terminowe prawo jazdy uzyskane po zmianach z 19.01.2013

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

terminowe prawo jazdy uzyskane po zmianach z 19.01.2013

Postprzez marat89 » czwartek 04 kwietnia 2013, 20:20

Witam. Prawo jazdy uzyskałem na 5 lat z powodu wady wzroku. Zadam pytanie, które pewnie nie raz przewinęło się na forum, ale wybaczcie, zdałem za 5 razem, kosztowało mnie to wiele i jestem trochę przewrażliwiony. Do tego dochodzą te zmiany, mętlik i zamieszanie jakie nastąpiły po 19 stycznia. A więc, czy gdy upłynie 5 lat i moje prawo jazdy straci ważność, będę musiał złożyć tylko wniosek o wydanie nowego prawka i zrobić badania lekarskie? Nie będę musiał ponownie zdawać egzaminu? Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość ;)
marat89

Re: terminowe prawo jazdy uzyskane po zmianach z 19.01.2013

Postprzez jasper1 » czwartek 04 kwietnia 2013, 20:33

Jestem w podobnej sytuacji. Zgłębiłam temat w urzędzie odbierając PJ. Na pewno nie musisz zdawać żadnych egzaminów. Zgłaszasz się do urzędu z nowym zdjęciem, wypełniasz wniosek, najpierw dokonujesz opłaty za wydanie dokumentu i przynosisz ze soba potwierdzenie, no i oczywiście dostarczasz nowe orzeczenie lekarza uprawnionego ( a nie okulisty, jak tu niektórzy na forum piszą), tak jak dostarczałaś rozpoczynając kurs PJ a potem dostarczyłaś do WORD. Jeśli chcesz mieć ciągłość możliwości korzystania z uprawnień do prowadzenia pojazdów, to powinnaś złozyć te dokumenty 2 tygodnie przed końcem terminu ważności prawka lub nieco wcześniej.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Re: terminowe prawo jazdy uzyskane po zmianach z 19.01.2013

Postprzez marat89 » czwartek 04 kwietnia 2013, 20:38

jasper1 napisał(a):Jestem w podobnej sytuacji. Zgłębiłam temat w urzędzie odbierając PJ. Na pewno nie musisz zdawać żadnych egzaminów. Zgłaszasz się do urzędu z nowym zdjęciem, wypełniasz wniosek, najpierw dokonujesz opłaty za wydanie dokumentu i przynosisz ze soba potwierdzenie, no i oczywiście dostarczasz nowe orzeczenie lekarza uprawnionego ( a nie okulisty, jak tu niektórzy na forum piszą), tak jak dostarczałaś rozpoczynając kurs PJ a potem dostarczyłaś do WORD. Jeśli chcesz mieć ciągłość możliwości korzystania z uprawnień do prowadzenia pojazdów, to powinnaś złozyć te dokumenty 2 tygodnie przed końcem terminu ważności prawka lub nieco wcześniej.

Dzięki za fachowe wytłumaczenie i uspokojenie przede wszystkim :wink:
marat89

Powrót do Egzamin na prawo jazdy