Problem okulistyczny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lawenda1985 » niedziela 09 sierpnia 2009, 23:10

Pienio napisał(a):Z tym, że podobno teraz prawo jest takie (słyszałem od kierownika mojego OSK), że kurs na prawo jazdy zaczyna się od pozytywnego orzeczenia lekarskiego. Powiedział, że nowe orzeczenie oznacza WSZYSTKO od początku.

Ktoś ci nieźle naściemniał... ja mam wadę wzroku od 6 roku życia (genetyczna), do tej pory nosiłam okulary i przy rozpoczynaniu kursu lekarz wpisał mi, że mam je nosić, a następne badanie wyznaczył za 10 lat. W międzyczasie zmieniłam okulary na soczewki, a wiedząc, że do okularów już nie wrócę na bank, poprosiłam w OSK o zmianę orzeczenia lekarskiego (dodam, że moje dokumenty zgłoszone już były w tym czasie w WORD). Obyło się bez problemu, ba, nawet nie musiałam się stawiać u pana doktora. Na drugi dzień miałam nowe oświadczenie, które po prostu doniosłam do WORD. Przy egzaminie egzaminator po prostu zapytał, czy mam ze sobą okulary bądź soczewki. Odpowiedziałam, że to drugie i poprosił mnie o rozpoczęcie egzaminu. Tyle. Nie ma problemów ze zmianą orzeczeń lekarskich i dołączaniem ich do dokumentacji w WORD
lawenda1985

Postprzez Nucleus89 » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 14:43

A dla przyszłych pytajacych z wadą wzroku. Ja osobiście mam nie małą, okularow nie nosiłem bo "się nie chciało" przed WKU(luty), skoczyłem do okulisty, myślalem ze jakiś papier dostane, ale dupa i tak dali mi A.na prawko zapisałem się w czerwcu nadal śmigałem bez okularów, no 'wykłady' dobiegały końca, powiedzieli, że przyjdzie lekarza tego i tego dnia. No to do optyka po soczewki na badanie, i ....... bezterminowo. Jeździłem i jeżdze w soczewkach bo zaczalem uzywac ich na codzien, wada była nie mała, wiec to poprawiło "komfort widzenia" i tak juz z nimi zostałem. Ale chodziło mi głownie o to zeby nie latac na badania i wymiane prawka itd. Dlatego polecam ten sposob, prosty szybki, i sotsunkowo nie drogi ;)

Pzdr
Nucleus89

Postprzez Pienio » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 14:53

We środę idę do OSKowego lekarza się podpytac o zmianę oświadczenia, a we czwartek na komputerowe badanie wzroku. Zobaczymy jak będzie.
Pienio

Postprzez Pienio » czwartek 13 sierpnia 2009, 15:51

Udało mi się załatwic to badanie wzroku jeszcze przed OSKowym lekarzem. Poszedłem, ale go nie uznał. Na papierze miałem napisane "Narząd wzroku w granicach normy". Czy to powinno wystarczyc ,gdybym chciał z tym pójśc do PORDujuż po wydaniu prawka i zmienic je na "czyste"?
Pienio

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy