dodatkowe godziny w OSK - konieczne ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez antykwa » sobota 29 sierpnia 2009, 10:14

Z tego co wiem okres oczekiwania na pierwszy egzamin wynosi max 14 dni, na drugi czeka sie ok miesiąca, przynajmniej tak jest w WORDZie w Kłodzku.

Sorki za OT

Wracając do tematu znam OSK gdzie taki egz praktyczny jest przeprowadzany i kursanci zdaja panstwowy srednio za piątym razem,kumpel pracował w tej szkole, zwolnili go poniewaz jak to powiedział szef OSK: Panie Robercie za dobrze pan uczy...
antykwa

Postprzez piotrekbdg » sobota 29 sierpnia 2009, 11:44

tego co wiem okres oczekiwania na pierwszy egzamin wynosi max 14 dni, na drugi czeka sie ok miesiąca, przynajmniej tak jest w WORDZie w Kłodzku.

W Kłodzku może tak, ale zważ na fakt że metropolia to to nie jest i że są miasta gdzie czeka się na pierwszy egzam 2 miesiąće.
piotrekbdg

Postprzez anonimowa18 » sobota 29 sierpnia 2009, 12:55

Bez przesady, że naciągają. Wiadomo, jak widać, że zle jezdzisz i o tym mówi nie tylko jeden isntruktor a nawet kilku, to znaczy, że na prawdę coś jest nie tak. Za jedną godzinę zapłacisz od 40 do 60 a za egzamin dajesz 112 i czasem oblewasz na placu, nawet dobrze nie wsiądziesz do auta i już koniec, a tą wykupioną godzinę masz cała na doszkalanie się. I na pewno tracisz mniej, bo jeden egzamin to w dobrej sytuacji prawie 3 godziny dodatkowych jazd doszkalających. A raczej OSK zależy na tym, żeby mieć jak najlepszą zdawalność i robić co mogą, żeby nauczyć kursanta wszystkiego w jak najkrótszym czasie a nie trzymać ich po pół roku czy ile. Zdarzają się takie szkoły, które rzeczywiście naciągją i oszukują ale przecież każdy ma znajomych, którzy szli przed nami na prawko więc lepiej się popytać a nie iść gdzieś w ciemno i potem być oszukiwanym. Dobrze przemyśleć gdzie chcemy iść się uczyć jezdzić, zbierać opinię, uczyć się na kogoś błędach a nie samemu wpadać w pułapkę i tracić czas i kasę :)
anonimowa18

Postprzez athlon » sobota 29 sierpnia 2009, 13:17

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chłopak skonczył jazdy juz w OSK, zapisał sie na teorie i praktyke, teorie zdał a oblał egzamin praktyczny. i mam takie małe pytanko w jakim celu byłes znowu w OSK ???? Jak nie zdałeś egzaminu praktycznego za pierwszym razem, idziesz do kasy płacisz za egzamin idziesz do drugiego okienka i zapisujesz sie na kolejny egzamin. Jak oblejesz 3 razy idziesz do DOWOLNEGO OSK płacisz za 5 godzin, wyjeżdżasz je u nich, bierzesz od nich zaświadczenie i szorujesz z tym znowu do WORDu i bawisz się od poczatku w 3 próby.

Ewentualnie ta troska 10 godzin jest po to że jeżeli słabo jeżdzisz to nie ma sensu zapisywac się na kolejne egzaminy jak masz bardzo małe szanse zdać. Może martwią sie o ciebie zebyś się psychicznie nie podłamał

No chyba że nie możesz zdać egzaminu wewnętrznego w OSK ????
kurde u mnie nie było zadnego egzaminu wewnętrznego :(( Zapisali mnie na egzamin panstwowy jak miałem 20 godzin, reszte wyjeżdziłem przed egzaminem i zdałem za pierwszym razem. tylko mi instruktor powiedział, że jeżdze dobrze i raczej nie ma juz mnie czego nauczyć, tylko mam patrzeć na ograniczenia prędkości i przez miasto nie jeździ się 90 na godzine :(
athlon

Postprzez anonimowa18 » sobota 29 sierpnia 2009, 13:40

Tak jak już pisałam wcześniej, w jednych szkołach wpisują Ci w papierach, że wewnętrzny zaliczony w innych go robią. W Twojej szkole go nie przeprowadzili. Oszczędzili Ci Stresu:) Dla jednych to dobrze dla innych nie. Teraz jest tyle tych szkół, że jet w czym wybierać. Można spokojnie się dowiedzieć czy w danej szkole robią wewnętrzny czy nie. Wystarczy popytać i wtedy wybierać :)
anonimowa18

Postprzez ella » sobota 29 sierpnia 2009, 18:15

Dziwi mnie to, ze OSK przeprowadza egzamin wewnętrzny z praktyki, ja miałem tylko egz z teorii przed rozpoczęciem jazd, wyjezdzłem 3o h i zapisałem sie bez zadnego problemu na egz panstwowy, zastanawiam sie czy wogóle prawnie jest to jakos uregulowane z tymi egz wewnetrznymi-praktycznymi,

Widać kto nigdy nie słyszal/zajrzał do Rozporzadzenia o szkoleniu i egzaminowaniu.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chłopak skonczył jazdy juz w OSK, zapisał sie na teorie i praktyke, teorie zdał a oblał egzamin praktyczny. i mam takie małe pytanko w jakim celu byłes znowu w OSK ????

Żle zrozumiałeś ale to wina autora który strasznie wszystko zamotał w swoim poście. :D
Autor zapisał się do OSK gdzie przestrzegają rozporządzenia więc teraz ma dwa wyjścia do wyboru. Albo zmienic szkołę albo wykupic dodatkowe jazdy i zdać ten egzamin wewnetrzny. Koszt w obu przypadkach będzie zbliżony.
ella
Moderator

Postprzez athlon » sobota 29 sierpnia 2009, 18:27

No tylko prawda niestety jest taka że zdanie egzaminu wewnetrznego nie oznacza zdanie egzaminu państwowego. Po drugie trzeba by było zajrzeć do regulaminu tego OSK na jakich zasadach przeprowadzane są tam egzaminy wewnetrzne. Ale według mnie to tylko wyciąganie pieniędzy od kursantów. Dobremu instruktorowi wystarczy w zupełności 30 godzin praktyki aby z osoby która nigdy nie prowadziła samochodu zdała egzamin za pierwszym razem. Przykładem może być np moja koleżanka która nigdy nie prowadzila auta, zapisala sie do szkoły oddalonej o 17 kilometrów od miasta gdzie zdawala egzamin (sieradz). Z kazdych dwuch godzin zajęć praktycznych 40 minut trwał dojazd i przyjazd, podczas którego właściwie nic sie nie uczyła (remonty na drodze). więc na 30 godzin kursu odeszło jej 10 godzin na dojazdy. Biorąc jeszcze pod uwage o tym ze kurs zaczynała pare minut po pełnej godzinie i konczyła chwile przed czasem, odeszło jej kolejne 2 godziny. Zważywszy że na pachołkach spędziła cos koło 8 godzin to na jazde po mieście zostałojej raptem 10 godzin. egzamin zdala za pierwszym.

Więc taka przestroga na przyszłość aby dowiedzieć sie przed podpisaniem umowy na jakich zasadach odbywają sie egzaminy. Do tego czy można podchodzić 3 razy i dopiero dokupywać godziny to raczej nie jest to okreslone w ustawie co do egzaminów wewnętrznych a raczej będzie w regulaminie OSK.
athlon

Postprzez arek686 » niedziela 30 sierpnia 2009, 15:10

a mogę zabrać z mojego OSK papiery i iść do innego w tym momencie ? I czy są takie szkoły w których mozna wykupic np. 1-2 h i zeby od razu mi podpisali papiery zebym mógł podejsc do państwowego ?
arek686

Postprzez athlon » niedziela 30 sierpnia 2009, 16:20

arek oczywiście że możesz, tylko że jak w nowej szkole odkryją że nie umiesz jeździć to tez raczej nie będą skorzy do tego aby ci wydac papiery potrzebne do zapisania na egzamin, po prostu obnizyłbys im zdawalność. Ale pochodź po mieście i popytaj w róznych OSK.
athlon

Postprzez ella » niedziela 30 sierpnia 2009, 23:00

arek686 napisał(a): I czy są takie szkoły w których mozna wykupic np. 1-2 h i zeby od razu mi podpisali papiery zebym mógł podejsc do państwowego ?

Sam sobie odpowiedziałeś wcześniej
arek686 napisał(a):W kazdym OSK mowia ze to zalezy jak jezdze - jeśli źle to może nawet do 15-20 h bede musiał wykupić
ella
Moderator

Postprzez arek686 » środa 02 września 2009, 09:19

Temat do zamknięcia. Papiery podpisane bez dokupywania godzin dodatkowych :D
arek686

Postprzez agniesia505 » środa 02 września 2009, 12:32

mam taki problem
pierwszy raz zapisałam sie na teorie i zdałam potem przez kolejne 4 razy oblewalam praktykę w miedzy czasie skończyła mi sie wazność testów wiec zapisałam sie (teoria i praktyka 4 raz) ale niestety oblalam teorie
zapisałam sie znów zdałam teorię ale jazdę oblalaam 5 raz

i tu moje pytanie
czy moge sie zapisac na egzamin bez tych dodatkowych 5 godz? czy musze wykupic i dopiero sie zapisać jesli raz oblalam teorie która była łączona z praktyką
aga
agniesia505

Postprzez cman » środa 02 września 2009, 12:56

Możesz się zapisać na egzamin. Niezdana teoria na egzaminie łączonym powoduje potraktowanie praktyki, jako nieprzystąpienie do niej, a nie jako niezdanie.
Natomiast dodatkowe szkolenie dotyczy trzech niezdanych praktyk, więc na razie masz dwie niezdane (pomijając oczywiście te trzy wcześniejsze - do których już musiałaś dokupić godziny).
cman

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy