Egzamin z teorii po nowemu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Egzamin z teorii po nowemu

Postprzez oskinstruktor » środa 23 stycznia 2013, 00:16

Ja też nie zdałem jednego z egzaminów i co? Nie znam przepisów? Chyba znam ;) Obawiam się, że pytania które powstały, będą niejasne i nieprecyzyjnie zadane.

konkretny przykład:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater

-przy 4 pasach który to środkowy?
-w życiu nie wpadłbym na to, że chodzi o manewr skrętu!!! Myślałem o wyprzedzaniu lub omijaniu ale na pewno nie o skręcaniu.
oskinstruktor

Postprzez oskinstruktor » środa 23 stycznia 2013, 00:29

Rusel oczywiście że demo, przecież nie mamy dostępu do państwowych (jeszcze ;) ) ale skoro nikt nie ma do nich dostępu kto kto będzie to weryfikował?

Ktoś w innym poście z egzaminatorów też powiedział, że po szkoleniu stwierdza że niektóre z pytań są niejasne. Niejasne dla egzaminatora a co dopiero dla kursanta.
oskinstruktor

Postprzez oskinstruktor » środa 23 stycznia 2013, 00:46

Prawda jest taka...... gdyby z oficjalnej bazy testów egzaminacyjnych, OSK dostały jakiś procent na egzaminy wewnętrzne, to dyskusja ta nie miała by sensu. Natomiast skoro Ministerstwo Transportu, dopuszcza aby egzaminy wewnętrzne mogły być tworzone przez każdego Kowalskiego to potem robi się zamieszanie.

A w ogóle.... jak wygląda arkusz przebiegu egzaminu wewnętrznego teoretycznego, który zgodnie z rozporządzeniem ws szkolenia mamy dołączać do dokumentacji a takowy nie powstał w rozporządzeniu? ;)
oskinstruktor

Postprzez dobrydoradca » środa 23 stycznia 2013, 14:57

sprawdzcie tutaj http://www.youtube.com/watch?v=KZhRQ-JPRpk
ktos wam chyba "pozyczyl" filmiki z waszych testow razem z pytaniami i zrobil swój program

rozwiązywałem u was demo i poznaje te filmiki, dodana zostala tylko ta brzydka kierownica :)
==========

co do samych testow dostepnych obecnie na rynku to za najwiekszy nie wypla uznaje wlasnie liwone,
chwala sie najwieksza bazą itd a pytania i sam program jest do bani co zreszta potwierdza przytoczone tutaj przez oskinstruktora
dobrydoradca

Postprzez daadedo » czwartek 24 stycznia 2013, 14:28

No ja też słyszałam, że tyle ludzi w całym kraju oblewa, naprawdę szczerze wszystkim współczuję. Pozdrawiam!
daadedo

Postprzez Radhezz » czwartek 24 stycznia 2013, 22:17

oskinstruktor napisał(a):Ja też nie zdałem jednego z egzaminów i co? Nie znam przepisów? Chyba znam ;) Obawiam się, że pytania które powstały, będą niejasne i nieprecyzyjnie zadane.

Zgadzam się, w demówce którą ja przechodziłem również trafiały się takie niejasne pytania. Przykładowo jednym z założeń nowego egzaminu miały być sytuacje drogowe z punktu widzenia kierowcy: jedno z pytań dotyczyło możliwości użycia świateł drogowych, gdzie na zdjęciu była pusta nieoświetlona droga nocą i... samochód "od tyłu", czyli tak jakbym do niego dojeżdżał. I teraz bądź mądry i pisz wiersze czy te auto które widać to "czyjeś" auto zgodnie z nową odtrąbioną z pompą formą egzaminu, czy też "moje"? Okazało się że jednak to "moje" jest, bo wg. programu mogłem użyć drogowych :D

Takich "kwiatków" jest więcej - bo brakuje nadzoru nad bazą pytań (które powinny być takie same w całym kraju).

Pomijam już fakt pytań dodanych "na siłę", typu "czy należy zachować szczególną ostrożność", bo to każdy wie że o jaką sytuację by nie chodziło jest jedna poprawna odpowiedź :P

Ja tam jak do tej pory zdaję za każdym podejściem, ale już nie raz się zdarzyło że byłem na poziomie 68 punktów :P

EDIT:
Napierniczyłem w opisie, sorry :P
Ostatnio zmieniony czwartek 24 stycznia 2013, 22:31 przez Radhezz, łącznie zmieniany 1 raz
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez kedar006 » czwartek 24 stycznia 2013, 22:46

Która odpowiedź według was jest prawidłowa?
Obrazek
kedar006

Postprzez tomcioel1 » czwartek 24 stycznia 2013, 23:12

ja bym stawial na B - skrzyżowanie bez wyznaczonego przejścia dla pieszych...
tomcioel1

Postprzez Radhezz » czwartek 24 stycznia 2013, 23:46

tomcioel1 napisał(a):ja bym stawial na B - skrzyżowanie bez wyznaczonego przejścia dla pieszych...

I ja też tak bym obstawiał. Zresztą nie widzę żeby art. 13 ust. 3 czy też art. 26 ust. 2 PoRD zmieniły ostatnio swoje brzmienie :wow:

Jak dla mnie pytanie-bubel
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez szydlaczek » czwartek 24 stycznia 2013, 23:57

Pytanie z bazy Winfor. Dla mnie prawidłowa odpowiedź to NIE. A jeśli nie to jaki art. o tym mówi ?

Obrazek
Załączniki
pytanie..JPG
pytanie..JPG (65.73 KiB) Przeglądane 3054 razy
szydlaczek

Postprzez Radhezz » piątek 25 stycznia 2013, 00:23

szydlaczek napisał(a):Pytanie z bazy Winfor. Dla mnie prawidłowa odpowiedź to NIE. A jeśli nie to jaki art. o tym mówi ?

Na to zdaje się nie ma artykułu - mowa jest tylko o zachowaniu w okolicach oznakowanych przejść. W zasadzie jeśli w teście pojawia się pytanie o zachowanie szczególnej ostrożności to zanim jeszcze wyświetli się filmik, tudzież pokaże zdjęcie należy klepać bezmyślnie w "TAK", bo kierowca zawsze musi zachowywać szczególną ostrożność* :lol:

W moich testach też pojawiło się takie pytanie - na sąsiednim pasie na drodze wielopasmowej stał podnośnik hydrauliczny z włączonymi kogutami - czy przejeżdżając obok niego należy zachować szczególną ostrożność? No zgadnijcie... Chociaż tutaj paragraf by się znalazł - związany z użyciem pomarańczowych kogutów właśnie.

* - nie należy tego traktować jako instrukcji :mrgreen:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez szydlaczek » piątek 25 stycznia 2013, 00:26

bo kierowca zawsze musi zachowywać szczególną ostrożność*

Gdzieś ty to wyczytał ?
Mi się wydaje że zawsze to ma zachować ostrożność ale szczególna to konkretnych przypadkach np zmiana pasa itp.

sorry nie zauważyłem gwiazdki. Ale pytania mają być zgodne z ustawą a nie jak się komu podoba
szydlaczek

Re: nowe zasady

Postprzez mshtal » piątek 25 stycznia 2013, 00:36

Tom3k napisał(a):Nie przepadała cała kwota tylko jej część (chyba połowa) określana jako "koszta przygotowania egzaminu".

błąd! ...po 19 przepada cała kwota, nieważne czy nie zdajesz czy się nie stawiasz i tak i tak zapłacisz za następny 100%
mshtal

Postprzez szerszon » piątek 25 stycznia 2013, 00:43

Radhezz napisał(a):Na to zdaje się nie ma artykułu - mowa jest tylko o zachowaniu w okolicach oznakowanych przejść.

Art 3
szerszon

Postprzez Radhezz » piątek 25 stycznia 2013, 01:01

szerszon napisał(a):
Radhezz napisał(a):Na to zdaje się nie ma artykułu - mowa jest tylko o zachowaniu w okolicach oznakowanych przejść.

Art 3

Łooo dzięki :mrgreen: Najciemniej jak zwykle pod latarnią :lol:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy