Ponowny egzamin po wypadku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ponowny egzamin po wypadku

Postprzez Philipsbox » wtorek 27 marca 2007, 18:48

4 lata temu spowodowałem wypadek drogowy w którym zginął człowiek. Wyrok: 2 lata na 5 lat w zawieszeniu i na 5 lat zabrane prawo jazdy. Chciał bym się dowiedzieć jak będzie wyglądała sprawa ponownego zdawania prawa jazdy. Tzn. czy wogóle będe mógł zdawać, czy będe musiał przejść jakieś specjalne testy u psychologa, czy jak już będe zdawał to czy egzaminatorzy będą wiedzieli, żę zdaje ponieważ spowodowałem wypadek itd.
Philipsbox

Postprzez bkt » wtorek 27 marca 2007, 20:13

Ten wypadek to calkiem Twoja wina? Czy zupelnie nie Twoja? Jakies dokumenty mowiace o tym z policji lub sadu? Piszac zabrano mi prawko na 5 lat zrozumialbym ze zabrano ci dokument i powiedziano zebys za 5 lat po niego przyszedl:> Miales zakaz prowadzenia na 5 lat, tak?

Z innej beczki - jak sie czules po tym wypadku jako kierowca?
Mysle ze odpowiedzi na pytania powinienes szukac u policji albo jakiegos sadu, word tylko jest nosnikiem ktory umozliwia wyrobienie dokumentu?
bkt

Postprzez Philipsbox » wtorek 27 marca 2007, 20:45

Tak to była moja wina. Wprawdzi samochód w który udeżyłem nie był dopuszczony do ruchu i nie powinien jezdzić ale to było bez znaczenia. Jeżeli chodzi o dokumen to zabrano go i oczywiście mam zakaz prowadzenia pojazdu i nie będe mógł odebrać go po 5 latach, tylko będe musiał zdawać prawo jazdy jeszcze raz tak mi powiedziano ale to było 4,5 roku temu. Nie wiem jak to jest teraz. Narazie jeszcze trwa wyrok ale mam nadzieję, żę jak się skończy to dostane jakieś informacje a wtedy oczywiście się zapytam co i jak. A co do samopoczucia to powiem... To zostanie do końca życia...
Philipsbox

Postprzez ella » wtorek 27 marca 2007, 21:05

Jak minie okres na, który zabrano Tobie prawko musisz udać się do Wydziału Komunukacji. Tam wypełnisz wniosek i dostaniesz skierowanie na egzamin i pewnie na jakieś badania.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » wtorek 27 marca 2007, 22:17

ella napisał(a):Jak minie okres na, który zabrano Tobie prawko musisz udać się do Wydziału Komunukacji. Tam wypełnisz wniosek i dostaniesz skierowanie na egzamin i pewnie na jakieś badania.

Jest taki przepis,że jak minie połowa kary to możesz pisać o anulowanie reszty.
Możesz wystąpić do sądu, który cię skazał z takim wnioskiem.
Po uzyskaniu anulowania reszty kary lub zakończenia terminu na jaki orzeczono zatrzymanie prawa jazdy, udajesz się do WK z dokumentem potwierdzającym ten fakt (zostaje w aktach w WK) po skierowanie na egzamin.Jeżeli badania miałeś "bezterminowe" to może obyć się bez badań. Jeśli jednak do wypadku doszło z powodu twojego stanu zdrowia psycho/fizycznego to bez badań się nie obejdzie.
Podczas egzaminu egzaminator nie wie za co zatrzymano ci prawo jazdy. Wie jednak, że jest to egzamin kontrolny. (może być za herbatkę"z prądem" :lol: )
Oczywiście przed udaniem się na egzamin radzę skorzystać z usług OSK aby przypomnieć sobie teorię i wykonać kilka jazd (instruktor określi ile ci potrzeba).
Powodzenia i jeździj ostrożnie.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Philipsbox » wtorek 27 marca 2007, 22:35

Dzięki wszystkim za info :)
Philipsbox

Postprzez maciass » wtorek 27 marca 2007, 22:53

Włodek napisał(a):Jest taki przepis,że jak minie połowa kary to możesz pisać o anulowanie reszty.
Możesz wystąpić do sądu, który cię skazał z takim wnioskiem.

pozwolę sobie troche to uściślić ;)

Art. 84. § 1. Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.

pkt 3) to własnie zakaz prowadzenia pojazdów, ale

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środki karne wymienione w art. 39 pkt 2-3 orzeczono na podstawie art. 41 § 1a, art. 41a § 3 albo art. 42 § 2 lub 3.

w tej sytuacji, jako że zakaz był orzeczony terminowo (art. 42 § 3 dotyczy zakazu orzeczonego na zawsze) , bierzemy pod uwagę art. 42 § 2, który stanowi:
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.

jesli więc nie byles w stanie nietrzezwosci, pod wpływem narkotyku ani nie zbiegłeś z miejsca zdarzenia, a ponadto przestrzegałeś porządku prawnego :D to faktycznie możesz zwrócić się do sądu z wnioskiem o uznanie środka karnego za wykonany :)
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Powrót do Egzamin na prawo jazdy