Jazda a hamowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Jazda a hamowanie

Postprzez bobpl » środa 02 lutego 2011, 23:13

michooo napisał(a):Ale potem to jak komu wygodnie, kwestia przyzwyczajenia. ;)

Dokładnie ;)
Jeden będzie wolał przyhamowac silnikiem, inny się kulać, a trzeci w ogóle spanikuje i sie zatrzyma, wlaczy awaryjne i zacznie płakać :P
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez Bladeus » sobota 03 marca 2012, 20:41

Mam pytanie przy zatrzymywaniu się przed skrzyżowaniem. Gdy zdejmuje nogę z gazu powoli podjeżdża do skrzyżowania jak za szybko jadę to troszkę hamuje i kiedy jest ten moment wciśnięcia sprzęgła żeby nie zgasł? I czy równocześnie mam wciskać pedał sprzęgła i hamulca...?

Tak samo mam przy skręcaniu zwalniam i kiedy przed skrętem wciskam sprzęgło i daje na drugi bieg przed skrętem te sprzęgło czy po skręcie sprzęgło i drugi bieg...?
Bladeus

Postprzez piotrekbdg » niedziela 04 marca 2012, 20:09

Przy hamowaniu dajesz sprzęgło w końcowej fazie żęby silnika nie zdławić. Jak hamujesz z niskiej predkości to mozesz jednocześnie, jak z jakiejś większej to po chwili dociskasz pedał sprzęgła.

Przy skręcie redukuj bieg wtedy kiedy jest Ci wygodniej. Jak zakręt da sie pokonać bez zbytniego hamowania to przejedź go i po wyjściu sprawdź jaki bieg będzie najodpoiwedniejszy.
piotrekbdg

Postprzez Bladeus » niedziela 04 marca 2012, 22:20

piotrekbdg THX

Czyli tak mam rozumieć, że jak już zbliżam się do skrzyżowania wcześniej rozpocząłem hamowanie silnikiem to już w końcowej fazie naciskam razem sprzędło + hamulec i wrzucam na luz.

jak z jakiejś większej to po chwili dociskasz pedał sprzęgła.
tzn. jak trochę tego nie rozumie, mógłbyś jaśniej...?
Bladeus

Postprzez ringus1 » poniedziałek 05 marca 2012, 00:18

To znaczy, że samego hamulca używasz tak długo, jak to możliwe. Innymi słowy - aż samochód zacznie się dławić - wyczujesz to, albo możesz na obrotomierzu zobaczyć. Powiedzmy dla ułatwienia ~1,2k obrotów, to moment kiedy powinieneś wcisnąć sprzęgło. I wtedy w zależności do jakiej prędkości wyhamowałeś, robisz redukcję albo już odpuszczasz i wrzucasz na luz.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Bladeus » poniedziałek 05 marca 2012, 11:05

ringus1 THX
Bladeus

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy