Prawda czy mit/wątek oddzielony

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez dariex » sobota 15 marca 2008, 00:10

Ajgor napisał(a):Na przyklad oblewanie za najechanie na kraweznik przy parkowaniu. W regulaminie egzaminu jest punkt, ktory wyraznie mowi, ze trzeba zaliczyc parkowanie, bez najechania na kraweznik. Ale czy jest taki punkt w kodeksie drogowym? Jesli nie ma, to znaczy, ze ten caly regulamin, a wiec i egzamin, jest niezgodny z kodeksem ruchu drogowego.

W kodeksie tez nic nie napisano o jeździe na czołowe czy takie tam inne "duperele" ale to chyba az nazbyt logiczne? Jeśli egzaminowany uderza w krawężnik,tzn,ze nie panuje nad samochodem,o czym tu dyskutować?

Ajgor napisał(a):Nie wiem, czy jestes z Legnicy, ale jesli tak, to pewnie wiesz o czym mowie. Jest znak Stop. Trzeba sie na nim niby zatrzymac i popatrzec czy nie jedzie pociag. Problem w tym, ze spod znaku w ogole torow nie widac, bo przeslo mostu zaslania. Zeby zobaczyc, czy cos jedzie, trzeba podjechac blizej.

Proponuję się cofnąc do w/w kodeksu drogowego,a omówienie sytuacji ze znakiem stop,był nie tak dawno tu na forum poruszany,wiec aby nie strzelać więcej gaf,proponuje lekture tego tematu,bo odnosi się wrażenie,ze dośc kiepsko ze znajomością znaków,przepisów,tudzież innych.
dariex

Postprzez Ajgor » sobota 15 marca 2008, 00:12

wiesniak napisał(a):
W kodeksie nie ma tez na przyklad ze nie nalezy wjezdzac w drzewo - jakby ktos wiec za to kiedys oblal i udalo mu sie przezyc to niech sie jak najszybciej odwoluje.
No i wlasnie a propos - jesli egzaminator oblewa bezpodstawnie to po to sa w samochodzie kamery i po to sa odwolania, zeby z nich korzystac i takie praktyki eliminowac.

W regulaminie egzaminu tez nie ma wjezdzania w drzewo wiec nie odwracaj kota ogonem. Ja w tym wlasnie wykazalem, ze te cale egzaminy nie maaja nic wspolnego z kodeksem. Wiec co one sprawdzaja? Na pewno nie znajomosc przepisow. A co do odwolania, to juz poprzednim razem namawialem chlopaka, zeby sie odwolywal, ale nie chcial. Teraz sie odwola. Tylko ze od kilku postow dowiedzialem sie bardzo duzo na temat sposobu liczenia egzaminowanych, a nie moge sie dowiedziec, do kogo sie odwolywac. Na stronie WORDa nie ma tez o tym ani slowa. Pewnie to jest tajemnica, bo za duzo ludzi by wygrywalo odwolania.
Pozdrawiam.
Ajgor
Ajgor

Postprzez wiesniak » sobota 15 marca 2008, 00:13

Pewnie ze ci sie nie chce. Bo musial bys mi przyznac racje.

Nie, dlatego ze nikomu by sie nie chcialo tlumaczyc doroslemu czlowiekowi matematyki na poziomie podstawowki.
Ide spac, dobranoc.
wiesniak

Postprzez Ajgor » sobota 15 marca 2008, 00:17

dariex napisał(a):W kodeksie tez nic nie napisano o jeździe na czołowe czy takie tam inne "duperele" ale to chyba az nazbyt logiczne? Jeśli egzaminowany uderza w krawężnik,tzn,ze nie panuje nad samochodem,o czym tu dyskutować?

Ja po prostu twierdze, ze jak egzamin ma sprawdzac znajomosc przepisow, to powinien obejmowac WYLACZNIE zagadnienia z przepisow. A nie radosna tworczosc jakiegos nawiedzonego biurokraty. Jak jest przepis o nie najezdzaniu na kraweznik, to go sprawdzic, a jak nie ma, to jakim prawem, i na jakiej podstawie?
Po za tym po takim egzaminie ten, kto go zda, nie powinien dostawac prawa jazdy, tylko jakis certyfikat znajomosci regulaminu WORD-a. Bo wykazal sie znajomoscia regulaminu, a nie przepisow. Bo ten regulamin nie jest zgodny z przepisami. Tak trudno to zrozumiec?
A co do tego znaku, to mi podaj dokladne namiary na temat, bo ja juz ide spac i nie mam czasu szukac.
Pozdrawiam.
Ajgor
Ajgor

Postprzez dariex » sobota 15 marca 2008, 00:29

Ajgor,na Boga czy Ty na prawdę myślisz tak jak piszesz?
Pewne rzeczy wydają się być logiczne z natury.Idąc Twoim tokiem rozumowania w kodeksie ruchu drogowego powinny być zapisane takie rzeczy jak: zabrania się jazdy po krawężnikach,przejeżdzania ludziom po piętach,tudzież zasuwania autem po trawnikach.
Nie bądź przysłowiową blondynką.
Regulamin jest sprzeczny z przepisami.
Jakieś przykłady?
Ostatnio zmieniony sobota 15 marca 2008, 00:32 przez dariex, łącznie zmieniany 1 raz
dariex

Postprzez ella » sobota 15 marca 2008, 00:31

Tylko ze od kilku postow dowiedzialem sie bardzo duzo na temat sposobu liczenia egzaminowanych, a nie moge sie dowiedziec, do kogo sie odwolywac.

Problem w tym, że czytasz wątek wybiórczo. Sama podałam dwa linki do wątków o odwołaniach. Tam jest wszystko opisane co, jak i do kogo.

Nie wiem, czy jestes z Legnicy, ale jesli tak, to pewnie wiesz o czym mowie. Jest znak Stop. Trzeba sie na nim niby zatrzymac i popatrzec czy nie jedzie pociag. Problem w tym, ze spod znaku w ogole torow nie widac, bo przeslo mostu zaslania. Zeby zobaczyc, czy cos jedzie, trzeba podjechac blizej.

A jest tam linia zatrzymania?
ella
Moderator

Postprzez Popielaty » sobota 15 marca 2008, 02:24

Na odwołanie masz 14 dni.

Jak to zrobić może to Ci pomoże
http://www.prawojazdy.com.pl/index.php? ... d_news=729
5 lutego 2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
Popielaty

Postprzez ella » sobota 15 marca 2008, 11:12

Popielaty napisał(a):

Chyba ten link nie pomoże bo ja go kilka postów wyżej podałam a autor znowu zapytał " dalej nie mogę się dowiedzieć" :wink:
ella
Moderator

Postprzez tom9 » sobota 15 marca 2008, 11:43

wiesniak napisał(a):Ehh, juz to kiedys pisalem, ale jak widze co wy wypisujecie to musze jeszcze raz. No wiec tak dlugo jak na egzamin sa kolejki dluzsze niz 1 (slownie jeden) dzien tak dlugo liczba oblanych nie ma zadnego (slownie zadnego) wplywu na przychody WORDu, jedyne co ma na nie bezposredni wplyw to liczba przeprowadzanych egzaminow, ktora to liczba jest mniej lub bardziej stala kazdego dnia. Tak samo jak w hotelu jest 30 pokoi, to nie ma roznicy czy chetnych na te pokoje bedzie kazdego dnia 50, czy 150, bo hotel i tak kase dostanie tylko za te 30, ktore moze wynajac. Tak wiec mozecie sobie wypisywac rozne teorie spiskowe dlaczego to zdawalnosc jest taka niska, ale pisanie o pieniadzach jako o czynniku, ktory motywuje egzaminatorow do oblewania jest smieszny i swiadczy tylko o waszej ignorancji.

bardzo dobre wyliczenia!
jak ktos uwaza ze egzaminator oblewa by word mial wiecej kasy niech lepiej to przeczyta pare razy!

a temat z Prawda czy mit zmienilbym na bajki i mity.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Mycha » sobota 15 marca 2008, 14:56

Jednak gdyby nie oblewania, to takich kolejek by nie było. Mnie zastanowiła jedna rzecz (ale jakoś moje logiczne argumenty zniknęły między wyliczankami), że po odwołaniu nawet nikt nagrania nie oglądał, tylko od razu wyznaczyli egzamin na koszt WORD, w ciągu 3 dni i egzamin koleżanka zdała. Gdyby uważali, że tak idealnie oblewają nie za byle głupstwo, to chyba by było komisyjne oglądanie nagrania?
Mycha

Postprzez dariex » sobota 15 marca 2008, 15:30

Mycha napisał(a): po odwołaniu nawet nikt nagrania nie oglądał, tylko od razu wyznaczyli egzamin na koszt WORD, w ciągu 3 dni i egzamin koleżanka zdała. Gdyby uważali, że tak idealnie oblewają nie za byle głupstwo, to chyba by było komisyjne oglądanie nagrania?

a skąd wiesz,ze nie oglądał?
dariex

Postprzez Ajgor » sobota 15 marca 2008, 15:32

dariex napisał(a):Ajgor,na Boga czy Ty na prawdę myślisz tak jak piszesz?
Pewne rzeczy wydają się być logiczne z natury.Idąc Twoim tokiem rozumowania w kodeksie ruchu drogowego powinny być zapisane takie rzeczy jak: zabrania się jazdy po krawężnikach,przejeżdzania ludziom po piętach,tudzież zasuwania autem po trawnikach.
Nie bądź przysłowiową blondynką.
Regulamin jest sprzeczny z przepisami.
Jakieś przykłady?

Zupelnie opacznie mnie zrozumiales. Ja mialem na mysli cos DOKLADNIE przeciwnego. Jak w przepisach nie ma zakazu najezdzania na kraweznik, to w regulaminie worda nie powinno tego byc, i nikt nie ma prawa za to uwalac na egzaminie. O to mi chodzilo.
Po za tym w przepisach nie ma miejsca na "logike z natury". Sa przepisy i sie ich przestrzega. I koniec. Nie ma przepisu, to nie ma czego przestrzegac. Nie wierzysz? To wyjedz na skrzyzowanie nie zatrzymujac sie na znaku STOP, a pozniej powiedz policjantowi, ze "logicznie z natury" jak widac, ze jest pusto, to po co sie zatrzymywac. Ciekawe czy sie zgodzi.

ella napisał(a):
Popielaty napisał(a):

Chyba ten link nie pomoże bo ja go kilka postów wyżej podałam a autor znowu zapytał " dalej nie mogę się dowiedzieć" :wink:

Przepraszam. Bylo bardzo pozno, a ja w tym tygodniu wstaje o 4 rano do pracy, wiec o takiej godzinie jestem... Nie do życia. Mea Culpa... I dziekuje.
Pozdrawiam.
Ajgor
Ajgor

Postprzez cman » sobota 15 marca 2008, 16:09

Ajgor napisał(a):Jak w przepisach nie ma zakazu najezdzania na kraweznik, to w regulaminie worda nie powinno tego byc, i nikt nie ma prawa za to uwalac na egzaminie.

Kolego, to o czym mówisz, to nie jest żaden "regulamin worda", tylko Rozporządzenie Ministra Infrastruktury, które w dodatku jest napisane na podstawie Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. I może Cię to zaskoczy, ale w/w ustawa nie jest jedynym aktem prawnym, regulującym zasady ruchu na drogach publicznych.
cman

Postprzez Ajgor » sobota 15 marca 2008, 16:28

To znaczy ze jak ja pod domem parkuje i najade przy tym na kraweznik to lamie prawo i policja ma prawo mi za to dac mandat? :)
Pozdrawiam.
Ajgor
Ajgor

Postprzez skov » sobota 15 marca 2008, 16:32

Po za tym w przepisach nie ma miejsca na "logike z natury". Sa przepisy i sie ich przestrzega. I koniec. Nie ma przepisu, to nie ma czego przestrzegac. Nie wierzysz? To wyjedz na skrzyzowanie nie zatrzymujac sie na znaku STOP, a pozniej powiedz policjantowi, ze "logicznie z natury" jak widac, ze jest pusto, to po co sie zatrzymywac. Ciekawe czy sie zgodzi.

acha idąc twoim tropem Ajgor jadąc ulicą widząc pojazd sygnalizujący awarię chcemy ominąć a tu linia podwójna ciągła i co wzywamy policję? No przecież nie możemy zrobić wyjątku bo o takim przepisy nic nie mówią.
skov

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy