Gwałtowne hamowanie na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Gwałtowne hamowanie na egzaminie

Postprzez wooly » środa 14 marca 2012, 09:44

Rusel ma racje i sam dobrze wie, że jeżeli mamy zatrzymanie od predkości min 50km/h a kandydat robi awaryjne hamowanie to dostaje błąd w zadaniu. Jeżeli to powtórzy _ to otrzymuje wynik negatywny. Niech się odwołuje, czesto kandydaci twierdza ze sie "zatrzymali", ok ale mialo to byc "lagodne" zatrzymanie a nie wbijanie hebla w podłogę. Kandydaci pienią się jak usłyszą negatywny, my staramy się zakończyć dyskusje wyjaśniając " Prosze Pana/Pani po:
1) przed egzaminem potwierdzone zostało zrozumienie zasad przeprowadzania egzaminu,
2) Zadanie zostało wykonane niezgodnie z techniką i zasadami kierowania pojazdem,
3) takie hamowanie narusza art. 3 i art. 19 ust. 2 pkt 2 PORD,
4) a więc, czy tak zostanie zatrzymany przez Pana/Pania pojazd np. przed sygnalizatorem nadajacym sygnał czerwony?
Ja osobiscie jeszcze nigdy nie zrobiłem nikomu na egzaminie hamowania awaryjnego( nie licze weryfikacji). Więc prośba do kolegów instruktorów nauczmy, wytłumaczmy na czym dokładnie polega jedno i drugie zadanie. Czy to takie trudne powiedziec kursantom, że hamowanie awaryjne można wykonać np. przy predkosci 10km/h itd.?
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez gdybynieto » sobota 24 marca 2012, 19:21

masz się rozpędzić do 50 km/h i nie odrazu na hamulec tak żeby się zabić o szybę tylko właśnie rozłożyć to w odległości do miejsca w którym musisz się zatrzymać, ma to być płynne a nie gwałtowne ;)
Pierwszy egzamin 29 luty 2012 - teoria + plac zaliczone miasto 55 minut jazdy i wtopa ;)
Drugie podejście 24 marzec 2012 - plac + miasto bezbłędnie ;)
:D
gdybynieto

Postprzez lith » niedziela 25 marca 2012, 14:29

Po raz któryś powtórzę, że na B może być i takie, i takie. A nawet mogą być oba na jednym egzaminie, jak ja miałem.
lith

Postprzez rusel » poniedziałek 26 marca 2012, 11:07

Po raz któryś powtórzę, że na B może być i takie, i takie

Nie MOZE tylko MUSI byc w wyzn. miejscu, awaryjne nie musi chyba ze komus chce sie dopisywac do arkusza kolejne bzdety, w praktyce w 99% nie ma tego manewru
rusel

Postprzez avista » wtorek 17 kwietnia 2012, 18:55

To ja mam pytanie odnośnie prawidłowości manewru zatrzymania od prędkości min. 50 km w wyznaczonym miejscu. W Babskiej ćwiczyłam ten manewr kilka razy, kazano mi to robić tak:
- muskać leciutko sprzęgło
- hamulec
Faktycznie zatrzymywałam się idealnie, delikatnie (ciotce z Garwolina jajka się nie tłukły w koszyku- jak to mówiła instruktorka) ale potem gdzieś czytam że ZAKAZ użycia sprzęgła- tylko hamulec bo mnie obleją- I jak to jest ??
Ogólnie hamowania uczyła mnie że muskamy pierw sprzęgło a potem hamulec.
avista

Postprzez Minor » wtorek 17 kwietnia 2012, 19:05

Hamowanie awaryjne != hamowanie w wyznaczonym miejscu.

Przeczytaj wątek, masz opisane co i jak. Opieprz instruktora, że nie potrafi Ci tak prostej rzeczy przekazać... albo niech on opieprzy Ciebie, że nie myślisz i nie słuchasz, w zależności kto zawinił.
Minor

Postprzez avista » wtorek 17 kwietnia 2012, 20:01

Minor o hamowaniu awaryjnym ani razu mi nie wspomniano na kursie a wątek przeczytałam i rozróżniam. Pytam o technikę wykonania zatrzymania we wskazanym miejscu.
1. muśnięcie sprzęgła i hamulec
czy
2. od razu hamulec bo muśnięcie sprzęgła = oblanie
avista

Postprzez Minor » wtorek 17 kwietnia 2012, 20:27

nie wiem po co muskać.. jedziesz 50km... zaczynasz zwalniać używając tylko hamulca, jak obroty będą już niskie wciskasz sprzęgło i zatrzymujesz auto do końca. I tak się wykonuje każde hamowanie a nie tylko to jedyne.
Minor

Postprzez oskbelfer » wtorek 17 kwietnia 2012, 21:10

Minor napisał(a):Hamowanie awaryjne != hamowanie w wyznaczonym miejscu.

Przeczytaj wątek, masz opisane co i jak. Opieprz instruktora, że nie potrafi Ci tak prostej rzeczy przekazać... albo niech on opieprzy Ciebie, że nie myślisz i nie słuchasz, w zależności kto zawinił.

Minor czy Ty napisałeś że hamowanie awaryjne = hamowanie w wyznaczonym miejscu ????????? :wow:

Człowieku TO SĄ DWA RÓŻNE ZADANIA - zastanów się co piszesz, zanim cokolwiek napiszesz

janson123 napisał(a):Witam
Niedługo czeka mnie egzamin wewnętrzny praktyczny i mam jedną wątpliwość dotyczącą gwałtownego hamowania od prędkości co najmniej 50km/h.
Dzisiaj przerabiałem ten element na jazdach i instruktor powiedział mi,że przed gwałtownym hamowaniem powinienem dać prawy kierunek a potem lewy,tak jakbym włączał się do ruchu.Czy to prawda??
Jak wygląda ten element na egzaminie??

janson po pierwsze nie ma zadania które nazywłobyu sie gwałtowne hamowanie od prędkości....

TO ZADANIE nazywa się hamowanie od prędkości co najmniej 50 km/h do zatrzymania we wskazanym miejscu --- i jest to zadanie OBOWIĄZKOWE

INNE ZADANIE to hamowanie wykonywane w sytuacjach awaryjnych i dotyczy MOTOCYKLI, dla innych kategorie jest NIEOBOWIĄZKOWE

Piszesz tak że nie wiadomo jakie TY zadanie wykonywałeś --- ALE KIERUNKOWSKAZÓW SIĘ DO TYCH ZADAŃ NIE UŻYWA
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez reassor » czwartek 26 kwietnia 2012, 06:40

szofer80 napisał(a):po to jest obowiązek zachowania bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu żeby do takich sytuacji nie dochodziło, kierowca pojazdu jadacy z tyłu nie jest od tego żeby się zastanawiac czy w danym momencie hamowanie było zasadne czy tez nie tylko ma zachować bezpieczny odstęp, w kolizji winy kursantki nie było żadnej, po prostu wykonała nie ten manewr co potrzeba i tylko tego powinna ponieść konsekwencje a nie byc współwinna kolizji.

Kierowcy nagminnie nie przestrzegają tej zasady, czasami nie trzeba wykonywac manewru gwałtownego hamowania żeby kierowca z tyłu nie zatrzymał się w porę, ja miałem taką sytuację że po prostu chciałem się zatrzymać w polu i najpierw musiałem lekko kilka razy nacisnąć na hamulec żeby kierowca z tyłu łaskawie zauważył że chcę wykonać ten manewr ,oczywiście nie dość że nie zachowywał bezpiecznej odległości to wręcz wisiał mi na ogonie i oczywiście mój manewr mu się nie spodobał więc mnie strukał klaksonem jak ja śmiem zatrzymywac się w szczerym polu i stwarzać zagrożenie dla niego no bo przecież tu się nie ma po co zatrzymać, wiec mój manewr jest bezzasadny i byłbym współwinny ewentualnej kolizji ????????????????

Zgadzam się w 100%
Nie mówimy tu o zadaniach egzaminacyjnych ale o mandacie i winie.
Jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem gdzie pakujący się samochód w zadek drugiego nie byłby winnym.
Pomijam przypadki umyślnego spowodowania kolizji - wyłudzenie odszkodowania etc.
Winny jadący za elką!
Też bym nie przyjął mandatu w takiej sytuacji.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy