Jak przygotować się na egzamin teoretyczny?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak przygotować się na egzamin teoretyczny?

Postprzez Aronag » sobota 21 kwietnia 2012, 12:15

Cześć.
Kurs prawa jazdy rozpocząłem w listopadzie, zakończyłem w grudniu. Z pewnych powodów egzamin (pierwszy raz) mam dopiero pod koniec maja.

Moje pytanie jest następujące:
W jaki sposób najlepiej przygotować się na egzamin teoretyczny? Szczerze mówiąc boję się go bardziej niż praktycznego (na który planuję sobie dokupić jeszcze 6 dodatkowych godzin jazdy) i nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, jak się przygotować, żeby zdać teorię i jednocześnie oswoić się dobrze z przepisami?

Będę wdzięczny za propozycje, rady, uwagi... :)
Aronag

Re: Jak przygotować się na egzamin teoretyczny?

Postprzez garrik » sobota 21 kwietnia 2012, 12:57

Nie dostałeś żadnych materiałów z OSK? Jakiejś prezentacji, programów komputerowych itp? Generalnie wystarczy przejrzeć w miarę starannie materiały ze szkolenia (zakładam, że byłeś na wykładach i uważałeś), potem przelecieć zestawy pytań (program komputerowy lub testy z netu) ze dwa razy i z mojego oraz moich kolegów/koleżanek doświadczenia wynika, że zwykle tyle wystarczy żeby bezstresowo przejść egzamin (jak pytania przeklikasz pięć razy to na egzaminie już w zasadzie rozwiązujesz z pamięci).
garrik

Postprzez chap » sobota 21 kwietnia 2012, 15:32

Ja z mojego OSK podczas kursu teoretycznego dostalem plytke z aktualnymi testami i do tego jeszcze ksiazke o przepisach, Ty nic nie dostales?
Jezeli nie to w internecie jest sporo programow z testami na kat. B, wystarczy chwile poszukac.
Generalnie zeby nie zdac egzaminu teoretycznego to trzeba sie naprawde niezle postarac, wystarczy znac zasady pierwszenstwa, pare znakow i juz mamy z 3/4 punktow, reszta to pytania z pierwszej pomocy, obslugi pojazdu, sytuacji szczegolnych i tak dalej. Ich jest jednak na tyle malo, ze wystarczy pare razy przeklikac sobie test z wybranej kategorii (czyli np. pierwsza pomoc) i juz jest to w glowie.
Rozwiazuj sobie 1-2 testy dziennie i zobaczysz - zdasz bez problemu ;).
chap

Postprzez Aronag » sobota 21 kwietnia 2012, 17:04

Dziękuję za motywację. :)

Owszem, dostałem książeczki z przepisami i z testami... Tylko chodzi mi o o najbardziej efektowny sposób wpojenia sobie tych treści, a z książki z testami niezbyt komfortowo się wkuwa. ;)

Czyli po prostu nauczyć się wszystkich znaków + robić testy na komputerze...? Moglibyście polecić jakiś dobry, darmowy program z tymi testami? :)
Aronag

Postprzez ella » sobota 21 kwietnia 2012, 17:54

ella
Moderator

Postprzez chap » niedziela 22 kwietnia 2012, 00:58

Aronag napisał(a):Dziękuję za motywację. :)

Owszem, dostałem książeczki z przepisami i z testami... Tylko chodzi mi o o najbardziej efektowny sposób wpojenia sobie tych treści, a z książki z testami niezbyt komfortowo się wkuwa. ;)

Czyli po prostu nauczyć się wszystkich znaków + robić testy na komputerze...? Moglibyście polecić jakiś dobry, darmowy program z tymi testami? :)

Ale tu nawet nie wchodzi o wkuwanie - nie znam zadnego delikwenta, ktory przeczytal ksiazke z testami, a co dopiero sie z takowej uczyl (choc pewnie sa i tacy ;)). Uczyc znakow tez sie raczej nie musisz, bo wiekszosc z nich jest oczywista i nawet czlowiek nie posiadajacy prawka jest w stanie domyslic sie, o co w takim znaku chodzi (przypadkow szczegolnej troski typu 'zakaz parkowania w dni nieparzyste w godz x - y' nie licze :)).
Jezeli masz z teoria problem, to po prostu poswiec na nia pare minut dziennie robiac testy i luz.

najbardziej efektowny sposób wpojenia sobie tych treści

Testy, zdecydowanie.
chap

Postprzez oskinstruktor » niedziela 22 kwietnia 2012, 07:14

Uczyć się!!!
oskinstruktor

Postprzez rusel » niedziela 22 kwietnia 2012, 11:50

niektorzy o tym nie wiedza i potem taki przymulony knypek 8 raz podchodzi do teorii.....
rusel

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 13:35

Uczyc znakow tez sie raczej nie musisz, bo wiekszosc z nich jest oczywista i nawet czlowiek nie posiadajacy prawka jest w stanie domyslic sie, o co w takim znaku chodzi (przypadkow szczegolnej troski typu 'zakaz parkowania w dni nieparzyste w godz x - y' nie licze :)).

Cóż za geniusz -- znaki dla niego oczywiste :) jestem pod wrażeniem wiedzy :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez chap » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 15:54

oskbelfer napisał(a):
Uczyc znakow tez sie raczej nie musisz, bo wiekszosc z nich jest oczywista i nawet czlowiek nie posiadajacy prawka jest w stanie domyslic sie, o co w takim znaku chodzi (przypadkow szczegolnej troski typu 'zakaz parkowania w dni nieparzyste w godz x - y' nie licze :)).

Cóż za geniusz -- znaki dla niego oczywiste :) jestem pod wrażeniem wiedzy :)

A powiedz mi kolego, jak bardzo zaawansowana wiedze o znakach musi posiadac zdajacy, zeby pomyslnie przejsc egzamin teoretyczny? Przez "uczyc znakow tez sie raczej nie musisz" rozumiem to, ze nie ma sensu siedziec z ksiazka i kuc znaki na pamiec, bo wystarczy, ze chlopak posiedzi sobie pare godzin przy testach i co jak co, ale znaki na pewno ogarnie.
chap

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 18:39

Z takim podejściem jak tutaj prezentuja "przyszli kierowcy" nie dziwią mnie sytuacje kiedy kierowca TIRA jadąc w obszarze zabudowanym, gdzie postawiono znak zakazu - ograniczenie do 80 km/h twierdzi iz ON TIREM też może jechać w tym miejscu 80 km/h :)

NAUKA I JESZCZE RAZ NAUKA :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Aronag » wtorek 24 kwietnia 2012, 18:01

rusel napisał(a):niektorzy o tym nie wiedza i potem taki przymulony knypek 8 raz podchodzi do teorii.....

I właśnie dlatego wolę zapytać. :)

Dziękuję wszystkim jeszcze raz, rozwiązuję teraz po trzy, cztery testy dziennie. Nauczę się znaków porządnie i liczę, że teorię zdam bezproblemowo... Zobaczymy, jak z praktyką... ;)
Aronag

Postprzez dylek » wtorek 24 kwietnia 2012, 19:04

Aronag napisał(a):Dziękuję wszystkim jeszcze raz, rozwiązuję teraz po trzy, cztery testy dziennie. Nauczę się znaków porządnie i liczę, że teorię zdam bezproblemowo... Zobaczymy, jak z praktyką... ;)

Powodzenia...
Ja do swoich egzaminów (A,B,C,D) to 3 - 4 razy dziennie przelatywałem komplet wszystkich pytań...
I tak do skutku, aż w całym komplecie nie robiłem ani jednego błędu.
Czekam z niecierpliwością na relację jak ci pójdzie teoria :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy