Pytanie o sytuacje.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o sytuacje.

Postprzez ZGred » piątek 01 czerwca 2007, 12:59

Witam mam takie pytanie.Ponieważ oblałem egzamin to postanowiłem się poradzić czy to rzeczywiście jest wymuszenie pierszeństwa. stuacja taka czekam na ustepie pierszeństwa przepuściłem 3 samochody potem zaauważyłem ze na drodze z pierszenswem pojawil sie pieszy wiec zaczełem ruszać powolutku az nagle z duza predkoscia z drogi glownej wyjechal samochod ominol pieszego na co egzaminator depnoł w hamulec i przykro mi wmuszenie pieszenstwa...Pytanie czy egzaminator miał racje?

http://www.kalisz.mm.pl/~hooligan/prawko.JPG
ZGred

Postprzez tom634 » piątek 01 czerwca 2007, 13:21

Miał, niezależnie od tego, czy kierujący pojazdem z dużą prędkością nie ustąpił pierwszeństwa pieszemu.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez dylek » piątek 01 czerwca 2007, 15:23

To, że inni nie stosują się do PORD nie może być wytłumaczeniem dla naszego postępowania ;)
To, że ktoś nie ustąpił pierwszeństwa pieszemu nie upoważnia nas więc do wjechania mu przed maskę z podporządkowanej ;)
Egzaminator wg mnie miał rację, że zahamował i oblał, bo gdyby tego nie zrobił mogłoby dojść do kolizji.
Na twoim miejscu czekałbym do momentu, aż będziesz miał 100% pewności, że nic nie jedzie lub , że zatrzyma się ten pojazd przed przejściem.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy