Pomocy ! Prosze o wypowiedz znawców !

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pomocy ! Prosze o wypowiedz znawców !

Postprzez plewson » środa 19 listopada 2008, 20:14

ja w pare dni temu nie zdalem na miescie, byl to moj pierwszy egzamin w zyciu , teoria zaliczona, placyk bezblednie, wyjezdzalem na miasto i egzaminator lekko podciagnal mi reczny do gory przed moim wejsciem do auta. Reczny nie byl zaciagniety bo tak jakby nie bylo czuc ze dziala a jak sie popatrzylem to niestety wzialem go za opuszczony ;/ uruchomilem auto, nie spojrzalem na kontrolke i dupa blada. Pojechalismy kawalek a i po hamulcach. Zastanawia mnie jedno... kontynuowalismy jazde i nie wiem czy na koncu powiedzialby mi ze oblalem czy jakbym wszystko zrobil dobrze to czy by mnie puscil...po tym jak wymusilem pierwszeństwo kazal mi zjechac na parking i i tak powiedzial tam ze egzamin i tak byl negatywny z powodu tego recznego na poczatku ale wpisal wymuszenie pierwszeństwa....nie wiem juz jak to jest. Aha i mam pytanie. Jak jade prawym pasem przed swiatlami a egzaminator nic nie mowi to nawet jak ten pas jest do skretu w prawo mam nim dalej jechac i skrecic w prawo? i co jak droga głowna "skreca" a na wprost jest droga podporzadkowana i egzaminator nic nie mowi? Mam wtedy jechac i skrecic ta glowna czy jechac na podporzadkowana? Musze sie wreszcie tego podowiadywac bo wstyd ze bez takiej wiedzy poszedlem na egzamin... pomozcie prosze ! pozdrawiam:)
plewson

Postprzez gemmula » środa 19 listopada 2008, 20:21

z ręcznym miałam podobną sytuację - tylko egzaminator od razu mi powiedział, że nie zaliczy mi, ale możemy kontynuować. to chyba zależy od egzaminatora czy powie czy nie.

jak jedziesz pasem do skrętu w prawo a egzamminator nic nie mówi to musisz zmienić pas i pojechać prosto (chyba że droga z pierwszeństwem skręca w prawo)

jeżeli droga z pierwszeństwem skręca, a egzaminator nic nie mówi, to musisz jechać drogą z pierwszeństwem
Obrazek
gemmula

Postprzez kev » środa 19 listopada 2008, 20:37

I dziwić się, że ludzie oblewają jak takich rzeczy nie wiedzą.

Jeżeli egzaminator milczy --> jedziesz tak jak przebiega droga z pierwszeństwem a jeżeli są drogi równorzędne to prosto.

Druga sprawa to na ręczny się nie patrzy tylko się po prostu odciąga go ręką i jesteś pewny, że auto nie jest na ręcznym. Jak widzisz obranego ziemniaka to zjesz go jezeli jest surowy a wyglada jak ugotowany ? NIE. Najpierw spróbujesz. :)
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez vila_ » środa 19 listopada 2008, 20:38

gemmula napisał(a):
jeżeli droga z pierwszeństwem skręca, a egzaminator nic nie mówi, to musisz jechać drogą z pierwszeństwem

Nie zgodzę się. Egzaminator na początku Ci powie, ze jeżeli się nic nie odzywa to proszę jechac prosto. Tak więc jedziesz PROSTO, a nie drogą główną. Chyba że da Ci takie polecenie, ze masz jechac drogą z pierwszeństwem przejazdu. Przynajmniej ja tak miałam...
vila_

Postprzez Andyvdm » środa 19 listopada 2008, 20:47

Mój też tak powiedział. Jak się nie odzywa, to mam jechać prosto, albo tak jak nakazują znaki. To już zależy od egzaminatora, najlepiej będzie jak się go o to spytasz przed jazdą ;)
Andyvdm

Postprzez kev » środa 19 listopada 2008, 20:53

vila_ napisał(a):
gemmula napisał(a):

Nie zgodzę się. Egzaminator na początku Ci powie, ze jeżeli się nic nie odzywa to proszę jechac prosto. Tak więc jedziesz PROSTO, a nie drogą główną. Chyba że da Ci takie polecenie, ze masz jechac drogą z pierwszeństwem przejazdu. Przynajmniej ja tak miałam...

BŁĄD !!! Jeszcze raz - jeżeli egzaminator się nie odzywa to jedziemy drogą główną i koniec. Jak będzie Cie chciał udupić to jeździj sobie prosto zawsze a oblejesz za nie stosowanie się do poleceń egzaminatora(jak będzie złośliwy).

Andyvdm - jak się spytasz a będzie pałą a nie człowiekiem to spyta kpiąco czy nie nauczyli Cię tego na kursie albo jak chcesz zdać jak nie wiesz takich rzeczy. Nie radzę więc...
Obrazek
kev

Postprzez cman » środa 19 listopada 2008, 20:57

Nie opowiadaj bzdur...
cman

Postprzez kev » środa 19 listopada 2008, 20:58

Co jest bzdurą ?
Obrazek
kev

Postprzez MALINA77 » środa 19 listopada 2008, 20:59

vila_ napisał(a):
gemmula napisał(a):

ja dokładnie też tak miałam :)
21.08.08 g.13:30 WORD-egz.teoria (+)
28.10.08 g.11:00 WORD-egz.placyk (+), miasto(+)
Obrazek
MALINA77

Postprzez cman » środa 19 listopada 2008, 21:02

kev napisał(a):Co jest bzdurą ?

Brak polecenia oznacza, że nie otrzymaliśmy polecenia skrętu w lewo, w prawo lub zawrócenia. Pozostaje więc tylko jazda prosto, a przebieg drogi z pierwszeństwem nie ma nic do rzeczy.
cman

Postprzez MALINA77 » środa 19 listopada 2008, 21:04

cman napisał(a):
kev napisał(a):Co jest bzdurą ?

Brak polecenia oznacza, że nie otrzymaliśmy polecenia skrętu w lewo, w prawo lub zawrócenia. Pozostaje więc tylko jazda prosto, a przebieg drogi z pierwszeństwem nie ma nic do rzeczy.
dokładnie tak, :lol:
Obrazek
MALINA77

Postprzez kev » środa 19 listopada 2008, 21:09

Jak droga z pierwszeństwem przebiegała w prawo a ja chciałem pojechać prosto to instruktor mi dał po hamulcach. Ja uważam, że miał rację.
Obrazek
kev

Postprzez cman » środa 19 listopada 2008, 21:12

No ale dlaczego Ci dał po hamulcach i dlaczego uważasz, że miał rację?
cman

Postprzez kev » środa 19 listopada 2008, 21:16

Jeżeli egzaminator milczy a droga z pierwszeństwem prowadzi w prawo,lewo, prosto to jedziemy drogą z pierwszeństwem. Na jakiej podstawie sądzisz, że jedziemy prosto ? I skoro tak to dlaczego nie w prawo albo w lewo skoro droga z pierwszeństwem nie przebiega na wprost ?

Jedziemy drogą główną i koniec. Nie wiem jak mam to inaczej napisać...
Obrazek
kev

Postprzez MALINA77 » środa 19 listopada 2008, 21:21

kev napisał(a):Jeżeli egzaminator milczy a droga z pierwszeństwem prowadzi w prawo,lewo, prosto to jedziemy drogą z pierwszeństwem. Na jakiej podstawie sądzisz, że jedziemy prosto ? I skoro tak to dlaczego nie w prawo albo w lewo skoro droga z pierwszeństwem nie przebiega na wprost ?

Jedziemy drogą główną i koniec. Nie wiem jak mam to inaczej napisać...
dziekujemy za wyczerpujacą odp,

ja jak miałam egzamin i jechałam wg znaku droga z pierwszenstwem która prowadziła w prawo, to powiedział mi ze mam w prawo skrecic , bo miałam równiez do wyboru zawrócić , wiesz co mysle ze to duzo zalezy od egzaminatora . :) :) widocznie trafiłam na super egzaminatora, inny by siedział cicho, :)
Obrazek
MALINA77

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy