Przygotowanie do jazdy egzamin kat. A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ulala » poniedziałek 28 maja 2007, 15:49

cman napisał(a):Nie w tył i do góry, tylko do góry i w tył. Bez przesady, tym sposobem to naprawdę każdy jest w stanie postawić na centralce. A swoją drogą MZ'kę możesz postawić a Suzi nie? Przecież różnica w masie jest prawie żadna.

mz 150 a suzi 250 to ok 170 kg
nie wiem panowie co to bedzie.. :roll:
łapie tam kolo siedzenie i ciagne i guzik z mz mi szło
poza tym moze powinnam poprobowac tak gdzies bez swiadkow i wyrobic wlasna technike a nie tak szybko na jazdach no ale nie mam mozliwosci
to bedzie kleska jesli egzaminator bedzie mi kazal postawic na centralke przy spr plynow albo zapyta czemu nie postawilam... :roll:
Ktoś powiedział, że kochanie
się jest teraz nieomal tak trudne
technicznie jak pilotowanie helikoptera.
Tymczasem pilotowanie helikoptera jest
nieco łatwiejsze, bo drążki sterownicze
nie wiotczeją nagle w najmniej
spodziewanym momencie
ulala

Postprzez mrq2 » wtorek 05 czerwca 2007, 20:09

KUBA_1 napisał(a):zadanie nr -1
sprwadzenie i ruszenie z miejsca.(kursant robi sam - może pomagać sobie ściągom
1- stan łańcucha - naciąg (radzę dotknąć)
2-stawiam motocykl na kołach i sprawdzam " w oczkach"
-poziom oleju w silniku
- poziom płynu hamulcowego (spowrotem na nózkę)
3 - sygnał dźwiękowy
4 - sygnał świetlny.

Światła zewnętrzne (mogą być też postojowe z wyjęciem kluczyka) rzadko wymagane - spytaj się
1 - pozycyjne - przód i tył - podświetlenie tablicy rejestracyjnej
2 - mijania (przód)
3 - drogowe (przód)
4 - kierunkowskazy przód i tył prawy
- lewy
5- hamulec przedni (ręczny) - - -- sprawdzam czy świeci lampa tylna
tylni (nożny) - - -- sprawdzam czy świeci lampa tylna

Te światła tylne to łapą sprawdzać siedząc na motocyklu i obracając się, czy można zejść? Bo ja mam problem żeby dosięgnąć. :/
mrq2

Postprzez anom » wtorek 05 czerwca 2007, 20:12

mrq2 napisał(a):Te światła tylne to łapą sprawdzać siedząc na motocyklu i obracając się, czy można zejść? Bo ja mam problem żeby dosięgnąć. :/

Można zejść, zresztą większość schodzi. Głównie przednie światło wszyscy ręką sprawdzają. Nie ma co do tego reguł. Poprostu masz sprawdzić,jak to zrobisz to już Twoja sprawa.
21.05.07 - egzamin na kat. A

29.05.07 - egzamin na kat. B

Oba za pierwszym razem :) !

(2007-06-05) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.

(2007-06-11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

ODEBRANE !
anom

Postprzez mrq2 » wtorek 05 czerwca 2007, 20:44

Ok, dzięki, a jeszcze takie jedno pytanie: o co może mnie egzaminator zapytać? tzn. ponoć stosuje się jakieś bonusowe pytania z obsługi motocykla.

I czy mam te wszystkie światła i łańcuchy itd. sprawdzić sam gdy on każe mi robić zadania egzaminacyjne czy powie mi najpierw: sprawdź a potem jedź?
Bo chodzi mi o to żeby nie kazał mi jechać a w domyśle najpierw wszystko sprawdzić, ja pojadę i "nie zdał pan" ;)

egzamin zdaję w warszawie.
mrq2

Postprzez WojtekB » wtorek 05 czerwca 2007, 20:58

mrq2 napisał(a):o co może mnie egzaminator zapytać? tzn. ponoć stosuje się jakieś bonusowe pytania z obsługi motocykla.

generalnie może Cię zapytać o wszystko. mojego instruktora jak zdawał na A zapytał "Jak sie naciąga łańcuch" :|
WojtekB

Postprzez mrq2 » wtorek 05 czerwca 2007, 21:07

A jak się naciąga?
Tymi śrubami na końcu wahacza czy to od czegoś innego?

P.S. mają w ogóle w zwyczaju zadawanie tych bonusowych pytań (i ilu)? ;-)
mrq2

Postprzez anom » wtorek 05 czerwca 2007, 21:25

mrq2 napisał(a):A jak się naciąga?
Tymi śrubami na końcu wahacza czy to od czegoś innego?

P.S. mają w ogóle w zwyczaju zadawanie tych bonusowych pytań (i ilu)? ;-)

W Gdańsku nie mają takiego zwyczaju.. nie wiem jak w Warszawie.

Najczęstsze pytania :
Jak się sprawdza naciąg łańcucha? -> Należy pokazać miejsce i podciągnąć palcem,powiedzieć,że luz powinien wynosić 1,5-3 cm.
Gdzie i jak sprawdza się olej?
Gdzie i jak sprawdza się płyn hamulcowy?
Jakie światła gdzie są? -> pamiętaj też o kierunkowskazach
Ew. jeszcze sprawdzanie amortyzatorów(przód i tył).

Ogólnie egzaminatorzy na kat. A to motocykliści z pasją,więc nie czepiają się i są dość przyjemni. Zdarzy się czarna owca,ale to tak jeden na pięciu..
21.05.07 - egzamin na kat. A

29.05.07 - egzamin na kat. B

Oba za pierwszym razem :) !

(2007-06-05) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.

(2007-06-11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

ODEBRANE !
anom

Postprzez mrq2 » środa 06 czerwca 2007, 14:50

Zdałem, egzaminator był bardzo w porządku i może dla potomnych opiszę, jak to wyglądało w Warszawie na Odlewniczej.
Podchodzimy do moto, sprawdzamy światła mijania, drogowe, światło stopu, kierunki, podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Egzaminator zapytał jak sprawdziłbym naciąg łańcucha [nie sprawdzałem, bo silnik był już uruchomiony, więc tylko powiedziałem] i gdzie sprawdza sie olej.
Wszystko OK. Teraz przepchnąć moto do wyznaczonej linii. Wsiadać i jazda na górkę. Przed ruszeniem rozejrzeć się i chyba trzeba też włączyć kierunkowskaz, ale nie wiem. Górka jest w zasadzie na tyle płaska, że chyba bez hamulca dałbym rade... Ja polecam z przedniego hamulca, trudniej zepsuć i łatwo się robi.
Potem jazda na ósemkę. 5x z oglądaniem się, bez kierunków. Z powrotem na początek i slalom 5 słupków w jedną i w drugą. Obecna ósemka to istna autostrada... taka szeroka, że nie da się nie wyrobić. Bardziej uważajcie na ruchy głową i ew. kierunki.
Wracamy tam skąd zaczynaliśmy ustawiamy moto oddajemy kask i koniec, zaliczone.
Potem reszta kursantów zdaje plac, a my się denerwujemy ;]
Jak już sobie poradzą to wsiadamy na moto, dostajemy interkom [strasznie szumi i trzeszczy, ale jak chce Wam coś powiedzieć to słychać wyraźnie -- jak słychać niewyraźnie, to nie słuchać tego wcale, bo nie do Was]. Trzeba ustawić lusterka, wyłączyć czerwony przycisk "stop engine" [po prawej], uruchamiamy silnik, włączamy światła i jazda.
Trasa egzaminacyjna jest łatwa, tylko długa. Dobrze opisana jest na stronie Sarbo [kliknąć "opis trasy"]. Dwa zdradliwe punkty to moim zdaniem: skręt w prawo z Rembelińskiej na Bazyliańską. Uwaga na tramwaje, pieszych, przystanek autobusowy i "czterdziestkę", która tam jest. Drugie to taka osiedlowa uliczka bodajże ul. Tokarza [uwaga, bo trzydziestka] i skręt w lewo w ul. Echa Leśne [tutaj uwaga z prawej strony, musimy im ustąpić]. Niby taka osiedlowa niepozorna uliczka, a ruch duży, ja jeździłem tamtędy jakieś 6 razy i w czterech, czy pięciu przypadkach coś jechało. Tradycyjnie uwaga też na pieszych. Jak już skończymy i wrócimy do ośrodka to znów ustawiamy moto tam skąd wzięliśmy, gasimy i słuchamy gratulacji egzaminatora.

To chyba tyle.
mrq2

Postprzez Szorstki » poniedziałek 16 lipca 2007, 10:25

heh, a ja mam problem z ósemką, bo nie wiem w którym momencie w końcu trzeba się rozglądać :P

W FAQ jest:
"ósemka" - należy przjechać po ósemce tyle razy, ile każe egzaminator (teoretycznie co najmniej 5) rozglądając się na każdym "skrzyżowaniu" (po zakręceniu w lewo, należy spojrzeć w prawo i odwrotnie)

więc: skrzyżowanie jest na środku, ale tam się przecież jedzie prosto?...
Szorstki

Postprzez mrq2 » poniedziałek 16 lipca 2007, 11:24

Jedzie sie prosto, ale musisz sie rozejrzeć na boki, czy aby na pewno nic nie jedzie ( ;D ) na drodze poprzecznej.
Wyobraź sobie, że jesteś już za tym skrzyżowaniem, zakręcasz powiedzmy w prawo, kończysz zakręt [połówkę ósemki] i znowu dojeżdzasz do skrzyżowania. Jesteś przed nim i wtedy rozglądasz sie na boki -- _jeszcze_przed_skrzyżowaniem_. Bo za skrzyżowaniem to nie ma sensu.

Poza tym nie bać się ósemki, bo jest ogromna. Traktorem można sie zmieścić ;)
mrq2

Postprzez Szorstki » poniedziałek 16 lipca 2007, 11:35

heheh, tak myślałem, ale zmyliło mnie to "(po zakręceniu w lewo, należy spojrzeć w prawo i odwrotnie)". Dzieki ;]
Szorstki

Postprzez vapor2007 » czwartek 09 sierpnia 2007, 21:08

To mój pierwszy post więc witam wszystkich ! :)

Mój instruktor mnie uczy, że trzeba się oglądać na ósemce kiedy przednie koło jest na środku tego kwadracika (skrzyżowania) - jeśli za chwilę mamy skręcić w prawo to oglądamy się w prawo, a jeśli w lewo to analogicznie oglądamy się w lewo.
Pierwszy wykład --> 9.07.07
Pierwsza jazda --> 2.08.07
Egzamin praktyczny kat AB --> 18.10.2007 Wynik: POZYTYWNY :D
(2007-10-26) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2007-10-31) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. ODEBRANE
vapor2007

Postprzez Szorstki » czwartek 09 sierpnia 2007, 21:33

jak skręcamy w prawo, to trzeba sprawdzić czy nie zajedziemy nikomu drogi, więc trzeba się spojrzeć w lewo...

A jeśli skręcamy w lewo, to trzeba spojrzeć czy nic nie "jedzie" z prawej i czy nie przetniemy toru jazdy nadjeżdżającemu z lewej...

chyba tak ;]
Szorstki

Postprzez vapor2007 » piątek 10 sierpnia 2007, 15:01

Ech czyli wg Ciebie [b]Szorstki[/b kiedy np. skręcasz na skrzyżowaniu w lewo to oglądasz się w prawo - tylko wytłumacz mi po co? Przecież oglądasz się po to żeby zobaczyć czy nie zajedziesz komuś drogi czyli jeśli skręcasz w lewo to lookasz w lewo za siebie a jeśli w prawo to lookasz w prawo.
Pierwszy wykład --> 9.07.07
Pierwsza jazda --> 2.08.07
Egzamin praktyczny kat AB --> 18.10.2007 Wynik: POZYTYWNY :D
(2007-10-26) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2007-10-31) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. ODEBRANE
vapor2007

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy