NIe zdałem Boo........

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Pajejek » sobota 09 maja 2009, 00:48

cman napisał(a): Generalna różnica pomiędzy tymi światłami jest taka, że pozycyjne świecą wszystkie cztery, a postojowe tylko z jednej strony pojazdu.

Z tym akurat zgodzić się nie mogę
Art. 52. 1. Kierujący pojazdem silnikowym lub szynowym jest obowiązany, podczas zatrzymania lub postoju w warunkach niedostatecznej widoczności, używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych. Dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni w pojeździe nie złączonym z przyczepą oraz w zespole pojazdów o długości nie przekraczającej 6 m

Jasną sprawą staje się to, iż światła postojowe nie występują tylko z jednaj strony pojazdu, one mogą, ale nie muszą występować. Nie mniej jednak po zasięgnięciu opinii w miarodajnych źródłach pomylenie tych świateł może być powodem powtórzenia zadania i w złych okolicznościach oblaniem egzaminu.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez cman » sobota 09 maja 2009, 09:48

Pajejek napisał(a):Jasną sprawą staje się to, iż światła postojowe nie występują tylko z jednaj strony pojazdu...

No nie występują z jednej strony pojazdu, ale świecą tylko z jednej strony pojazdu, dlatego napisałem o świeceniu, a nie występowaniu.
cman

Postprzez dariex » sobota 09 maja 2009, 12:24

Pajejek napisał(a): Nie mniej jednak po zasięgnięciu opinii w miarodajnych źródłach pomylenie tych świateł może być powodem powtórzenia zadania i w złych okolicznościach oblaniem egzaminu.

Pajejek,na litość,rozumiem,że jesteś instruktorem,więc trochę zaczynaja mnie razić pewne nieścisłości w Twych wypowiedziach.
Pomijam wzgląd czytania ze zrozumieniem ( jak wyżej pokazał Ci to Cman).
Nawet taki laik jak ja wie,że podczas egzaminu na prawo jazdy kategorii B,jednym z zadań egzaminacyjnych jest :
Przygotowanie do jazdy, sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpośrednio za bezpieczeństwo jazdy, oraz ruszenie z miejsca.

Z czego kryteria oceny tego zadania zawierają się w :
1. sprawdzenie stanu technicznego elementów pojazdu odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego – osoba egzaminowana musi zaprezentować, że potrafi sprawdzić:
1. poziom oleju w silniku ( osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrządów sprawdza się poziom oleju w pojeździe),
2. poziom płynu chłodniczego,
3. poziom płynu hamulcowego,
4. poziom płynu w spryskiwaczach – osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać zbiornik i po jego otwarciu stwierdzić obecność płynu,
5. działanie sygnału dźwiękowego,
6. działanie świateł zewnętrznych pojazdu,
2. właściwe ustawienie fotela, lusterek, zagłówków i zapięcie pasów bezpieczeństwa, (jeżeli pojazd jest w nie wyposażony), sprawdzenie czy drzwi pojazdu są zamknięte,
- w lewym lusterku kierowca powinien widzie lewy bok pojazdu i lewy obszar przestrzeni za pojazdem,
- w prawym lusterku kierowca powinien widzie lewy bok pojazdu i lewy obszar przestrzeni za pojazdem,
- zagłówki powinny by ustawione blisko za głową na wysokości głowy,
3. upewnienie się o możliwości jazdy,
- wykluczenie prawdopodobieństwa spowodowania zagrożenia w ruchu drogowym,
- ocena sytuacji wokół pojazdu,
4. płynne ruszenie,
- opuszczenie dźwigni hamulca awaryjnego,
- łagodne puszczenie sprzęgła, zwiększenie obrotów silnika

Czy zatem nadal upierasz się o możliwości powtórzenia zadania,skoro egzaminowany popełnił już drugi błąd?(czyli zła okoliczność wystąpiła już właśnie po raz drugi)
dariex

Postprzez Pajejek » niedziela 10 maja 2009, 00:14

cman napisał(a):No nie występują z jednej strony pojazdu, ale świecą tylko z jednej strony pojazdu, dlatego napisałem o świeceniu, a nie występowaniu.

Oczywiście zgadzam się, iż użyłem nie tego słowa, które raczyłeś ty napisać. Ale pragnę wskazać, że światła postojowe nie świecą tylko z jednej strony jak wynika z twojej wypowiedzi.
Generalna różnica pomiędzy tymi światłami jest taka, że pozycyjne świecą wszystkie cztery, a postojowe tylko z jednej strony pojazdu.

Chciałbym się również odnieść do tego co napisała dariex
Czy zatem nadal upierasz się o możliwości powtórzenia zadania,skoro egzaminowany popełnił już drugi błąd?(czyli zła okoliczność wystąpiła już właśnie po raz drugi)

Nigdy dariex się nie upierałem. Ja tylko zwróciłem uwagę, iż
Co ciekawe drugi błąd, wg egzaminatorki, również kwalifikuje się do odwołania gdyż w nowoczesnych samochodach światła pozycyjne są tożsame ze światłami postojowymi.

Oczywiście teraz wiem, że nie ma takiej możliwości. I nie chodziło tutaj o powtórzenie zadania a o odwołanie się od negatywnego wyniku egzaminu. Jak wiemy (mam nadzieję, iż zgadzamy się w tej kwestii) to pierwszy (niby) błąd sadury powinien być zakwestionowany. I na tej podstawie powinna być wydana decyzja dyrektora ośrodka o unieważnieniu egzaminu.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy