Kategoria A + Pytanie odnośnie kat. B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria A + Pytanie odnośnie kat. B

Postprzez Knusper » czwartek 11 października 2012, 08:12

Witam!

Do pierwszego egzaminu na motocykl (kat. A) podchodzę 23.10. Cześć teoretyczna zaliczona.

1.
Czy w przypadku niezaliczonej części praktycznej egzaminu na prawo jazdy kat. A, a następnie zawieszeniu egzaminów przez PORD z powodów złych warunków atmosferycznych aż np do lutego kiedy to przykładowo zdam (zmiany po 19.01.13), otrzymam prawo jazdy: kat. A, A1 czy A2? Mam 22lata.

2.
Od 4 lat mam prawo jazdy kat. B. Zostało wydane ono terminowo na okres 10lat ze względu na wzrok. Wzrok został już "naprawiony". Poddałem się zabiegowi LASIK i lekarz potwierdził mój dobry stan zdrowia w "badaniu lekarskim". Wiem, że jeżeli zdałbym egzamin przed 19.01.13 otrzymałbym oba dokumenty bezterminowe (dożywotnie). Jak to jednak będzie w przypadku kiedy zdam po tej dacie?
Kat. A 15lat / Kat. B dożywotnie (bo prawo jazdy zostało wydane w 2008) czy oba po 15lat?

3.
Czy w przypadku gdybym był pewny, że nie uda mi się zdać egzaminu kat. A przed zmianami powinienem pójść do wydziału komunikacji i prosić o nowe prawo jazdy dołączając aktualne badania lekarskie w celu otrzymania bezterminowego prawo jazdy kat. B?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi,
Pozdrawiam serdecznie,
Knusper

Re: Kategoria A + Pytanie odnośnie kat. B

Postprzez ks-rider » czwartek 11 października 2012, 12:11

2. Otrzymasz A2

:wink:
ks-rider

Powrót do Egzamin na prawo jazdy