kilka pytan odnosnie egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

kilka pytan odnosnie egzaminu

Postprzez eloelko » środa 01 sierpnia 2007, 16:11

za nie dlugo bede zdawal egzamin na prawo jazdy i mam kilka pytan.

1 czy gzaminator mowi mi caly czas na skrzyzowaniach gdzie mam jechac, czy mam skrecic w prawo lewo itp? chodzi mi o to ze jak wyjade z wordu na miasto, to czy na koncu egzaminu egzaminator bedzie mnie kierowal jak mam dojechac z powrotem do wordu? pytam bo bede mial egzamin w miescie, ktorego nie znam bardzo dobrze i nie wiem jak gdzie dojechac.

2 czy podczas postoju na swiatlach mam miec wlaczony bieg nr 1 czy tez oczekiwac na zielone swiatlo na luzie, bez wlaczonego biegu, na coi zwracaja uwage egzaminatorzy?

3 czy na egzaminie podczas sprawdzania plynow i swiatel zdazy sie tak ze jest za malo jakiegos plynu to musze ja ten plyn dolac czy egzaminator doleje, lub gdy okaze sie ze zarowka jakas jest przepalona to ja ja musze wymienic?
eloelko

Postprzez bajdzio » środa 01 sierpnia 2007, 16:35

hmmm
ad1. egzaminator na pewno będzie Cie kierował, o to nie masz się czego bac !
ad2. mój instruktor uczył mnie tak, że jeśli stoje na światłach jako pierwsza to mogę miec włączoną jedynkę, a jesli dalej to moge byc na luzie. Nie wiem czy na to egzaminatorzy zwracaja uwage...ale ja będę robic tak jak mnie uczono...
ad3. wątpie, że przydarzy się taka sytuacja, a jak już to na pewno nie będziesz musiał nic sam robic.

mam nadzieję, że dobrze na te pytania odpowiadam, a jak nie to mnie zlinczujcie... :lol:
[L]

Gratuluje, otrzymała pani wynik pozytywny w państwowym egzaminie praktycznym na prawo jazdy!
10.06 pamiętna data :D
bajdzio

Re: kilka pytan odnosnie egzaminu

Postprzez barbra » środa 01 sierpnia 2007, 17:15

eloelko napisał(a):za nie dlugo bede zdawal egzamin na prawo jazdy i mam kilka pytan.

U mnie na egzaminie tak było:
ad.1-egzaminator prowadził (akutat znałam tą trasę,bo mieszkam przy niej :D ),ale nie masz obowiązku-na egzaminie znać topografię miasta.
ad.2-zdania na forum na ten temat są bardzo podzielone,ja osobiście byłam uczona jak bajdzio-i tak też robilam na egzaminie.
ad.3-nie spotkałam się,by na egzaminie ktoś dolewał płyny,albo sam wkręcał żarówki-należy te miejsca umieć wskazać i sprawdzić po włączeniu kontrolek,czy żarówki się palą.

**przyśpieszenia terminu nie praktykowałam,poprosiłam nawet o przesunięcie o jeden dzień do przodu,bo chociaż przesądna nie jestem,to wolałam ominąć 13-sty :lol: powodzenia.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez EgoisicBoY » środa 01 sierpnia 2007, 18:11

warto dodać że np gdy dojeżdzasz do skrzyżowania a egzaminator nic nie mówi to jedziesz prosto czy też tak jak nakazują znaki ...
EgoisicBoY

Postprzez Michitka » środa 01 sierpnia 2007, 18:19

Jak nic nie mówi egzaminator to jedzie się prosto -- nie zmienia się pasa ruchu nie?
Michitka

Postprzez DEXiu » środa 01 sierpnia 2007, 18:22

Michitka ==> Nie :) Jedzie się prosto, ale - zależnie od tego czy trzeba zmienić pas ruchu, czy nie - trzeba odpowiednio reagować (zmieniać pas) Zresztą egzaminator będzie Ci tylko mówił (lub nie mówił - jak chce żeby jechać prosto) w jakim kierunku jechać - wybór pasa to Twoja działka :wink:
DEXiu

Postprzez barbra » środa 01 sierpnia 2007, 18:35

Michitka miałam taką sytuację,że jechałam zgodnie z poleceniem egz.pasem ruchu na wprost....i zrobiły się dwa pasy do jazdy na wprost,chciałam zjechać na prawy(zgodnie z tym jak bylam uczona)i wtedy egz.zwrócił mi uwagę,że mam trzymać się pasa środkowego,więc domyśliłam się,że na rondzie szykuje mi skręt w lewo i pozostałam na pasie jaki zalecił....ale tu się nie stresuj,o ile znaki same nie nakazują inaczej jechać,to egzaminator poprowadzi.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez tom9 » środa 01 sierpnia 2007, 23:46

Co do skrzyzowania mnie uczono tak:
dojezdzam zawsze na biegu, gdy juz stoje (koła sie nie poruszaja) zrzucam bieg, stoje na luzie (nie wazne czy stoje pierwszy czy ostatni) gdy zapala sie pomaranczowe wtedy, sprzeglo, jedynka, gaz, (czasem reczny) i go.
widac ze co szkola to inaczej :wink:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Jamal » środa 01 sierpnia 2007, 23:56

Także ja przedstawię jak mnie uczono. Dojeżdżam sobie do skrzyżowania na biegu. Jeżeli widzę że czerwone dopiero się zapaliło to wrzucam na luz i zaciągam ręczny ( po zatrzymaniu samochodu :)). Jeżeli widzę że czerwone światło włączyło się już wcześniej i po krótkiej chwili włączy się zielone to zatrzymuje się, zmieniam na jedynke i czekam.
Jamal

Postprzez ella » czwartek 02 sierpnia 2007, 00:38

2 czy podczas postoju na swiatlach mam miec wlaczony bieg nr 1 czy tez oczekiwac na zielone swiatlo na luzie, bez wlaczonego biegu, na coi zwracaja uwage egzaminatorzy?

I to są właśnie uroki wątków zbiorowych. Następna debata czy na luzie czy na biegu zamiast odszukać zaczęty już kilku zakładkowy wątek
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... =luz+biegi
ella
Moderator

Postprzez Black_Flower » czwartek 02 sierpnia 2007, 23:15

Mnie instruktor uczył ze po prostu dojeżdżam do skrzyżowania, staję zmieniam bieg na jedynkę i stoję, po zmianie światła na zielone ruszam. Proste :D

Postprzez barbra » niedziela 05 sierpnia 2007, 14:30

Black_Flower napisał(a):Mnie instruktor uczył ze po prostu dojeżdżam do skrzyżowania, staję zmieniam bieg na jedynkę i stoję, po zmianie światła na zielone ruszam. Proste :D

Też tak mi się wydawało,ale pasjonaci motoryzacji ( tu na forum) mnie przekonali,że nie wszystko co proste jest prawidłowe.... :wink: ,a instruktorzy czasem ułatwiaja nam zadanie,bo co mają zrobić-skoro na "zrobienie z nas kierowców" mają 30 godzin........ :roll: :wow:
Jak skupisz się na tym co fachowcy już tu wielokrotnie napisali,to pewnie też zmienisz zdanie ...a już napewno mając własne autko.... :wink2:
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez tom9 » niedziela 05 sierpnia 2007, 14:33

barbra napisał(a):
Black_Flower napisał(a):Mnie instruktor uczył ze po prostu dojeżdżam do skrzyżowania, staję zmieniam bieg na jedynkę i stoję, po zmianie światła na zielone ruszam. Proste :D

Też tak mi się wydawało,ale pasjonaci motoryzacji ( tu na forum) mnie przekonali,że nie wszystko co proste jest prawidłowe.... :wink: ,a instruktorzy czasem ułatwiaja nam zadanie,bo co mają zrobić-skoro na "zrobienie z nas kierowców" mają 30 godzin........ :roll: :wow:
Jak skupisz się na tym co fachowcy już tu wielokrotnie napisali,to pewnie też zmienisz zdanie ...a już napewno mając własne autko.... :wink2:

sprzegło sie pierd... znaczy psuje.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez barbra » niedziela 05 sierpnia 2007, 14:48

Chcialam zachęcić przedmówczynię do "owocnej"lektury motoryzacyjnej,ale skoro kolega dosadnie to wyjaśnił,to już tylko może wyciagnąć wnioski.... :lol:
p.s.ale zaraz tu moderatorzy "ukręcą nam uszko"za odbieganie od tematu....sorki,sorki :wink2:
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Senty » piątek 12 października 2007, 12:37

mnie instruktor uczył zeby zawsze przy postoju dawal na luz , i niegdy nie pozwalal mi zaciagac recznego na swiatlach xD (mówił "ze z recznego ruszaja tylko baby , a ty nie jestes baba wiec ucz sie ze sprzegla) i tak tez robie xD
Senty

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy