Egzamin - jazda prawym pasem ??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez adalberthus » sobota 24 czerwca 2006, 20:01

Zasada ruchu prawostronnego mówi,że WZYSTKIE pojazdy poruszające się na wprost,nie wykonujące żadnych manewrów muszą poruszać się pasem ruchu ,leżącym jak najbliżej prawej krawędzi.Tak więc przy trzech pasach ruchu,środkowy będzie do wyprzedzania a lewy do lewo skrętu.I jak ,na boga, ja jadę pasem ruchu ,zgodnie z tą zasadą z dozwoloną na tej drodze szybkością,chcesz mnie Kopan wyprzedzać?Toż wpadniesz w konflikt z przepisem dotyczącym ograniczenia szybkości.A po drugie zapytaj znajomego policjanta,ile jest w taryfikatorze punktów karnych i jaka wysokość mandatu za jazdę innym pasem niż zgodny z powyższą zasadą.A przepis,mówiący,że jeżeli wyznaczone są dwa pasy ruchu w jednym kierunku,to nie można zajmować dwóch jednocześnie,dotyczy np.sytuacji wyprzedzania.Ileż jest dylematów z wyprzedzaniem jednośladu.Czy zmieniać pas ruchu,czy nie?Otóż tak.Bo jeśli nie zmienimy popadniemy w konflikt z zasadami Wyprzedzania.Otóż pas ma w porywach ok 3m.(duży zapas dałem).Rowerzysta np.jedzie ok.pół metra od krawężnika+szerokość kierownicy+conajmniuej 1 m od jednośladu,wymaga od nas zajęcia w tej sytuacji innego pasa ruchu.Bo inaczej pojedziemy okrakiem,albo nie zachowamy ustawowego 1 m od jednośladu.Ale cóż.Wszystko można przeczytać w jaki sposób się chce.Islam podobno jest religią pokojową,a jak go odczytał ten no....Bin Laden?
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez Snajperov » poniedziałek 10 listopada 2008, 13:35

ja tam zawsze jezeli jezdze lewym pasem to jade max dopuszczalna, jezeli widze w lusterku ze ktos nadjezdza z ponadmaxymalna (nieprzepisowa) predkoscia to zjezdzam w miare mozliwosci zeby go puscic bo nie chce mu utrudniac ruchu. Jezeli caly czas sie tacy trafiaja a prawy wolny to jade prawym.

Zobaczcie, jezeli jade lewym pasem z maxymalna predkoscia to caly czas wyprzedzam wszystkich na prawym pasie czyli uzywam lewego pasa do wyprzedzania. Mam jeszcze takie pytanie, czy sztywna definicja manewru wyprzedzania (lusterko, wyjazd na pas lewy, wyprzedzenie, powrot) jest opisana w kodeksie czy tylko wpajana na kursach? Czy manewr wyprzedzania moze wygladac w sposob [lusterko, wyjazd na lewy pas, vmax, wyprzedzanie kazdego po kolei na prawym pasie, powrot na prawy pas przy potrzebie skretu w prawo (zjazdu z trasy)??
zdaje mi sie ze tak naprawde spor jest o to czy mozna wyprzedzac w ten sposob, bo jezeli mozna to zgodnie z przytoczonymi poprzednio przepisami uzywasz lewego pasa do wyprzedzania, a jadac vmax nikomu ruchu nie utrudniasz bo wyprzedzenie Ciebie zgodne z przepisami jest niemozliwe. Jezeli mam racje (tzn opisany manewr mozna podpiac pod wyprzedzanie) to nawet sklonny jestem uwazac ze przepis jest sensowny, bo lewym szybszym pasem beda jechac pojazdy wyprzedzajace, ktorych jednoczesnie nie da sie wyprzedzic, a caly czas uzywaja pasa zgodnie z przeznaczeniem czyli do wyprzedzania.
Powiedziane juz bylo ze nalezy jechac mozliwie blisko prawej krawedzi, ale jezeli chcemy wszystkich wyprzedzic to jest to niemozliwe gdy prawa strona jada wolniej poruszajace sie pojazdy, a jest mozliwe gdy lewym pasem wszyscy jada vmax i znajdziemy tam dla siebie miejsce
Snajperov

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 10 listopada 2008, 14:08

Snajperov ==> przeczytaj sobie definicję wyprzedzania. ;) Wyprzedzanie to każde przejeżdżanie obok pojazdu jadącego w tym samym kierunku. W ogóle nie musi być to połączone ze zmianą pasa.

Snajperov napisał(a):nalezy jechac mozliwie blisko prawej krawedzi, ale jezeli chcemy wszystkich wyprzedzic to jest to niemozliwe gdy prawa strona jada wolniej poruszajace sie pojazdy

W tej konkretnej sytuacji owo "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" będzie oznaczało właśnie lewy pas.
scorpio44

Postprzez Rafix » wtorek 11 listopada 2008, 23:39

Snajperov napisał(a):ja tam zawsze jezeli jezdze lewym pasem to jade max dopuszczalna
A prawym pasem tak nie jeździsz?
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy