Przejazd kolejowy - pytanie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przejazd kolejowy - pytanie.

Postprzez Patryk94 » środa 18 lipca 2012, 20:09

Witam,
moje pytanie dotyczy przejazdu kolejowego. Czy widząc przed sobą sznurek samochodów przejeżdżających przez strzeżony przejazd kolejowy powinienem zatrzymać się przed przejazdem i ruszyć dopiero gdy będę w 100% przekonany, że będzie dla mnie miejsce za przejazdem czy mogę jechać spokojnie za samochodami nie zatrzymując się przed przejazdem? Nie chciałbym, aby egzaminator zatrzymał pojazd za mnie lub powiedział mi, że tamuję ruch.

Pozdrawiam.
Obrazek
Patryk94

Re: Przejazd kolejowy - pytanie.

Postprzez kierowcagda » środa 18 lipca 2012, 20:13

podjeżdżasz do krzyża / znaku stop / miejsca najlepszej widoczności, zatrzymujesz się, rozglądasz i ruszasz...
2012-07-06 Egzamin na Prawo Jazdy w PORD - ZDANY.

2012-07-19 Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

2012-07-26 Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

2012-07-27 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
kierowcagda

Postprzez Patryk94 » środa 18 lipca 2012, 20:15

To jest przejazd z zaporami, nie ma znaków żadnych dlatego nie wiem czy zatrzymać się przed przejazdem czy jechać za samochodami.
Obrazek
Patryk94

Postprzez noobio » środa 18 lipca 2012, 20:26

w realiach codziennych-jechać, w realiach egzaminacyjnych-zatrzymać się, ewentualnie znacznie zwolnić :wink:
noobio

Postprzez mk61 » środa 18 lipca 2012, 20:34

W realiach codziennych i egzaminacyjnych - zwolnić, zwiększyć odległość od poprzedzającego pojazdu, rozglądać się i jechać. Jeśli nie ma obowiązku/konieczności zatrzymania, to się nie zatrzymujemy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez andrzej83x » czwartek 19 lipca 2012, 11:44

Na egzaminie raczej zwolnić i obserwować, czy tamte samochody zjeżdżają. Jak będziesz jechał powoli przez tory nie powinien Ci zwrócić uwagi, no chyba że menda. Zawsze możesz pojechać na pijarze, że dbasz o samochód :)
andrzej83x

Postprzez Patryk94 » czwartek 19 lipca 2012, 18:39

To się nazywa szybka i fachowa pomoc. Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Obrazek
Patryk94

Postprzez rafal5757 » sobota 21 lipca 2012, 09:10

Patryk94 napisał(a):Witam,
moje pytanie dotyczy przejazdu kolejowego. Czy widząc przed sobą sznurek samochodów przejeżdżających przez strzeżony przejazd kolejowy powinienem zatrzymać się przed przejazdem i ruszyć dopiero gdy będę w 100% przekonany, że będzie dla mnie miejsce za przejazdem czy mogę jechać spokojnie za samochodami nie zatrzymując się przed przejazdem? Nie chciałbym, aby egzaminator zatrzymał pojazd za mnie lub powiedział mi, że tamuję ruch.

Pozdrawiam.

Przede wszystkim nie ma strzeżonych przejazdów kolejowych! Przejazd jest z zaporami lub bez zapór. Takie myślenie jest błędne i może doprowadzić do wypadku. pozdrawiam
Havranek - Nauka Jazdy Warszawa
Jazdy doszkalające Warszawa
rafal5757

Postprzez Borys_q » sobota 21 lipca 2012, 19:14

powinienem zatrzymać się przed przejazdem i ruszyć dopiero gdy będę w 100% przekonany,

Niekoniecznie musisz się zatrzymywać, może jesteś wstanie zwolnić, nabrać trochę odległości ale wjechać na przejazd wolno ci dopiero jak masz nie 100% ale 200% pewności, że z niego zjedziesz. Jedno co mogę ci zagwarantować to że pociąg NIE ZAHAMUJE i jak popełnisz błąd to będą twoich kawałków szukać po krzakach.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez javelin » sobota 21 lipca 2012, 19:32

Sytuacja jest bardzo podobna do próby przejechania skrzyżowania w godzinach szczytu. Powoli dotaczam się do skrzyżowania patrząc na to co się dzieje za skrzyżowaniem, jeśli samochody tam ruszają a ja mam dalej zielone światło to dodaję gazu i przejeżdżam. Nikt nie mówił że mam się zatrzymać, tak samo jak nie muszę się całkiem zatrzymać przy znaku ustąp i przy przepuszczaniu pieszych przez jezdnię. Tyle że pozostanie na skrzyżowaniu i pozostanie na przejeździe kolejowym skończy się zupełnie innymi konsekwencjami :(
javelin

Powrót do Egzamin na prawo jazdy