napewno nic nie zdziałam bo jeśli on widział to ja niby też powinienem, tylko, że egzaminator zna na pamięć gdzie są te wszystkie linie. To, że unzanie jako błąd jazde po środku pasa ruchu jest idiotyzmem i jest tylko po to żeby mnie szybciej uwalić to wiem, ale zastanawiam sie czy ma on prawo uznać to właśnie jako błąd czy to tylko jego fanaberia i nie powinnien nic wpisywać.
Mundek111

Postprzez Vana » piątek 11 lutego 2011, 18:45

Jazda zbyt daleko od prawej krawedzi jest powiedzmy dyskusyjna - ale tak czy inaczej, wjazd na powierzchnie wylaczona z ruchu pojazdow to jeden z tych 16 magicznych bledow ktore skutkuja natychmiastowa przesiadka. To, ze jechales pod slonce nie jest tutaj argumentem - na zakreskowane pole mozesz wjechac tylko w sytuacji kiedy kupy sniegu/zaparkowane samochody zostawiaja za malo miejsca zeby przejechac, ewentualnie jezeli chcesz zrobic miejsce pojazdowi uprzywilejowanemu i nie masz innej mozliwosci niz najechac na to zakreskowane/podwojna ciagla. Aha, oba te przypadki ktore podalam nie wynikaja z zadnych przepisow - po prostu zwykle egzaminatorzy akceptuja takie tlumaczenia.
Vana

Postprzez szerszon » piątek 11 lutego 2011, 21:54

Mundek111 napisał(a):... nie jechałem blisko środka tylko po prostu srodkiem swojego pasa na maratońskiej w Łodzi. Na arkuszu przebiegu egzaminacyjnego mam nawet wpisane "jazda srodkiem prawej połowy jzdzni".

jeśli to prawda to z czystym sumieniem mozna nazwać go kretynem i wysłać na kurs kat B celem nauczenia sie PoRD-Art 16.4 sie kłania.
Mamy jechac prawym pasem możliwie blisko krawedzi , a nie po krawędzi.
szerszon

Postprzez dylek » piątek 11 lutego 2011, 22:43

szerszon napisał(a):
Mundek111 napisał(a):... nie jechałem blisko środka tylko po prostu srodkiem swojego pasa na maratońskiej w Łodzi. Na arkuszu przebiegu egzaminacyjnego mam nawet wpisane "jazda srodkiem prawej połowy jzdzni".

jeśli to prawda to z czystym sumieniem mozna nazwać go kretynem i wysłać na kurs kat B celem nauczenia sie PoRD-Art 16.4 sie kłania.
Mamy jechac prawym pasem możliwie blisko krawedzi , a nie po krawędzi.

szerszon - nie bądź dla egzaminatorów aż tak surowy :D
Ja tu widzę jazdę SZEROOOKim pasem ruchu w taki sposób, że można by się ciut w prawo na nim przesunąć i inni by śmigali obok, ale nie...lepiej rąbać środkiem - z przodu puchy - z tyłu ogonek - i udawać największą zawalidrogę IV-tej RP ;)
>>TUTAJ to co mam na myśli<<
Wg mnie to coś takiego się nie spodobało egzaminatorowi :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 11 lutego 2011, 23:03

Może i masz rację, ale jak szeroko to moze były dwa pasy niewyznaczone, kolega da adres zumi to popatrzymy.
szerszon

Postprzez Borys_q » piątek 11 lutego 2011, 23:05

Ta jazda za daleko od prawej nie miała znaczenia egz został słusznie za pas wyłączony przerwany.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » sobota 12 lutego 2011, 19:48

jak mozna popelnic "blad" najezdzajac na pole wylaczone z ruchu?
rusel

Postprzez scorpio44 » sobota 12 lutego 2011, 20:03

Mundek111 napisał(a):Tzn na początku samym miałem ta sytuacje, że uznał mi za błąd jazde srodkiem pasa ruchu, ale napisałem w odwrotnej kolejnosci w pierwsyzm poscie.

;)
Egzamin został przerwany za najechanie na powierzchnię wyłączoną, a cała reszta w świetle tego tak naprawdę nie ma większego znaczenia.
scorpio44

Postprzez rusel » sobota 12 lutego 2011, 20:04

rozumiem, nie ma sensu
rusel

Postprzez micholes » czwartek 02 czerwca 2011, 14:41

szerszon napisał(a):Może i masz rację, ale jak szeroko to moze były dwa pasy niewyznaczone, kolega da adres zumi to popatrzymy.

Ja ta trasą jezdziłem i instruktor mi kazał jak najblizej prawej krawedzi jechac. Natomiast z lewej strony bez problemu samochdy jezdza to znaczy ze sa dwa pasy chociaz nie ma narysowanych pasów oprócz oddzielajacych pasy w przeciwnym ierunku
micholes

Postprzez karol199 » czwartek 02 czerwca 2011, 21:39

el_ryba napisał(a):
Mundek111 napisał(a):ale przy C czy C+E najechanie na obszar wyłączony z ruchu to automatycznie niezdanie egzaminu (tak samo jak z linią podwójną ciągłą). Więc tak jakby dostałeś drugą próbę.

Oczywiście na każdym odcinku drogi w Polsce manewr skrętu jest możliwy bez najechania na linie :roll:
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Powrót do Egzamin na prawo jazdy