Kategoria "A" Zielona Góra kilka pytań.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria "A" Zielona Góra kilka pytań.

Postprzez lucaszz » wtorek 05 września 2006, 18:04

Witam oto moje pytanka:

1) Czy przed robieniem ósemki muszę sprawdzić działanie kierownicy, świateł, naciąg łańcuha, odkręcić kranik, poprawić lusterka i sprawdzić że mam włączone światło mijania? Jeśli nie to kiedy i w jakiej kolejności to robie?

2) Czy na egzaminie z motocykla jest coś takiego jak zawracanie? Doszly mnie sluchy ze nie ma...

3) Co robić jak nie usłysze, nie zrozumiem komunikatu w słuchawkach?

4) Macie jakieś jeszcze inne rady przed examinem w Word w Zielonej Górze?
lucaszz

Postprzez cman » niedziela 17 września 2006, 18:25

1. Przed zrobieniem ósemki musisz sprawdzić płyny, światła, łancuch, ustawić co trzeba, czyli krótko mówiąc przygotowanie do jazdy. Na placu raczej nie musisz włączać światła mijania, dopiero przed wyjazdem na miasto, chociaż nigdy nie zaskodzi.

2. Na pewno nie ma zawracania z użyciem wstecznego :wink:, ale może być zwykłe zawracanie, np. na drodze dwujezdniowej tak jak jest na trasie w Krakowie.

3. Gdyby się tak zdarzyło to po prostu pokaż wyraźnie ręką na ucho, żeby zasugerować, że nie słyszałeś polecenia. A najlepiej zapytaj egzaminatora jeszcze na placu, co masz zrobić w razie niezrozumienia/nieusłyszenia polecenia.

4. Jak już zdam swój, to wtedy Ci powiem :wink:
cman

Postprzez ulala » piątek 18 maja 2007, 21:22

to powiedzcie mi czy trzeba na centralke stawiac i czy obleje mnie jesli nie postawie :roll: :?:
acha i z tym karnikiem to on bedzie zakrecony??
Ktoś powiedział, że kochanie
się jest teraz nieomal tak trudne
technicznie jak pilotowanie helikoptera.
Tymczasem pilotowanie helikoptera jest
nieco łatwiejsze, bo drążki sterownicze
nie wiotczeją nagle w najmniej
spodziewanym momencie
ulala

Postprzez lucaszz » piątek 18 maja 2007, 21:25

ulala napisał(a):to powiedzcie mi czy trzeba na centralke stawiac i czy obleje mnie jesli nie postawie :roll: :?:
acha i z tym karnikiem to on bedzie zakrecony??

musisz postawić moto na centralke, np. żeby sprawdzić naciąg łańcucha.

To samo tyczy się kranika przed jazdą należy wszystko sprawdzic jak sprawdzisz coś za dużo to się nic chyba nie stanie...
Przed samym wbiciem biegu i ruszyszeniem to z tego co pamientam: światła ręką, zapięcie kasku, pomacanie lusterek i kranik.
lucaszz

Postprzez WojtekB » piątek 18 maja 2007, 21:30

musisz postawić moto na centralke, np. żeby sprawdzić naciąg łańcucha.

a dlaczego na centralkę? przecież można sprawdzić to bez problemu na bocznej, a poziom oleju i płynu hamulcowego to wyprostować motocykl tylko, przytrzymać i już. tak przynajmniej mnie uczono.
WojtekB

Postprzez lucaszz » piątek 18 maja 2007, 21:42

WojtekB napisał(a):a dlaczego na centralkę? przecież można sprawdzić to bez problemu na bocznej, a poziom oleju i płynu hamulcowego to wyprostować motocykl tylko, przytrzymać i już. tak przynajmniej mnie uczono.

Hehe, masz już może motocykl? To sprubuj ustawiać naciąg łańcucha na bocznej nóżce, i za miesiąc takiej jazdy opisz swoje doświadczenia na forum.

Otóż w momencie gdy moto stoi na bocznej nóżce, tylny amortyzator jest minimalnie wciśnięty, wachacz stoi pod innym kątem i łańcuch jest bardziej luźny. Podczas jazdy w momentach gdy tylny amortyzator będzie całkowicie wyciśnięty, naciąg będzie (tzn może być) zbyt duży, co owocuje momentalnym rozciąganiem się ogniw i zaostrzeniem tylnej zębatki. Być może w tych piździkach co są na kursach (typu chńszczyzna, ybr etc) to nie jest takie zauważalne, ale gdy moto ma już większą wagę jest to do odczucia.
lucaszz

Postprzez WojtekB » piątek 18 maja 2007, 21:58

no tak.. :) niestety nie mam jeszcze motocykla bo dopiero się uczę. Napisałem tylko tak, jak mnie uczono. Pewnie masz racje... więc przepraszam za wprowadzenie w błąd ;)
WojtekB

Powrót do Egzamin na prawo jazdy