Czy to się kwalifikuje na odwołanie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy to się kwalifikuje na odwołanie?

Postprzez Dabidi » poniedziałek 21 września 2009, 15:18

Sytuacja na egzaminie:
Docieram do miejsca gdzie była stłuczka. Policja stała na drodze ale nie kierowała ruchem. Na drodze była linia ciągła. Radiowóz na tyle zajmował pas ruchu że bez przekroczenia linii ciągłej nie sposób było go ominąć. Z tyłu za mną były kolejne auta. Nie można było zawrócić. Zatrzymałem się i się zastanawiam co zrobić. W tym czasie już inne samochody będące z tyłu mnie wyprzedzają. Egzaminator burknął "przecież nie będziemy tutaj stać?!". Kierunkowskaz, lusterko i omijam radiowóz policji. Usłyszałem że nie zdałem.

Wydaje mi się to niesprawiedliwe. Czy taki przypadek kwalifikuje się na odwołanie. Chciałbym chociaż kasę odzyskać.
Dabidi

Postprzez mk61 » poniedziałek 21 września 2009, 15:25

Jaki był powód oblania (przerwania?) egzaminu?
Jeśli najechanie na tą linię ciągłą, to śmiało się odwołuj.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez JMC » poniedziałek 21 września 2009, 15:51

Hmm ... z tego co napisałeś wynika dla mnie jasno że egzaminator Cię jakby podpuścił mówiąc ,,przecież nie będziemy tutaj stać?''.
A przecież oczywiste jest to iż nie może on robić takich rzeczy.
Myślę że odwołać się możesz :)
JMC

Postprzez Dabidi » poniedziałek 21 września 2009, 16:35

mk61 napisał(a):Jaki był powód oblania (przerwania?) egzaminu?
Jeśli najechanie na tą linię ciągłą, to śmiało się odwołuj.

Powodem przerwania egzaminiu było było najechanie na linię ciągłą.

Dziękuję za wasze odpowiedzi, jest ktoś kto myśli inaczej?
Dabidi

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 września 2009, 17:05

Pewnie nikt, bo nikt by tam nie czekał paru godzin do uprzątnięcia miejsca.
BOReK

Postprzez Grzegorz199991 » poniedziałek 21 września 2009, 17:57

Oczywiście że się odwołuj każdy myślący trochę człowiek zrobił by to co poprzedzające ciebie ~5-10 samochodów które wyminęły radiowóz.
Pasjonat kolei żelaznych ;)) i miłośnik prowadzenia autka;)).
20.08.2009 (Za pierwszym podejściem zdane!):)
od 2.09.2009 szczęśliwy posiadacz kategorii B:).
Grzegorz199991

Postprzez s0wa » poniedziałek 21 września 2009, 17:59

Raczej powodem było zablokowanie ruchu i stworzenie realnego zagrożenia ruchu drogowego. Powinieneś nie pytać tylko jechać nie zważając na podwójną ciągła.
s0wa

Postprzez kd » poniedziałek 21 września 2009, 18:04

s0wa napisał(a):Raczej powodem było zablokowanie ruchu i stworzenie realnego zagrożenia ruchu drogowego. Powinieneś nie pytać tylko jechać nie zważając na podwójną ciągła.

Umiemy czytać?

Jeśli taki był powód to jak najbardziej odwołuj się.
26.08.2009 - Egzamin Państwowy: teoria (+), plac (+), miasto (+) - za pierwszym razem :)
Obrazek
kd

Postprzez s0wa » poniedziałek 21 września 2009, 18:49

kd napisał(a):
s0wa napisał(a):Raczej powodem było zablokowanie ruchu i stworzenie realnego zagrożenia ruchu drogowego. Powinieneś nie pytać tylko jechać nie zważając na podwójną ciągła.

Umiemy czytać?

Jeśli taki był powód to jak najbardziej odwołuj się.

Czytać i umiemy ale nie wydaje mi się żeby to było powodem oblanego egzaminu. Tak czy siak jeśli jesteś pewny swego to się odwołuj.
s0wa

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 21 września 2009, 19:10

Miałem podobną sytuację na egzaminie, tyle że nie była to stłuczka, a jakaś awaria samochodu. Powiedziałem że pojazd przed nami uległ uszkodzeniu (wiem, brzmi mądrze :D) i jestem zmuszony przekroczyć linię podwójną ciągłą. Pojechałem, egzaminator nic nie powiedział.
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez athlon » poniedziałek 21 września 2009, 23:55

a co masz napisane w karcie egzaminacyjnej? a nie było czasem tak, że jak zacząłeś omijać radiowóz to nie wymusiłeś pierwszeństwa na kimś kto już zaczął cie z tyłu wyprzedzać? W sumie to dziwna sytuacja. Niby przkroczenie linii ciągłej, bo omijałeś radiowóz, ale w takiej sytuacji niby policjant powinien kierowac ruchem. Nie wiem dziwna sprawa. Trzeba było powiedziec egzaminatorowi, że jak ciebie obleje to oskarżysz go o molestowanie seksualne :P moze by zadziałało ;]
athlon

Postprzez sankila » wtorek 22 września 2009, 01:52

Dabidi napisał(a):Powodem przerwania egzaminiu było było najechanie na linię ciągłą. [...] jest ktoś kto myśli inaczej?

Jest.

Egzaminator wpisał ci przekroczenie linii ciągłej, bo w arkuszu egzaminacyjnym nie ma pozycji: "Egzaminowany nie potrafi podjąć samodzielnej decyzji. Zamiast ominąć przeszkodę, zatrzymuje się, stwarzając dodatkowe zagrożenie" (prawidłowe zachowanie opisał qwerty0).
A prawo do odwołania masz zawsze.
sankila

Postprzez tiromaniak » wtorek 22 września 2009, 07:43

Egzaminowany nie potrafi podjąć samodzielnej decyzji. Zamiast ominąć przeszkodę, zatrzymuje się, stwarzając dodatkowe zagrożenie

Ale on musi się zatrzymać zanim podejmie decyzje o ominięciu przeszkody i takie właśnie zatrzymanie się to nie nieostrożność a przezorność i ostrożność. Znacznie lepiej wstrzymać się od takiego manewru jeśli nie jesteś do końca pewny co dzieje się z przodu lub z tyłu za tobą.

Zatrzymał się aby ocenić sytuacje i warunki do ominięcia przeszkody. Po ocenie sytuacji z przodu, tyłu wykonujesz bezpieczny manewr.

Bardzo często gdy do takiego zepsutego samochodu podjeżdżasz pierwszy i stajesz bo nie widzisz do końca przeciwległego pasa ruchu na który zamierzasz wjechać aby ominąć taki pojazd - pojazdy stojące za tobą bezmyślnie i uparcie wyprzedzają cie od razu bez zastanowienia, a ty stoisz. Często wjeżdżają pod nadjeżdżające z przeciwka samochody. Potem słychać tylko kur... jak jeździsz, itd. Wszyscy się śpieszą. Nic nie poradzisz taka kultura kierowców.
tiromaniak

Postprzez cman » wtorek 22 września 2009, 09:43

tiromaniak napisał(a):Bardzo często gdy do takiego zepsutego samochodu podjeżdżasz pierwszy i stajesz bo nie widzisz do końca przeciwległego pasa ruchu na który zamierzasz wjechać aby ominąć taki pojazd - pojazdy stojące za tobą bezmyślnie i uparcie wyprzedzają cie od razu bez zastanowienia, a ty stoisz.

Albo jakiś pojazd, widząc zaistniałą sytuację, zawczasu zmienia pas ruchu na lewy, dzięki temu ma wcześniej dużo lepszą widoczność na to, czy ktoś nadjeżdża z przeciwka i sobie spokojnie jedzie, aż do momentu, kiedy mu któryś z tej kolumny na prawym pasie ruchu wyskoczy prosto przed maskę, naturalnie nie patrząc w lusterko...
cman

Postprzez qwer0 » wtorek 22 września 2009, 09:44

Zatrzymał się aby ocenić sytuacje i warunki do ominięcia przeszkody. Po ocenie sytuacji z przodu, tyłu wykonujesz bezpieczny manewr.

Szkoda, ze jeszcze nie wysiadl i nie zrobil kilku zdjec...

Zdecydowanie latwiej bedzie ocenic sytuacje, gdy bedac w ruchu wychylimy sie troszeczke autem - jak mozna ominac to omijamy, jak nie mozna, to sie chowamy i czekamy.
W czym tu pomoze zatrzymanie sie?
Jak zmieniasz pas, to rowniez najpierw sie zatrzymujesz na srodku, aby sie dokladnie rozejrzec do przodu, do tylu?

Jakbym nie bylo jak ominac suki to jak najbardziej sie zatrzymac.
Ale tak nie bylo, no bo skoro zaczely i jego inne auta omijac, tzn ze mozna bylo smialo jechac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy