Obsługa samochodu podczas sprawdzania świateł

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Obsługa samochodu podczas sprawdzania świateł

Postprzez BL_Lacertae » wtorek 08 maja 2007, 11:52

shart napisał(a):...otworzyłem maskę i sprawdziłem poziomy płynów we wszystkich czterech układach, i teraz chcę sprawdzić światła.

Wsiadam do samochodu i co robię?
Zaciągam ręczny, wciskam sprzęgło i skrzynię biegu na luz.
Przełączam kluczyk w stacyjce (mając wciśnięte sprzęgło?) do zapalenia sie lampek kontrolnych i teraz mogę zacząć sprawdzać światła, tak?

Wszystko w porządku czy coś nie po kolei?

U mnie jest inaczej. Egzaminator rozpoczynając egzamin przekręca kluczyk w położenie "zapłon" - dopiero od tego momentu pracują systemy monitorujące egzamin (kamery/mikrofon).

Auto ma włączony hamulec awaryjny (nie ma czegoś takiego jak "ręczny"), a położenie dźwigni zmiany biegów jest w położeniu neutralnym.

Co do sprawdzenia oleju w Corsie ... sam producent podaje że czasu od wyłączonego silnika do sprawdzenia oleju to może być zaledwie 5 minut. Więc, jeśli egzaminator sprawdził Twoje diaster dane osobowe, pewnie czas taki już powoli mijał.
BL_Lacertae

Re: Obsługa samochodu podczas sprawdzania świateł

Postprzez scorpio44 » wtorek 08 maja 2007, 13:17

BL_Lacertae napisał(a):sam producent podaje że czasu od wyłączonego silnika do sprawdzenia oleju to może być zaledwie 5 minut.

Kolego, chyba minimum po 5 minutach. ;)
scorpio44

Postprzez BL_Lacertae » wtorek 08 maja 2007, 20:23

Ops ... oczywiście pomyłka ... :oops:
BL_Lacertae

Postprzez scorpio44 » wtorek 08 maja 2007, 21:10

BL_Lacertae napisał(a):Ops ... oczywiście pomyłka ... :oops:

Pomyłka pomyłką, ale trzeba jeszcze włączyć logiczne myślenie - oczywiste jest raczej, że żeby sprawdzenie poziomu oleju miało sens (pomiar był właściwy), trzeba to zrobić na zimnym silniku.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy