Włączanie świateł w PUNTO!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Włączanie świateł w PUNTO!

Postprzez Włodek » niedziela 02 kwietnia 2006, 11:28

kacper napisał(a):
A w Oplu Corsie? :roll:

Ogólnie : jeżeli włączysz światła mijania to światła pozycyjne też się świecą :grin2: Widać to wyraźnie kiedy spali się np. żarówka od świateł mijania :idea:
W Punto światła pozycyjne są jednocześnie światłami postojowymi i włącza się je w stacyjce przekręcając kluczyk w lewo jednocześnie z wciśniętym przyciskiem (pod kluczykiem).

W Corsie są światła postojowe.
def: Światła postojowe można włączyć po jednej stronie pojazdu (bliżej osi jezdni), jeżeli pojazd lub zespół pojazdów nie przekracza 6m.

W Corsie włączony kierunkowskaz w lewo i wyjęty kluczyk ze stacyjki = lewe światła postojowe.
Analogicznie prawe. :dumb:
:arrow: Nie sądze by pojazdy egzaminacyjne miały światła przeciwmgielne przednie (nieobowiązkowe) ale światła (lub światło) przeciwmgielne tylne jest obowiązkowe i włącza się je gdy przekręcony jest kluczyk i minimum światła mijania. 8)
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Robcio1984 » czwartek 10 sierpnia 2006, 09:45

Witam, ja mam male 2 pytania, ktore nie daja mi spokoju. Jutro mam egzamin i tak sie zastanawiam, czy jak nic nie wspomne egzaminatorowi o swiatlach postojowych i odblaskowych to mnie obleje ??? Drogie moje pytanie to gdzie sie znajduja przeciw mgielne przednie ???? Bo na ostatnich dokupionych godzinach instruktorka wskazala ze sa one w przednim zderzaku ??? czy to mozliwe ?? Czy moga sie one znajdowac gdzie indziej ??? Bardzo prosze jesli ktos moze to o szczegolowy opis przednich swiatel. Moze wiem gdzie co i jak, ale dla swietego spokoju chcialbym zobaczyc. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Robcio1984

Postprzez scorpio44 » czwartek 10 sierpnia 2006, 09:48

Robcio1984 napisał(a):Witam, ja mam male 2 pytania, ktore nie daja mi spokoju. Jutro mam egzamin i tak sie zastanawiam, czy jak nic nie wspomne egzaminatorowi o swiatlach postojowych i odblaskowych to mnie obleje ??? Drogie moje pytanie to gdzie sie znajduja przeciw mgielne przednie ???? Bo na ostatnich dokupionych godzinach instruktorka wskazala ze sa one w przednim zderzaku ??? czy to mozliwe ?? Czy moga sie one znajdowac gdzie indziej ??? Bardzo prosze jesli ktos moze to o szczegolowy opis przednich swiatel. Moze wiem gdzie co i jak, ale dla swietego spokoju chcialbym zobaczyc. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

OPCJA "SZUKAJ"!!!!!! Było wałkowane 1500 razy.
scorpio44

Postprzez Robcio1984 » czwartek 10 sierpnia 2006, 22:40

Szukalem szukalem i nigdzie nic nie moglem znalesc na temat swiatel gdzie by bylo napisane gdzie sie znajduja przeciw mglowe przednie, wiec jak ktos by mogl to bardzo prosze o odpowiedz bo jutro mam egzamin i sie juz ze stresu we wszystkim pogubilem a zwlaszcza z tymi swiatlami. Wiec bardzo prosze pomuszcie. Z gory dzieki. Pozdro
Robcio1984

Postprzez ella » czwartek 10 sierpnia 2006, 23:24

Drogie moje pytanie to gdzie sie znajduja przeciw mgielne przednie ???? Bo na ostatnich dokupionych godzinach instruktorka wskazala ze sa one w przednim zderzaku

Dobrze ci powiedziała.
ella
Moderator

Postprzez Robcio1984 » piątek 11 sierpnia 2006, 08:47

Oki dziekuje Ci bardzo za odpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanie, bo dowiedzialem sie wlasnie z Forum ze trzeba sprawdzic swiatla postojowe, a mi o tym instruktorka nawet nie wspomniala (wiem ze takie swiatla sa, ale sam calkiem o nich na kursie zapomnialem) wiec gdzie znajduje sie przycisk przy stacyjce w PUNTO ?? No i jak bede wiedzial jeszcze to to bede zadowolony, czy swiatla pozycyjne to sa te najblizej srodka proszu ?? te najblizej maski ?? Jak tak to sobie z reszta mam nadzieje ze dam rade. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz no i oczywiscie Z gory dziekuje.
Robcio1984

Postprzez ella » piątek 11 sierpnia 2006, 11:03

Tu masz
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6624
Sprawdziłem w punto 2, punto 3 i punto grande nie ma świateł postojowych. Jedynie w punto 2 i 3 jest możliwość włączenia świateł pozycyjnych po wyciągnięciu kluczyka przytrzymując włącznik przy stacyjce jak określa to producent są to „światła parkowania” ale takie określenie nie występuje w rozporządzeniu tak więc są to światła pozycyjne. A zabawa dzwignią kierunkowskazów nic nie daje nadal palą się z dwóch stron.
Na obrazku fotka z instrukcji obsługi punto 3.
http://img145.imagevenue.com/img.php?im ... _430lo.JPG

Używaj czasami opcji SZUKAJ :evil:
ella
Moderator

Postprzez Robcio1984 » poniedziałek 14 sierpnia 2006, 09:44

Witam, nie chcem zakladac nowego tematu, wiec zapytam sie o to tutaj. Bo podczas przygotowania na egzaminie wszytko mi poszlo bardzo dobrze, ale nie moglem nigdzie znalesc gdzie sie ustawia boczne lusterka, nigdzie nie widzial yojsicka za pomoca ktorego mozna by bylo ustawic lusterka i przy lusterkach nie bylo zadnych galeczek ktorymi byloby mozna je ustawic wiec gdzie sie znajduje to cos czym mozna je sobie ustawic ??
Robcio1984

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 14 sierpnia 2006, 10:08

Robcio1984 napisał(a):Witam, nie chcem zakladac nowego tematu, wiec zapytam sie o to tutaj. Bo podczas przygotowania na egzaminie wszytko mi poszlo bardzo dobrze, ale nie moglem nigdzie znalesc gdzie sie ustawia boczne lusterka, nigdzie nie widzial yojsicka za pomoca ktorego mozna by bylo ustawic lusterka i przy lusterkach nie bylo zadnych galeczek ktorymi byloby mozna je ustawic wiec gdzie sie znajduje to cos czym mozna je sobie ustawic ??

Tu znajdziesz odpowiedz o lusterkach: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6786

P.S. Pisze się "Nie chcę", nie "nie chcem".
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy