Teoria - pytanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Teoria - pytanie

Postprzez Marzena18 » poniedziałek 23 lipca 2012, 09:52

Witam,
właśnie robie testy na prawo jazdy, gdyż egzamin zbliża się nieubłaganie. I mam dylemat. W jednym z testów moje 2 pytania pod rząd dotyczyły ronda. W jeździe nigdy nie mam problemu z rondem, ale tutaj po prostu nie ogarniam dlaczego w odpowiedziach jest tak a nie inaczej. Tym bardziej, że obrazki są prawie identyczne, tyle że na jednym są ze znakiem A-7 i odpowiedzi są całkiem inne. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego odpowiedzi są takie, a nie inne?
Z góry dziękuje i przepraszam za kłopot :)

Obrazek
9.08.2012r. - teoria (+) plac (+) miasto (+) - za pierwszym razem!!!! : ))
Marzena18

Re: Teoria - pytanie

Postprzez javelin » poniedziałek 23 lipca 2012, 10:29

Tramwaj opuszczający skrzyżowanie o ruchu okrężnym ma zawsze pierwszeństwo. W pytaniu piątym brak znaku ustąp pierwszeństwa a więc to pojazdy wjeżdżające na skrzyżowanie mają pierwszeństwo. Są po prawej stronie pojazdu nr. 1. W pytaniu 6 znowu tramwaj ma pierwszeństwo bo opuszcza skrzyżowanie o ruchu okrężnym, reszta czeka bo ma usta pierwszeństwa
javelin

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 23 lipca 2012, 20:16

javelin napisał(a):Tramwaj opuszczający skrzyżowanie o ruchu okrężnym ma zawsze pierwszeństwo. W pytaniu piątym brak znaku ustąp pierwszeństwa a więc to pojazdy wjeżdżające na skrzyżowanie mają pierwszeństwo. Są po prawej stronie pojazdu nr. 1. W pytaniu 6 znowu tramwaj ma pierwszeństwo bo opuszcza skrzyżowanie o ruchu okrężnym, reszta czeka bo ma usta pierwszeństwa

ja ewentualnie dodałbym iż pytanie 5 to tak jakby skrzyżowanie równorzedne (myśle że łatwiej wtedy to zrozumieć) :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rafal5757 » poniedziałek 23 lipca 2012, 22:26

Zgadza się w pytaniu 5 nie ma przed skrzyżowaniem znaków ustalających pierwszeństwo - skrzyżowanie równorzędne - jesteśmy na takich samych warunkach jak tramwaj. Ustępujemy pierwszeństwo tramwajowi niezależnie z której strony będzie jechał.
Havranek - Nauka Jazdy Warszawa
Jazdy doszkalające Warszawa
rafal5757

Postprzez Kamasek » wtorek 24 lipca 2012, 11:45

Rób dział nauka, bo w testach nie trafisz na wszystkie możliwe pytania, a na dodatek w dziale nauka masz coś takiego jak podpowiedzi. Miałbyś mniej roboty niż pisanie posta na forum.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Marzena18 » wtorek 24 lipca 2012, 14:49

Robię, robię ale po prostu i tak jakoś nie mogłam tego zrozumieć, było to tam zbyt takim oficjalnym językiem pisane i po prostu nie mogłam zrozumieć różnicy :P
Dzięki jeszcze raz!
9.08.2012r. - teoria (+) plac (+) miasto (+) - za pierwszym razem!!!! : ))
Marzena18

Postprzez Borys_q » wtorek 24 lipca 2012, 15:08

ja ewentualnie dodałbym iż pytanie 5 to tak jakby skrzyżowanie równorzedne (myśle że łatwiej wtedy to zrozumieć)

Ja dodam iż takie skrzyżowania w Polsce nie mają prawa występować, ale w innych europejskich krajach jak najbardziej.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez javelin » wtorek 24 lipca 2012, 15:28

Borys_q napisał(a):Ja dodam iż takie skrzyżowania w Polsce nie mają prawa występować, ale w innych europejskich krajach jak najbardziej.

W Krakowie jest jedno, co prawda bez tramwaju ale jednak
javelin

Postprzez reassor » wtorek 24 lipca 2012, 18:30

Rób naukę - zapisuj na kartce numery pytań których nie rozumiesz lub popełniasz w nich błędy.
Potem jak przelecisz wszystkie kilka razy (zależy jak podchodzisz do testu - jak na pamięć to kuj ile wlezie. Jeśli na zrozumienie to 2-3 razy wystarczy by zebrać wszystkie pytania stwarzające problemy.).

Potem bierzesz i przelatujesz wszystkie z kartki i szukasz w necie przepisów na ich temat bądź poprostu zapamiętujesz odpowiedzi bo niektóre pytania są naprawdę durne!!

Na egzaminie NIE SPIESZ SIĘ!!

Sprawdź ze dwa razy czy gdzieś się nie pomyliłeś - zdarza się.. :)

powodzenia :)
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez Kamasek » środa 25 lipca 2012, 11:06

oskbelfer napisał(a):
Jeszcze kilka pewnie by znalazł w innych miastach lub wsiach...

Na śląsku jest takie z tramwajem. Chyba w Bytomiu, ale nie mam pewności, bo z ojcem to po tym śląsku w kółko jeździmy.

Edit: Ja dzień przed teorią znałem te pytania na pamięć, bo spędziłem przy nich wiele czasu. Test robiłem w 2 min. Na egzaminie w 3, bo jeszcze sprawdzałem odpowiedzi i opłacało się, bo ominąłem jedną poprawną odpowiedź.
Jak przerobisz naukę (prawie) bezbłędnie to zacznij robić testy. Z tego co pamiętam są pytania, których nie ma na płycie. Chyba 3.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy