Prawo Jazdy a dokument tożsamości

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy a dokument tożsamości

Postprzez mariusz94 » sobota 10 marca 2012, 19:02

Witam, tak się składa, że chcę się zapisać na egzamin kategorii B w przyszłym tygodniu na najbliższy możliwy termin w kwietniu (wtedy bd pełnoletni), ale nie posiadam jeszcze dowodu osobistego, a mój paszport utracił ważność. Co zrobić w takim przypadku? Da radę jakoś zapisać się i zdać egzamin teoretyczny bez dowodu tożsamości? Chyba, że jako taki dowód może służyc legitymacja szkolna lub nieważny już paszport?
mariusz94

Re: Prawo Jazdy a dokument tożsamości

Postprzez lith » sobota 10 marca 2012, 21:47

Zapisać się możesz, ale do egzaminu nie podejdziesz bez dowodu/paszportu.
lith

Postprzez mariusz94 » sobota 10 marca 2012, 21:54

Tylko te 2 dokumenty są ważne w WORDach? Bo nie wiem teraz co zrobić, mam wyjeżdżone godziny, trzeba by się jak najszybciej zapisać a tutaj nie mam jak. Ile mniej wiecej trwa wyrobienie dowodu tymczasowego? Trochę głupio będzie jak przez 2 miesiące nie będę miał styczności z samochodem a potem będę miał zdawać praktykę. Nie wystarczy np jakaś legitymacja albo coś podobnego? Albo nieważny paszport?
mariusz94

Postprzez Minor » sobota 10 marca 2012, 21:59

Do zapisania starczy... panie w okienkach proszą o dokument żeby sprawdzić poprawność danych na wniosku.

Jednak już do egzaminu musisz mieć dokument potwierdzający tożsamość, dowód, paszport, książeczka wojskowa... nie wiem co jeszcze może być.
Minor

Postprzez mariusz94 » sobota 10 marca 2012, 22:24

A paszport który utracił ważność? Gdzieś czytałem, że taki paszport jest ważny w kraju, można np na nim też wrócić z innego kraju. Jak myślicie?
mariusz94

Postprzez hajlfajer » sobota 10 marca 2012, 22:27

Dowody wydawane do 30 dni. Ja swoj dowod zamawialem 8 lutego i dostalem kartke aby przyjsc po niego 9 marca, ale zadzownilem tydzien wczesniej u juz byl. Na pierwszy egzamin dostaje sie zawsze termin 30 dni od zlozenia papierow w wordzie (no chyba ze sie spytasz czy sa jakies wczesniejsze i bedzie np. na nastepny dzien ;)). Przynajmniej ja tak mialem i mieli moi znajomi. Jak zlozysz wniosek do wordu i wniosek o dowod w ten same dzien, to moze dasz rade miec dowod na egzamin. Innego dokumentu Ci nie przyjmą.
hajlfajer

Postprzez mariusz94 » sobota 10 marca 2012, 22:48

U mnie teoria jest 2 tygodnie od dnia zapisu mniej wiecej. No chyba ze na teorie nie musze miec jeszcze dowodu? Tylko na praktyke? Bo wiem ze na teorie ludzie czekaja po 2 tygodnie a na praktyke miesiac.
mariusz94

Postprzez lith » niedziela 11 marca 2012, 00:34

Na teorię i na praktykę jest potrzebny dowód, albo paszport. Oczywiście ważne... i nie przeskoczysz tego. Ogólnie jak paszport bez peselu to jeszcze podobno jakiś świstek musisz ogarnąć z peselem, ale nieważne, bo i tak piszesz, że ważnego paszportu nie masz. Pozostaje złożyć wniosek o dowód. Wbrew pozorom nie musisz czekać do 18tki, po prostu dostaniesz z krótszym terminem ważności- coś za coś.
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy