zawracanie na placu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

zawracanie na placu

Postprzez seelk » sobota 06 sierpnia 2005, 16:13

Witam
Czy wykonujac manewr zawracania na placu trzyba krecic kierownica w czasie jazdy czy mozna tez stojąc?
Pozdrawiam
seelk

Postprzez gostek » sobota 06 sierpnia 2005, 16:29

nie jestem eksprertem ale z mojej nauki wynika ze mozna kręcic stojąc :?
a może ktos mi powie czy ja dobrze rozumuje jak na placu chce żeby tył samochodu skrecił mi w prawo (jadąc do tyłu ) to musze kręcić kierownica w lewo czyż nie tak :roll: :P
gostek

Postprzez ella » sobota 06 sierpnia 2005, 16:50

a może ktos mi powie czy ja dobrze rozumuje jak na placu chce żeby tył samochodu skrecił mi w prawo (jadąc do tyłu ) to musze kręcić kierownica w lewo czyż nie tak

Gostek, na odwrót.
Jak chcesz, żeby tył skręcił w prawo jadąc do tyłu to kręcisz kierownicą w prawo.
Czy wykonujac manewr zawracania na placu trzyba krecic kierownica w czasie jazdy czy mozna tez stojąc?

U jednych można u innych nie można. Dość długa dyskusja na forum juz była na ten temat,

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... canie+trzy
ella
Moderator

Postprzez Wiedźma » sobota 06 sierpnia 2005, 19:02

gostek napisał(a):(...)
a może ktos mi powie czy ja dobrze rozumuje jak na placu chce żeby tył samochodu skrecił mi w prawo (jadąc do tyłu ) to musze kręcić kierownica w lewo czyż nie tak :roll: :P

Dobre :D
Też mi sie to myliło i jakoś nie mogłam załapać - niby rozumiałam o co chodzi, ale w praktyce, to zupełna masakra była pzry jeździe do tyłu ;)
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez gostek » sobota 06 sierpnia 2005, 19:48

a ja już myslałem ze tylko ja mam taka przypadłośc ze nie wiem jak krecić kierownicą :wink:
gostek

Postprzez Ficek » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 21:28

Mi instruktor mówił zebym za zadne skarby niekręcił w miejscu :roll: Mówił ze musze jechać i kręcić.
Na egzaminie miałem ten manewr i w miejscu niekręciłem :wink:
...:::Exécüté:::...
Prawo jazdy kat. B 12.07.2005
Marzenie --> Peugeot 206 CC
Ficek

Postprzez Włodek » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 22:10

ella napisał(a):
a może ktos mi powie czy ja dobrze rozumuje jak na placu chce żeby tył samochodu skrecił mi w prawo (jadąc do tyłu ) to musze kręcić kierownica w lewo czyż nie tak

Gostek, na odwrót.
Jak chcesz, żeby tył skręcił w prawo jadąc do tyłu to kręcisz kierownicą w prawo.

U jednych można u innych nie można. Dość długa dyskusja na forum juz była na ten temat,

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... canie+trzy

:arrow: Wg moich wiadomości od 1 stycznia 2005 roku w rejonie działania katowickiego WORD-u
(Katowice,Dąbrowa Górnicza,Tychy i in.) można kierownicą kręcić w miejscu. Po to w samochodach jest wspomaganie. :!: (W Puncie wtedy włącza się jeszcze II stopień wspomagania "CITY") Dyrektor ds Egzaminowania potwierdził to oficjalnie na spotkaniu z okazji otwarcia nowego oddziału WORD w Dąbrowie Górniczej, w którym uczestniczyłem.
:arrow: A samochód prowadzi się tak, że kręci się kierownicą w tą stronę w którą chce się jechać.I to niema znaczenia czy jedziemy do przodu czy do tyłu.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Włodek » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 22:18

Ficek napisał(a):Mi instruktor mówił zebym za zadne skarby niekręcił w miejscu :roll: Mówił ze musze jechać i kręcić.
Na egzaminie miałem ten manewr i w miejscu niekręciłem :wink:

Logiczne jest to,że każdy instruktor dba o swój samochód. Kręcenie w miejscu naraża układ kierowniczy na takie przeciążenia, że nie wytrzymują sworznie zwrotnic i końcówki drążków kierowniczych.Więc uczy się zawracania w taki sposób,by oszczędzić mechanizmy samochodu i zmniejszyć koszty napraw.
Ale na egzaminie możesz to robić. Przeczytaj moją wypowiedź wyżej
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez papeken » wtorek 09 sierpnia 2005, 21:35

Mój pierwszy intruktor ( mialem z nim 2 godz ) kategorycznie zabronik mi krecic w miejscu, i mowil ze u nas w WORD za to oblewają....Teraz moj nowy instruktor, gdy sie go zapytalem czy moge krecic w miejscu na placu (szczegolnie wazne przy zawracaniu na 3 ) to sie glupio popatrzyl....i mi sie zapytal po co mi to wspomaganie :D.... A jak sie zapytalem czy w WORD u nas za to obleją to powiedzia ze za zadne skarby... ze moge sobie krecic,,,,

,,,jednak czym dluzej jezdze na tym placu to coraz mniej korzystam z krecenia kierą w miejscu ( nawet city w puncie nie wlaczam :D ) bo po pierwsze wyczulem juz sprzeglo i moge sobie wooooniutko ruszyc i wtedy szybko kiera krecic,,,a po drugie przy niektorych manewrach , gdy pokrecisz duzo kiera w miejscu , mozesz sie pogubic jak masz skrecone kola :D
<<<< To live forever is fantasy >>>>
<<<< To die tommorow is reality >>>>
papeken

Postprzez artur_bytom » środa 10 sierpnia 2005, 10:56

w Katowickim Wordzie mozna krecic kierownicą w miejscu.
Kat. B :
zdane: 11 lipiec 2005 :D
odebrane: 28 lipiec 2005 :D:D
artur_bytom

Postprzez _Darek_ » środa 10 sierpnia 2005, 15:46

Na ostatnim egzaminie kręciłem w miejcu i nie było problemów...
Egzaminy - sztuk 5
29.07.2005 - ZDANE
02.08.2005 - WYDANE
09.08.2005 - ODEBRANE
_Darek_

Powrót do Egzamin na prawo jazdy