Witam Wszystkich:)
Postanowiłem zrobić ten temat, ponieważ na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, ale zacznijmy od początku:
Na egzaminie praktycznym na kategorie A jako stan techniczny motocykla należy sprzawdzić:
- Poziom płynu hamulcowego - przy kierownicy
- Poziom oleju w silniku + pokazanie bagnetu
- Sprawdzenie bieżnika opon
- Łańcuch
Światła:
- Pozycyjne (przód+tył)
- Mijania
- Drogowe
- Stopu (z przednim i tylnym hamulcem)
- Kierunkowskazy (przód+tył)
Sprawdzamy poprzez wystawienie ręki przed lampe, na której ma odbić się światło żarówki.
Następnie należy motocykl przepchać na zgaszonym slinku 20m.
Potem wsiadamy ustawiamy lusterka, odpalamy i jedziemy na wzniesienie, na którym zaciskamy hamulce (nożny i ręczny) i ruszamy powoli je puszczajać tak aby motor nam się nie stoczył.
Następnym naszym zadaniem jest zrobienie slalomu w obie strony bez zatrzymania, więc ustawiamy się przed 1 pachołkiem, oglądamy się do tyłu i ruszamy, przed każdym pachołkiem należy obejrzeć się w tą strone, w którą skręcamy + włączenie kierunkowskazu, jeżeli się zatrzymamy, to przysługuje nam 2 podejście.
Następnym zadaniem jest 5-cio krotne zrobienie 8-mki. Na 8 również należy się obejrzeć przed "skrzyżowaniem", choć podobno jest to nieobowiązkowe?
Jest kilka technik zrobienia 8. Jeżeli znacie inne, prosze o podanie ich:
- Jedziemy bez gazu
- Gdy dojeżdżamy do 8 wrzucamy 2 bieg i jeździmy bez gazu
- Jedziemy na półsprzęgle całą ósemke na 1 biegu z lekkim gazem
- Na odcinkach prostych dodajemy gazu na lekkim sprzęgle na 1 biegu, przed zakrętami natomiast puszczamy gaz.
Ostatnim zadaniem na placu manewrowym jest hamowanie awaryjne. Należy rozpędzić się do prędkości 50km/h i zahamować w wyznaczonym miejscu. Hamujemy przednim i tylnym hamulcem, z większym naciskiem na przód.
Jeżeli wykonamy wszystkie zadania poprawnie, to ruszamy na miasto. Należy przejechać poprawnie wyznaczoną trase, która wisi w gablocie w WORD-zie.
Jeżeli o czymś zapomniałem, prosze napiszcie, zbierzemy w tym wątku wszystkie informacje na temat egzaminu na kat. A.
Mam jeszcze pytanie co do motocykla, jaki występuje na egzaminie, macie inormacje co to za motocykl, w jakim jest stanie, czy da się jeździć bez gazu po placu itp.?? ja słyszałem, że jest to Suzuki Sr 250, chodzi mi o Tychy, jeżeli ktoś miałby "głębsze" informacje?