lustereczko ;)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

lustereczko ;)

Postprzez albin » czwartek 22 lutego 2007, 19:44

egzaminowany ustawia nieprawidłowo lusterko (na koła), przed ruszeniem dostaje upomnienie, żeby ustawić lusterka prawidłowo. podnosi je odrobinkę (ale nadal są źle ustawione). Po wykonaniu manewrów na placu (jazda do przodu, do tyłu, wzniesienie), egzaminator wsiada, a on zaczyna ustawiać lusterka jak do ruchu drogowego.
Jaka ocena zadania pierwszego i wynik egzaminu?
No i powiedzcie mi dlaczego zdający tak robią, pomimo upomnienia robią egzaminatora w h....
albin

Postprzez cman » czwartek 22 lutego 2007, 20:06

W zasadzie powinno być NN, chociaż w Krakowie egzaminatorzy przymykają na to oko.
cman

Postprzez ella » czwartek 22 lutego 2007, 20:14

Pierwszym zadaniem egzaminacyjnym jest przygotowanie do jazdy. W tym zadaniu mieści się również prawidłowe ustawienie lusterek. Jeżeli więc w trakcie egzaminu następuje korekta ustawienia lusterek, oznacza to, że pierwsze zadanie nie zostało prawidłowo wykonane.
Wynik egzaminu NN
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » piątek 23 lutego 2007, 01:07

No dobrze, a jakby spróbować podejść do tematu inaczej, czyli załóżmy, że kursant realizując zadanie pierwsze ustawił lusterka prawidłowo i po uzyskaniu oceny „P” postanowił je przestawić na koła i przystąpił do wykonania zadania drugiego, można mu wstawić „N”? ciekaw jestem jakie przepisy prawa zabraniają przestawiania lusterek w czasie jazdy i po co w ogóle robi się lusterka regulowane elektrycznie. Moim zdaniem regulacja luster w czasie jazdy czy zatrzymania jest rzeczą naturalną i absolutnie nie zabronioną, a w pojazdach ciężarowych i zespołach pojazdów wręcz konieczną podczas cofania.
To jak ocenicie takiego zdającego, zadanie pierwsze wykonał bezbłędnie, po czym przestawił lustra w czasie jazdy gdzie popełnił błąd?
jjaacc

Postprzez Xsystoff » piątek 23 lutego 2007, 12:28

Co wiecej w niektorych samochodach po wrzuceniu wstecznego, prawe lusterko automatycznie przestawia sie w dol. Szkoda felg po prostu.
Xsystoff

Postprzez czemu » piątek 23 lutego 2007, 14:36

Xsystoff napisał(a):Co wiecej w niektorych samochodach po wrzuceniu wstecznego, prawe lusterko automatycznie przestawia sie w dol. Szkoda felg po prostu.

W jakich?

Przecież to bez sensu, to że się cofa nie znaczy, że ma się zaraz wjechać na krawężnik. Z takim opuszczonym lusterkiem za to łatwo wjechać na inne auto, albo kogoś potrącić.
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez cman » piątek 23 lutego 2007, 15:12

czemu napisał(a):W jakich?

Zazwyczaj w tych z wyższej półki :)

A od tego, żeby kogoś nie potrącić, jest tylna szyba.
cman

Postprzez czemu » piątek 23 lutego 2007, 15:55

A od tego, żeby kogoś nie potrącić, jest tylna szyba.

Jest, jest naturalnie.

Ale mam nadzieję, że opcja działa dopiero wtedy, gdy się ją włączy, a nie domyślnie. Troche śmieszne by to było, gdybyśmy w mieście potrzebowali dosłownie kawałek wycofać (np. żeby ominąć poprzedzający nas pojazd, który się zatrzymał) a lusterka by latały jak szalone ;)
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez Xsystoff » piątek 23 lutego 2007, 16:40

czemu napisał(a):Ale mam nadzieję, że opcja działa dopiero wtedy, gdy się ją włączy, a nie domyślnie.

Domyslnie.

czemu napisał(a):Troche śmieszne by to było, gdybyśmy w mieście potrzebowali dosłownie kawałek wycofać (np. żeby ominąć poprzedzający nas pojazd, który się zatrzymał) a lusterka by latały jak szalone ;)

Po pierwsze nie lusterka, a lusterko, a po drugie ja jeszcze nigdy nie cofalem do tylu na lusterka, a z prawego korzystam jedynie wtedy, kiedy musze sie przykleic do kraweznika i szkoda mi porysowac alufelg. Dla mnie ta opcja jest genialna i ma ja od kilku lat np A6 jako dodatkowe wyposazenie.
Xsystoff

Powrót do Egzamin na prawo jazdy