Błąd w testach?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez P. » poniedziałek 31 maja 2010, 09:26

Jeździ się tak, jak napisał Lith. To chyba oczywiste. Mnie tylko nadal zastanawia tok rozumowania LKK - dlaczego jego zdaniem nie mógłbym wjechać przed lewoskrętem na skrzyżowanie i tam przepuścić jadących z naprzeciwka?
P.

Postprzez LKK » poniedziałek 31 maja 2010, 15:13

P. napisał(a):Jeździ się tak, jak napisał Lith. To chyba oczywiste. Mnie tylko nadal zastanawia tok rozumowania LKK - dlaczego jego zdaniem nie mógłbym wjechać przed lewoskrętem na skrzyżowanie i tam przepuścić jadących z naprzeciwka?

Kodeks Drogowy

* Oddział 7
Przecinanie się kierunków ruchu
* Art. 25.

* 4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
* wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

tok rozumowania jest następujący:
stojąc na środku skrzyżowania blokuję drogę - jasne jest, że w praktyce poradzimy sobie z taką sytuacją, ale mi chodzi o to, że jeśli takie pytania są na teście to powinny opierać się na konkretnych przepisach, a nie na refleksie lub grzeczności kierowców.
tak jest też w przypadku czterech pojazdów na równorzędnym, ale takich pytań nie znajdziecie w testach ;)
pzdr.
LKK

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 31 maja 2010, 15:24

tok rozumowania jest następujący:
stojąc na środku skrzyżowania blokuję drogę - jasne jest, że w praktyce poradzimy sobie z taką sytuacją, ale mi chodzi o to, że jeśli takie pytania są na teście to powinny opierać się na konkretnych przepisach, a nie na refleksie lub grzeczności kierowców.
tak jest też w przypadku czterech pojazdów na równorzędnym, ale takich pytań nie znajdziecie w testach
pzdr.

Wierz mi na słowo, że znamy te fragmenty PoRD, ale pytaliśmy się Ciebie o coś zupełnie innego.
piotrekbdg

Postprzez P. » poniedziałek 31 maja 2010, 16:30

stojąc na środku skrzyżowania blokuję drogę

A stojąc (przed wykonaniem skrętu w lewo) przed skrzyżowaniem, jestem przezroczysty dla tych co jadą za mną? Jadącym drogą poprzeczną i tak nie przeszkadzam, bo mają mnie po prawej. ;) A jeśli drogą poprzeczną jedzie ktoś, kto skręca w prawo i gabaryty skrzyżowania na to pozwalają, możemy przecież się wyminąć.
P.

Postprzez lith » poniedziałek 31 maja 2010, 20:13

stojąc na środku skrzyżowania blokuję drogę

komu jeżeli przed wjazdem ustąpiłem jadącym z prawej? :) Jedyna sytuacja gdzie mamy możliwość kogoś zablokować to właśnie lewoskręt jadącego z prawej.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy