Kategoria A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria A

Postprzez aknx777 » piątek 14 grudnia 2012, 21:20

skov napisał(a):jeżeli jego dokumenty trafią do starostwa po 19 stycznia to odbierze B i A2

Dlaczego maja trafic po 19.01.13 ? ? ?

:wink:
aknx777

Postprzez mk61 » piątek 14 grudnia 2012, 21:46

skov napisał(a):jeżeli jego dokumenty trafią do starostwa po 19 stycznia to odbierze B i A2

A niby dlaczego A2?
aknx777 napisał(a):Dlaczego maja trafic po 19.01.13 ? ? ?

Bo podpisał wniosek w WORD o to, aby trzymali jego dokumenty do czasu zdania obu kategorii, a jak sam mówi, zanosi się na to, że kategorię B otrzyma po 19.01.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez cfonemart » piątek 14 grudnia 2012, 22:03

A nie chodzi przypadkiem o to że ma jeden papier dotyczący A i B?
Jestem chyba w takiej samej sytuacji i zaczynam się bać powoli :eek2:
cfonemart

Postprzez mk61 » piątek 14 grudnia 2012, 22:12

cfonemart napisał(a):A nie chodzi przypadkiem o to że ma jeden papier dotyczący A i B?
Jestem chyba w takiej samej sytuacji i zaczynam się bać powoli :eek2:

Co to jest "jeden papier"?
Dwie kategorie, dwa kursy, dwa zaświadczenia o ich ukończeniu, dwa (a w zasadzie trzy lub cztery) egzaminy.
Problem jest tylko w tym, że dokumenty ze zdanego egzaminu zostały wstrzymane z wysyłką do czasu zdania drugiej kategorii. Nie ma w tym jednak żadnego problemu. Wniosek do WORD o przesłanie dokumentów ze zdanej kategorii do urzędu miasta i wszystko wraca do porządku.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez cfonemart » piątek 14 grudnia 2012, 22:29

No ja np. miałem jedno zaświadczenie na którym było napisane że ukończyłem kurs na PJ kat. A i B.
Przez to że miałem jedno zaświadczenie nie moglem robić B do póki nie zdam A.
cfonemart

Postprzez skov » piątek 14 grudnia 2012, 23:56

mk61 napisał(a):

A niby dlaczego A2?

racja, odbierze tylko B
skov

Postprzez mk61 » sobota 15 grudnia 2012, 23:34

cfonemart napisał(a):No ja np. miałem jedno zaświadczenie na którym było napisane że ukończyłem kurs na PJ kat. A i B.
Przez to że miałem jedno zaświadczenie nie moglem robić B do póki nie zdam A.

Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Przyznaję, że teraz nie wiem, co o tym myśleć.
Podejrzewam, że do wyrobienia jednej kategorii do dokumentów z egzaminu zostałaby wysłana kserokopia zaświadczenia, a przy następnej kategorii już oryginał, jeżeli egzaminowany by sobie życzył wcześniejszego odebrania PJ z jedną kategorią.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Bobson » niedziela 16 grudnia 2012, 20:22

Dzięki Panowie za pomoc. Egzamin mam w przyszłym tygodniu. Widocznie zatrudnili kolejnego egzaminatora, aby kolejki zmniejszyć, albo ktoś się wycofał. Bo znajomy zapisywał się na egzamin praktyczny wcześniej i ma go później ode mnie. Jeśli zdam to jak dobrze zrozumiałem nie powinno być problemu z otrzymaniem prawa jazdy z obiema kategoriami przed 19 stycznia. Jeśli coś się nie uda to postaram się o wydanie samej kategorii A. Jeszcze raz dzięki za informacje :)
Pozdrawiam
Bobson

Postprzez thevedzi » piątek 15 marca 2013, 17:04

No to teraz Was zaskoczę. Żnin - Zdane i odebrane prawko przed 19 stycznia zostało "unieważnione".

Po 19 stycznia mój brat zgłosił się do urzędu komunikacji w celu dopisania kat. B.
- (Do posiadanej już tak A)
Odpowiedź urzędnika: "Niestety nie ma Pan ukończonego wieku 24l. W związku z nowa ustawa nie mogę wydać bla... bla... bla... Przyślemy pismo. - To pierwsza tego typu sprawa. Na dzień dzisiejszy chodzi w grę jedynie inna kategoria. Parę zdań później dodał jeszcze ze wszyscy którzy nie ukończyli 24l jeżdżą według przepisów nie legalnie."
HAHAHAHA :lol: :lol: :lol: Śmiech na sali! co za kraj! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Swoja drogą przepisy są specjalnie w "taki" sposób pisane. Polecam "Tajne przemówienie Jakuba Bermana" :wow:
thevedzi

Postprzez MotoTomasz » piątek 15 marca 2013, 19:52

No dobrze, przed 19.01 ale kiedy dokładniej? W PWPW jaki był termin przyjęcia wniosku? Jeżeli egzamin był np. 18.01 to nie ma się co dziwić, że nie chcą wydać A osobie nie spełniającej wymogów.
Moja kursantka zdała egzamin na A 10.01, 18.01 miała PJ do odbioru w Urzędzie, odebrała w lutym i nie było problemu.
Liczy się nie data egzaminu a data weryfikacji przez Urząd.

[Edit]

Aaaa nie dokładnie przeczytałem. Czyli było już odebrane PJ i teraz chcą odebrać? Ciekawe na jakiej podstawie chcą komuś odebrać posiadane uprawnienia...
Od razu należy się zaopatrzyć w prawnika, który wykaże, że kat. A jest osobie niezbędna do samodzielnego funkcjonowania i zażąda odszkodowania za bezprawne odebranie uprawnień.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez jpl » sobota 16 marca 2013, 04:50

Ale to chyba nawet nie musi wykazywać, że jest niezbędna do samodzielnego funkcjonowania, bo skoro miał już uprawnienia, to zdaje się, tylko Sąd może mu je odebrać. Prawo nie działa wstecz.
jpl

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy