Przejście dla pieszych

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » środa 11 sierpnia 2010, 22:58

bunio0107 napisał(a):Owszem zgadzam się, ale jest coś takiego jak bezpieczna odległość i uważam, że należy trzymać w takiej odległość ale móc spokojnie zatrzymać się przed pasami. I niestety ta odległość nie została zachowana.

Czyli twierdzisz, że został popełniony jakiś błąd? Jeżeli tak, to który konkretnie przepis został złamany?
cman

Postprzez DEXiu » środa 11 sierpnia 2010, 23:21

piotrekbdg napisał(a):
że należy trzymać w takiej odległość ale móc spokojnie zatrzymać się przed pasami.

Jest korek. Jadą samochody sznurkiem, dośc powoli. Jadą, jadą, jadą...i nagle pyk, zatrzymują się, a Tobie akurat wypadło zatrzymać się częściowo na pasach. I to ma być twoja wina? Odległośc ma być wystarczajaca by zdążyć wyhamować w krytytcznej sytuacji i tyle.

Generalnie zgadzam się z cmanem, niemniej jednak przykład troszkę nietrafiony, bo równie dobrze można by powiedzieć: Jest korek. Jadą samochody sznurkiem, dość powoli. Jadą, jadą, jadą... i nagle pyk, zatrzymują się, a Tobie akurat wypadło zatrzymać się na środku skrzyżowania. :wink:
DEXiu

Postprzez piotrekbdg » środa 11 sierpnia 2010, 23:26

Tylko skrzyżowanie widać na przód iłatwo zauważyć gdzie się zatrzymać by drogi poprzecznej nie przyblokować. Pasy natomiast przy dośc gęstym korku czasem trudniej wychwycić. Poza tym nie jestem jasnowidzem, nie potrafię przewidzieć w którym momencie samochody się zatrzymają.
piotrekbdg

Postprzez szerszon » czwartek 12 sierpnia 2010, 00:27

Zazwyczaj przed pasami jest znak pionowy,który widac z pewnej odległości jak mi się wydaje.
Tłumaczenie,ze nie zauwazyłem wygląda cienko. :D
szerszon

Postprzez sankila » czwartek 12 sierpnia 2010, 01:11

Z pierwszego postu wynika, że egzaminator nie miał zastrzeżeń do zatrzymania na pasach, bo wydał kolejne polecenie - zawrócenia na skrzyżowaniu. Zmiana pasa, nawet błędna, egzaminu nie przerywa więc prawdopodobnie było nieustąpienie pierwszeństwa.
sankila

Postprzez piotrekbdg » czwartek 12 sierpnia 2010, 09:52

Zazwyczaj przed pasami jest znak pionowy,który widac z pewnej odległości jak mi się wydaje.
Tłumaczenie,ze nie zauwazyłem wygląda cienko.

Fajnie, ale tego ze ruch samochody zatrzyma się akurat w momencie kiedy będę jechal po pasach dośc cięzko przewidzieć. Czasami..
piotrekbdg

Postprzez szerszon » czwartek 12 sierpnia 2010, 18:33

bez przesady-da sie przewidzieć :)
Analogiczna sytuacja z blokowaniem skrzyzowań.
Nie masz pewnosci to sie nie pchaj,najwyzej podjedziesz.Nikt nie każe nam siedziec komuś na zderzaku. :D
szerszon

Postprzez piotrekbdg » czwartek 12 sierpnia 2010, 19:34

bez przesady-da sie przewidzieć
Kod: Zaznacz cały

Zwykle tak, ale czasem może się zdarzyć.
piotrekbdg

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy