Zawracanie z użyciem biegu wstecznego

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez szyma2 » wtorek 23 czerwca 2009, 11:06

mshtal napisał(a): stąd też nawet zatrzymując się przy prawej krawędzi ale na pasie ruchu nie rozumiem po co włączać kierunkowskaz...?

Niby nie trzeba, ale włączenie go znacznie ułatwia innym kierowcom odczytanie zamiarów kierującego. A tak - gość hamuje bez kierunku i zbliża się do prawej krawędzi, więc nie wiadomo co wykombinuje - albo stanie, albo odwinie w lewo bo zawraca, albo jeszcze nie wiadomo co wymyśli. Dlatego czytelniej wrzucić.

Ale przy zawracaniu to faktycznie nie ma sensu stawać przy prawej, jak jest miejsce to lewy kierunkowskaz i od razu manewr.
Jestem leniwy, ale się staram.
szyma2

Postprzez vila_ » wtorek 23 czerwca 2009, 12:45

Jakby ktoś bez kierunka dojechał do prawej krawędzi, to poomyślałabym, ze parkuje i wyprzedziałbym go..

edytowany przez moderatora patrz regulamin punkt 8
vila_

Postprzez szyma2 » wtorek 23 czerwca 2009, 13:40

To życzę Ci, żeby zawsze parkowali, bo ja na drogach wiele przypadków widziałem i naprawdę czasami lepiej jednak zwolnić i poczekać.
Jestem leniwy, ale się staram.
szyma2

Postprzez vila_ » wtorek 23 czerwca 2009, 13:56

nie mam czasu na czekanie, a poza tym każdy kierowca, który poosiada prawo jazdy upewni się, zanim wyjedzie..

edytowany przez moderatora patrz regulamin punkt 8
vila_

Postprzez mshtal » wtorek 23 czerwca 2009, 15:48

no właśnie o to chodzi, że jak jest miejsce to od razu lewy i do dzieła a jak jest ktoś za Tobą i zaczniesz manewr zawracania "na jezdni" to blokujesz ruch...
w takim przypadku dojedź do prawej i poczekaj aż Cię ominie!
mshtal

Postprzez AnnQ » środa 24 czerwca 2009, 16:52

dzisiaj pytałam się instruktora i powiedział ze trzeba się zatrzymać przy prawej razem z prawym kierunkowskazem, a potem dopiero zabierać się za ten manewr. W ogóle chciałabym widzieć jak to ktoś robi bez zatrzymania... przecież do tego manewru auto musi się wolno poruszać... nie mówię jak ktoś jest już doświadczonym kierowcą i robi to dość często. W każdym bądź razie mój instruktor powiedział ze egzaminator mógłby uznać to jako nieprawidłowy manewr.
AnnQ

Postprzez cman » środa 24 czerwca 2009, 17:00

Ale Wam sprzedają teorie...
cman

Postprzez mshtal » środa 24 czerwca 2009, 17:12

AnnQ napisał(a):dzisiaj pytałam się instruktora i powiedział ze trzeba się zatrzymać przy prawej razem z prawym kierunkowskazem, a potem dopiero zabierać się za ten manewr.(...) W każdym bądź razie mój instruktor powiedział ze egzaminator mógłby uznać to jako nieprawidłowy manewr.

tak sobie czytam Twoje wypowiedzi to dochodzę do zdecydowanego wniosku, że powinnaś zmienić instruktora...
mshtal

Postprzez vila_ » środa 24 czerwca 2009, 22:15

AnnQ napisał(a):przecież do tego manewru auto musi się wolno poruszać... .

Ja nie napisałam, ze robie to z prędkością 50km/h, tylko, ze się nie zatrzymuje :)
vila_

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy