Chcę zrobić prawko B, od ilu to jest latek?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Chcę zrobić prawko B, od ilu to jest latek?

Postprzez Chopek » sobota 05 kwietnia 2003, 23:09

Witam!
Mam pytanko, mam 16 lat i umię już jezdzić samochodem, nie mogę się tylko doczekać kiedu bedę mógł zrobić sobie prawo jazdy, każdy mi mówi inaczej i w końcu nie wiem od ilu lat to jest możliwe.
Słyszałem też że można zrobić prawko jak sie ma 17 lat i jak sie ma 18 lat to mi je wydają, słyszałem też że można jedzić jak sie ma 16lat gdy obok siedzio dorosła osoba z prawem jazdy.
Jak to jest, napiszci mi dokładnie, pozdrawiam!
Chopek

Postprzez Sławek_18 » sobota 05 kwietnia 2003, 23:26

18
Ciekaw jestem skad wiesz, ze umiesz jeździć ?? W prawdziwych warunkach (w ruchu miejskim?) ?
Poczekaj jeszcze, dobrze Ci to zrobi.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Cidman » niedziela 06 kwietnia 2003, 12:08

Ja jeździłem już w pierwszej klasie podstawówki ale tata siedział obok.
Prawko jak już napisał Sławek_18 jest od 18 lat, a Ty sie módl żeby jakiś mądry poseł nie chciał tego zmienić (bo jak zmienią to jeszcze zwiększą limity wiekowe, na zmniejszenie bym nie liczył). :roll:
Cidman

Postprzez Sławek_18 » niedziela 06 kwietnia 2003, 14:52

Cidman napisał(a):Ja jeździłem już w pierwszej klasie podstawówki ale tata siedział obok.
Cięcie ;)

Jakos mi się nie chce wierzyć. W pierwszej klasie postawówki???? :shock: :? :?: Pewnie ledwo co dostawałeś do kierownicy :twisted: :twisted: . Jeszcze zrozumiem, że siedziałeś na kolanach taty i "jeździłeś".
Ja osobiscie pierwszy raz jechałem samochodem (oczywiscie razem z ojcem) Koło 6/7 klasy podstawówki. Była to droga "polna", chociaż raz w wujkiem jechałem po ulicy.
Ciekaw jestem jak sie ma sprawa u innych forumowiczów ;) ;) ;) ;)
Sławek_18

Postprzez Cidman » poniedziałek 07 kwietnia 2003, 12:48

Dokładnie to było tak: na kolanach u taty to jeździłem jak byłem w zerówce a pierwsza całkowicie samodzielna jazda miała miejsce w 3 klasie podstawówki (pod koniec trzeciej), tata oczywiście siedział obok mnie. :)
Cidman

Postprzez miros » poniedziałek 07 kwietnia 2003, 17:31

Cidman napisał(a):Ja jeździłem już w pierwszej klasie podstawówki ale tata siedział obok.

to co ma znaczyc to zdanie? teraz piszesz ze dopiero pod koniec trzeciej klasy podstawowki jezdziles "sam" z tata obok.

oj cos mi sie wydaje ze sciemy tu walisz.
miros

Postprzez Łakom » poniedziałek 07 kwietnia 2003, 20:55

Sławek_18 napisał(a):Ciekaw jestem jak sie ma sprawa u innych forumowiczów ;) ;) ;) ;)
ja jeździłem samochodem jak miałem chyba w 4-5 pod. a wczesniej, chyba 3-4 pod. jeździałem ciągnikiem (30-stką), biegi "drogowe" były w kszatłcie H a 4 była w lewo i na doł, więc stawałem na sprzegle i włączałem 4.... bardzo długo tak jeździłem :D , a samochodem pierwsza samodzielna jazda była po "szczyźniu"(nie wiem czy tak dokładnie sie pisze :D ) po miedzy snopkami.........
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez Cidman » środa 09 kwietnia 2003, 14:51

Miros po prostu zamotałem sie jest tak jak w tym drugim poście.
I podobnie jak Łakom zaczynałem od ciągnika i też od 30-stki, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie największą frajdę sprawiała jazda na 6-stce po polnych drogach (oczywiście to tylko czasem mi sie zdażało i to jak jechałem sam bo nikt mi nie pozwalał jeździć tak "szybko") :P
Cidman

Postprzez Neuro » poniedziałek 21 kwietnia 2003, 08:49

jak juz gdzies napisałem... ma wejsc prepis (albo wszedł) ze prawko bedzie od 16 lat ale z jazda z osoba dorosłą.... mnie to cieszy :D:D:D

a tak włączając sie do tematu to pierwszy raz usiadłem za kierownica na poczatku 6 klasy.... teraz ucze sie na szybkim samochodzie i troche mnie to denerwuje.... :oops:
Obrazek
Neuro

...

Postprzez Mmeva » poniedziałek 21 kwietnia 2003, 19:01

a ja po raz pierwszy siadłam za kierownicą na kursie na prawko i zaczęłam jeździć jak dostałam papierek ( ciężko było wytrzymać ten miesiąc od zdania ), między czasie jeździłam sobie tylko z ojcem na placyk- w końcu ten limit wiekowy po coś wymyślili, dlatego dziwię sie waszym rodzicom...
Mmeva

Postprzez Kordula » poniedziałek 21 kwietnia 2003, 19:40

Z tym się zgodzę, może to i jest głupie, zwłaszcza dla tych młodszych, ale ma jakies uzasadnienie. Ja też zaczęłam jazdę od placu, a na mieście pierwszy raz byłm jak dostałam prawko i jakoś umiem jeździć. A z drugiej strony po co jeździć, skoro i tak nie można wyjechać nigdzie na miasto, bo sie nie ma prawka?
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Postprzez Slawek » poniedziałek 21 kwietnia 2003, 20:50

Kordula napisał(a):A z drugiej strony po co jeździć, skoro i tak nie można wyjechać nigdzie na miasto, bo sie nie ma prawka?

Kordula - nigdy tego nie zrozumiesz :D :D :D
Slawek

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 21 kwietnia 2003, 21:21

Kordula napisał(a):...blech... 8) A z drugiej strony po co jeździć, skoro i tak nie można wyjechać nigdzie na miasto, bo sie nie ma prawka?

a nawet dla samego zapoznania sie ze zmiana biegów :P
Jak trzymac kierownice, albo dla samej frajdy :!: :twisted: :roll: E tam nie mozna :) Można można tylko czy warto :D (raz jechałem bez prawka ale nie powiem Wam jak było :D :D :D :D :D :D )
Sławek_18

Postprzez Cidman » piątek 25 kwietnia 2003, 18:51

w końcu ten limit wiekowy po coś wymyślili, dlatego dziwię sie waszym rodzicom...

przecież rodzice nie ciągnęli nas na najbardziej zatłoczoną ulicę w godzinach szczytu. Odbywało się to zwykle wczesnym rankiem kiedy nawet psom nie chce sie łazić po drodze.

A z drugiej strony po co jeździć, skoro i tak nie można wyjechać nigdzie na miasto, bo sie nie ma prawka?

wszyscy wiedzą że praktyka czyni mistrza a więc wcześniejsze zapoznanie sie z samochodem napewno nikomu nie zaszkodzi.
Cidman

Postprzez Kordula » piątek 25 kwietnia 2003, 19:40

Cidman napisał(a):wszyscy wiedzą że praktyka czyni mistrza a więc wcześniejsze zapoznanie sie z samochodem napewno nikomu nie zaszkodzi.

Oczywiście, ale można by ją zdobywać po egzaminie, z dokumentem w kieszeni, wtedy by się już umiało i było bezpieczniej.
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy