PRAWO Jazdy na Nowo

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

PRAWO Jazdy na Nowo

Postprzez zyg552 » wtorek 10 kwietnia 2012, 21:33

Witam,zaczne od opisania mojej historii.Robilem prawo jazdy jakies 3-4 lata temu jednak musialem niestety wyjechac i nie dokonczylem.Jestem obecnie za granica i chcialbym zrobic prawko w polsce.Czy wie ktos jakie musze dokumenty przedstawic,jaki egzamin zdac?
Pewnie na nowo musze isc do osrodka?
Czy moge jeszcze pisac stary egzamin teoretyczny czy juz te nowe?

Pozdrawiam
zyg552

Re: PRAWO Jazdy na Nowo

Postprzez Kamasek » środa 11 kwietnia 2012, 21:36

Skoro nie mieszkasz w Polsce to pewnie nie jesteś na bieżąco. Nowe testy wchodzą koło połowy stycznia(ktoś uznał, że osk nie są gotowe) razem w innymi zmianami utrudniającymi życie jak kurs doszłakalający między 4 i 8 miesiącem posiadania prawka i wiele, wiele więcej.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez zyg552 » czwartek 12 kwietnia 2012, 06:14

wiec warto robic prawko w polsce?w polsce jest na razie tylko okolo 600 pytan testowych,jednak nie wiem czy tak bez problemu moge sie zapisac na egzamin.czy mam przejsc jakis kurs skoro
przerwalem na 3/4 lata?
zyg552

Postprzez Kamasek » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 08:41

Nie cale 500, ale po nowym roku będzie ich liczba systematycznie rosła. Podobno do 3000, ale nie mam pewności
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez norskee » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 08:47

Jeśli masz możliwość zdawaj w Polsce jak najszybciej- opanowanie tych 500(nie pamiętam, niecałe 450 chyba) pytań to poświęcenie ok. 20 godzin żeby opanować to do perfekcji - w pewnym momencie wypełnienie całego egzaminu zajmowało mi 1.5-2 minut, podobnie było na egzaminie państwowym, ale tam przeleciałem jeszcze raz wszystkie pytania od nowa, żeby upewnić się, że czegoś nie pomyliłem.

Moje zdanie na ten temat: Zdecydowanie warto zdawać w Polsce, ale trzeba zrobić to na starych zasadach - próbne nowe pytania chyba każdy widział, były banalne, ale nigdy nie wiadomo, co tam się może jeszcze trafić z tej puli 3000 pytań i dodatkowe ograniczenia dla nowych kierowców, które też "lada chwila" będą wprowadzone. Po nowym egzaminie na drogach zmaleje ilość świeżych kierowców, bo przez rok będą bali się wsiąść do samochodu :eek2:
norskee

Postprzez reassor » środa 25 kwietnia 2012, 13:10

jeśli skończyłeś kurs to nie musisz już robić nowego - idziesz do starostwa tam gdzie jesteś zameldowany i prosisz, żeby przesłali twoje dokumenty do wordu jaki sobie wybierasz. Robisz wtedy badania lekarskie u lekarza medycyny pracy i udajesz się do wordu jakieś 2 tygodnie po wizycie w starostwie już dokumenty powinny być. Składasz nowy wniosek o egzamin dajesz fotkę + badania i dostajesz termin.

W tym czasie proponuję nauczyć się testów + pojeździć parę godzin w jakimś ośrodku.

Jak się wymeldowałeś przy wyjeździe z polski to masz problem - trzeba być 180 zameldowanym na terenie polski po powrocie z zagranicy :P
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy