Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 rok

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez abrover » środa 21 grudnia 2005, 02:29

Wg przespisów nie ma czegoś takiego jak stare i nowe uczenie się. Ty uczysz się przespisów i jazdy samochodem a egzamin sprawdza te umiejętności. Nie wymagają od ciebie na nowym egzaminie więcej niż sie nauczyłeś na kursie. Ty nie uczysz sie zdawać egzaminu tylko przepisowo jeździć samochodem. Ale fakt, mogliby dać okres przejściowy, tylko trudno byłoby o jego wyegzekwowanie bo przecież nadal są osoby co sobie zrobiły kurs rok temu i im sie nagle zachce iść na egzamin.

Mnie tylko zastanawia czy zmienili pytania.

Poza tym nie martw sie, po zabawie ze słupkami, parkowanie w mieście będzie łatwe. Tylko szkoda że ja sie bawiłem na placu kilka godzin zamiast parkować na mieście. Na szczęście zostało mi jeszcze 5 godzin, wezme wszystko na Gdynie

Nowy egzamin nie będzie tudniejszy, będzie przede wszystkim droższy i to mnie martwi. teoria kosztuje 22 zł a praktyka 140. Jak sie obleje to dopłaca się połowę ceny oblanego egzaminu.

pozdro
abrover

Postprzez Klog » środa 21 grudnia 2005, 08:47

abrover napisał(a):Wg przespisów nie ma czegoś takiego jak stare i nowe uczenie się.

Ja bym powiedział że jest. Każdy OSK dostaje wytyczne dotyczące nauczania i one się zmieniają wraz z egzaminami. Instrukor mi mówił że nie dostał jeszcze nowych przepisów. :what:
Klog

Postprzez ella » środa 21 grudnia 2005, 09:41

abrover napisał(a):a jest pewne na 100% że pytania sie nie zmienią na nowym egzamie ?

Pytania się nie zmieniają.
klog napisał(a):Instrukor mi mówił że nie dostał jeszcze nowych przepisów
Jakie nowe przepisy.
Wiekszość OSK już od dawna uczy manewrów w ruchu ulicznym.
Abrover trafnie to ujął.
Wg przespisów nie ma czegoś takiego jak stare i nowe uczenie się. Ty uczysz się przespisów i jazdy samochodem a egzamin sprawdza te umiejętności. Nie wymagają od ciebie na nowym egzaminie więcej niż sie nauczyłeś na kursie. Ty nie uczysz sie zdawać egzaminu tylko przepisowo jeździć samochodem.
Słyszałem też że trzeba będzie sprawdzić płyny i stan bieżników

sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów
pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu
drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować,
że potrafi sprawdzić:
a) poziom oleju w silniku (osoba egzaminowana powinna
co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich
przyrządów sprawdza się poziom oleju w pojeździe),
b) poziom płynu chłodzącego,
c) poziom płynu hamulcowego,
d) poziom płynu w spryskiwaczach - osoba egzaminowana
powinna co najmniej wskazać zbiornik i po jego
otwarciu stwierdzić obecność płynu,

e) działanie sygnału dźwiękowego,
f) działanie świateł zewnętrznych pojazdu,
katA napisał(a):czy zmiany dotykają kategorii A w jakikolwiek sposób?

:arrow: Ruszanie z miejsca do przodu na wzniesieniu
:arrow: Slalom (jazda po łukach w kształcie cyfry 8 i pomiędzy 5 pachołkami)

dodatkowo dla kategorii A, A1:
a) sprawdzenie stanu łańcucha (w przypadku jeżeli
pojazd jest w niego wyposażony)
b) zdjęcie z podpórki i przemieszczenie go na
odległość 5 m bez pomocy silnika,
c) podparcie motocykla na podpórce,
ella
Moderator

Postprzez Klog » środa 21 grudnia 2005, 10:07

ella napisał(a):
katA napisał(a):czy zmiany dotykają kategorii A w jakikolwiek sposób?

:arrow: Ruszanie z miejsca do przodu na wzniesieniu
:arrow: Slalom (jazda po łukach w kształcie cyfry 8 i pomiędzy 5 pachołkami)
dodatkowo dla kategorii A, A1:
a) sprawdzenie stanu łańcucha (w przypadku jeżeli
pojazd jest w niego wyposażony)
b) zdjęcie z podpórki i przemieszczenie go na
odległość 5 m bez pomocy silnika,
c) podparcie motocykla na podpórce,

Wszystko to jest obecnie :!: z wyjątkiem sprawdzenia łańcucha.

Największe zmiany to poszerzenie ósemki o pół metra z każdej strony (7m średnicy - teraz 6m) oraz o pół metra przesunięcie słupków w slalomie 6,5m (6m obecnie).
I jeszcze awaryjne hamowanie motocyklem, ale nie sądzę żeby odważyli się to egzekwować.
Klog

Postprzez wy1987 » środa 21 grudnia 2005, 12:12

oki to ja mam takie pytanie: dzisiaj nie zdalem (uu po raz 3 :( ) ... jaka teraz jest procedura ?? wykupuje 5 godzin jazdy i ile place za egzamin ? to zalezy od tego na kiedy zostanie ustalony? ale przeciez kwote pieniezna musze uisci chodzi o to czy jak jutro pojde wplacic kase to mam placic te 100 cos czy normalnie 74 ? ... aha czy da sie jakos uniknac wykupienia tych 5 godzin jazdy ?? ;)
Ostatnio zmieniony środa 21 grudnia 2005, 12:30 przez wy1987, łącznie zmieniany 1 raz
wy1987

Postprzez Vella » środa 21 grudnia 2005, 12:14

Mnie interesuje to czy ośrodki mimo niesprzyjającej aury zdążyły wymalować linie na nowy łuk.
A jeśli nie to czy będzie połaczenie dwóch egzaminów: łuk "po staremu" a manewry "po nowemu"?
Kamerami się tak nie martwię, wprawdzie bez kamer dowolność oceniania mojego zaparkowania w miescie będzie jeszcze większa, ale w gruncie rzeczy jak zechce sie przyczepić i uwalić to i kamery nie pomogą.

abrover napisał(a):Wg przespisów nie ma czegoś takiego jak stare i nowe uczenie się. Ty uczysz się przespisów i jazdy samochodem a egzamin sprawdza te umiejętności. Nie wymagają od ciebie na nowym egzaminie więcej niż sie nauczyłeś na kursie. Ty nie uczysz sie zdawać egzaminu tylko przepisowo jeździć samochodem.
Słusznie, tak powinno być.
W idealnym świecie...

ella napisał(a):Wiekszość OSK już od dawna uczy manewrów w ruchu ulicznym.
Niestety, najwyraźniej mój OSK nalezy do tej mniejszości.
Umiem tylko zaparkować na zasadzie: pachołek 4 w małym okienku to szybko kierownicą w prawo. Manewrów w terenie nie było.

abrover napisał(a):Nowy egzamin nie będzie tudniejszy, będzie przede wszystkim droższy i to mnie martwi. teoria kosztuje 22 zł a praktyka 140. Jak sie obleje to dopłaca się połowę ceny oblanego egzaminu.
eee, "dopłaca" się?
Chodzi Ci o to, ze w przypadku gdy miałeś egzamin łaczony ( teorię i praktykę jednego dnia) i oblałes teorię to nie możesz podejść do praktyki i zabierają Ci za to połowę opłaty za praktykę. A połowę oddają :D
O ile mi wiadomo nic więcej się nie dopłaca...
Chyba że czegoś nie wiem :(
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez ymonm » środa 21 grudnia 2005, 19:12

Mnie sie to wszystko nie podoba. Ile dalbym, zeby zdac 4 stycznia na starych zasadach... jesli obleje, to bedzie MASAKRA
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez misiek512 » środa 21 grudnia 2005, 19:29

No trochę głupio, że zmienili te zasady. Ale dobrze, że chociaż nie zmienili egzaminu teoretycznego. Poza tym do parkowania na mieście potrzebne jest dużo miejsca wg przepisów (Ale przecież egzaminator może zrobić co chce, wieć jak wybierze wąskie miejsce, to będie porażka)
misiek512

Postprzez Klog » środa 21 grudnia 2005, 20:02

Szerokość miejsca przy parkowaniu prostopadłym musi być taka żeby można otworzyć drzwi z jednej i drugiej strony, więc o wiele więcej miejsca niż na placu.

Nie wiem dlaczego wszyscy się boją nowych egzaminów, jeśli wiekszość oblewa na placu, a teraz o będzie bardzo trudne. Parkowanie na mieście powinno być łatwiejsze niż na placu, bo będzie więcej miejsca i tych głupich słupków nie będzie.

Problemem może być utrzymanie koncetracji przez 40 minut jazdy, a nie jak dotychczas 25 minut. :roll:
Klog

Postprzez abrover » środa 21 grudnia 2005, 21:24

qrcze a ja już wpłaciłem 94,00 PLN sporo czasu przed zapisaniem sie żeby mieć z głowy i teraz nie wiem, chyba dopłace ile trzeba, dam obydwa kwitki i nie będą robić problemów przy zapisywaniusię :/
abrover

Postprzez lucyas » czwartek 22 grudnia 2005, 22:59

A ja mam pytanie!!!!!
Zdawałm dzisiaj egzamin oblałem:( z mojej winy zapisałem sie na nastepnmy na 18 styczen wplaciłem 74zł i zdje po noemu?
PRAWO JAZDY KAT T
zdane za 1 razem;]
B za 2 ;]
lucyas

Postprzez ella » czwartek 22 grudnia 2005, 23:36

lucyas napisał(a):A ja mam pytanie!!!!!
Zdawałm dzisiaj egzamin oblałem:( z mojej winy zapisałem sie na nastepnmy na 18 styczen wplaciłem 74zł i zdje po noemu?

Zdajesz po nowemu. A płaciłeś jeszcze starą ceną bo dopiero od 10 stycznia obowiązują nowe opłaty.
ella
Moderator

Postprzez take7 » piątek 23 grudnia 2005, 10:04

a ja ma pytanie jak bedzie wygladal przykladowy egzmin najpierw miasteczko rekaw (jak to bedzie z zatrzymaniem jakies pole ma byc 5 metrów ?) + ruszanie pod górkę a potem wyjazd na miasto a na miescie ile parkowan to jest jakos unormowane ? Niestety uczylem si ena starych i nie interesowalem sie nwoymi przepisami i bede musial zdawac na starych

Ps. Word-Łódź - najbardziej skorumpowany i oszukańczy ośrodek w Europie
take7

koszmar!!!

Postprzez mama_do_kwadratu » piątek 23 grudnia 2005, 11:28

to nie sprawiedliwe :cry2: :cry2: .Wczoraj oblałam,dzis mężuś pojechał ustalić mi drugi termin i .............................................ZONK.Jeździłam na punto po staremu przez 3 miesiące,miasto,plac,manewry,a tu......na egzamin CORSA,za której kierownicą nigdy nie siedziałam.Załamka.
A oto moja historia:
5.09-rozpoczęcie kursu
29.11-testy zdane
22.12,19.01,13.02-niestety nie mój dzień
16.03-bezbłednie zdane prawko:-)))
31.03-ODEBRANE
mama_do_kwadratu

Postprzez lucyas » piątek 23 grudnia 2005, 11:56

CÓZ TO za róznica opel czy fiat;) jak umiesz jezdzic to niewazne czy corsa czy punto!;) no inaczej sie zapala swiatła;)
PRAWO JAZDY KAT T
zdane za 1 razem;]
B za 2 ;]
lucyas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy