Jeżeli chodzi o okres ważności egzaminu teoretycznego to jest tak, że w momencie odwołania egzaminów praktycznych z powodów atmosferycznych jest zamrażany - tj. nie liczy się dalej dni do momentu ponownego przywrócenia egzaminów praktycznych.
PRZYKŁAD:
zdawałeś teorię 1listpoada
egzaminy praktyczne odwoływane w dniu 1grudnia
egzaminy praktyczne znowu ruszają w dniu 1marca
termin ważności teorii:1sierpień
czyli: minął miesiąc do grudnia (wtedy zostaje zamrożony jednocześnie z wstrzymywanymi praktycznymi egzaminami), w dniu 1marca znowu jest naliczane do 6 miesięcy wraz z dniami, które już nabiłeś.
Co do zasad obowiązujących z kategorią wiekową, jeżeli nie osiągniesz 24lat do egzaminu na nowych zasadach, niestety nie możesz odbyć egzaminu - mimo, nieważne iż już zdawałeś egzamin raz lub dwa (niestety tu prawo działa wstecz - czemu?... nie wiem)
Jeżeli zaliczasz się do kat. wiekowej 24+ to jest kolejna przykra wiadomość - nowe manewry na egzaminach czyli test łosia, jazda slalomem 50km/h i te inne głupoty Ciebie też obowiązują...
Przykre.......
Mi się poszczęściło i zdałem egzamin w listopadzie - a mam 22lata
Pozdrawiam
~Genesi
MeSsS19 napisał(a):No właśnie, jak to będzie jeśli mam zdany egzamin teoretyczna kat A, a egzamin praktyczny mam w przyszłym roku, po wprowadzeniu nowych kategorii. Nie chodzi mi o to czy będę miał praktykę nową czy starą lecz o to jakiej kategorii dostanę prawo jazdy, jeśli teorię zdawałem na starych zasadach?
Oczywiście, że będziesz walczył o prawo jazdy kat. A
Tylko tu psikus, że znana ybr250 odchodzi w zapomnienie.
Na nowe kat. A dla Ciebie będą motocykle 600ccm+. Czyli nawet może być honda hornet

Pozdrawiam
~Genesi