Witam.
Dziś zapisałem się na kurs prawa jazdy, natomiast mam problem z dowodem osobistym.
Mianowicie do całej dokumentacji podałem dane z dowodu ktory wazny jest do 2013 wg informacji na nim.
Niemniej jednak w grudniu otrzymałem pismo o wymeldowaniu z pobytu stałego (nie nastapilo to z woli wlasnej, a przez wniesienie postepowania przez osobe trzecia).
Małym druczkiem na liscie jest uwaga(w skrocie): posiadacz dowodu ma obowiazek wymienic ten dokument w razie zmiany danych, ktore zamieszcza sie w dowodzie. o wymiane dowodu nalezy wystapic w ciagu 14 dni od otrzymania pisma, dowod ulega uniewaznieniu po uplywie 3 miesiecy w przypadku niezlozenia wniosku o jego wymiane.
w chwili obecnej nie mam mozliwosci meldunku pod obecnym adresem, nie zamierzam rowniez nic z tym robic, (pozostaje bez meldunku) i z moich wyliczen wynika ze dowod powinien stracic waznosc w polowie marca. jezeli do tego czasu nie uda mi sie ukonczyc kursu lub termin waznosci uplynie przed terminem pierwszego egzaminu czy jest to jakos sprawdzane? tzn na dowodzie jest data waznosci 2013 ale czy jest mozliwosc ze oni sobie odszukaja cos w systemie i np nie bede mogl podejsc do egzaminu lub sie na niego zapisac z powodu niezgodnosci danych lub uniewaznienia dokumentu? czy moge liczyc na to jesli na dowodzie mam 2013 to nikt nie bedzie docieka czy jest aktualny, prosze o pomoc jak taka sytuacje rozwiazac.