Łuk- ogromny problem....

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez patryk0077 » piątek 08 sierpnia 2008, 10:12

Ja wczoraj oblałem na łuku. Do przodu podjechałem dobrze. Gdy już wycofałem do początku łuku to egzaminator powiedział że przód pojazdu graniczy z linią zaczynającą koperte. I kaplica.
patryk0077

Postprzez Burst » piątek 08 sierpnia 2008, 12:25

Ja też oblałem dzisiaj łuk :( Cofanie tyłem na łuku to dla mnie najutrudniejszy etap egzaminu. Macie może pomysły jak go skutecznie pokonać ?
Burst

Postprzez Ania8228 » piątek 08 sierpnia 2008, 12:42

Mi instruktor powiedział że 2/3cie obrotu kierownicą wtedy kiedy widzisz jak drugi słupek przechodzi przez ten trójkącik od tylnego prawego okna.
Nie wiem czy napisałam czytelnie...

Mi czasem łuk wychodzi....
a najczęściej nie bo się denerwuję i nie bardzo widzę odległości gdzie się kończy samochód a gdzie lusterko i takie tam.

Potrafię minąć rowerzystę o włos od lusterka, a te wredne słupki wyskakują mi w zupełnie niespodziewanych miejscach :cry:
Obrazek
Ania8228

Postprzez Driver'ka » piątek 08 sierpnia 2008, 13:52

Burst napisał(a):Cofanie tyłem na łuku

A jest cofanie przodem? :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez luklic » piątek 08 sierpnia 2008, 15:24

Ania8228 napisał(a):Mi instruktor powiedział że 2/3cie obrotu kierownicą wtedy kiedy widzisz jak drugi słupek przechodzi przez ten trójkącik od tylnego prawego okna.

No to ci niezły instruktor :D Zamiast nauczyć jeździć normalnie patrząc w tylną szybę i po lusterkach to on na słupki uczy. Po za tym najczęściej na placu masz słupeczki ustawione idealnie co do centymetra, a na egzaminie - już nie bardzo. A to ktoś uderzy, a to postawią na oko i już nie zdasz? Po za tym, to nie jest żadna recepta na pokonanie łuku, dla nikogo ten Twój opis, bo nie każdy jeździ takim samym samochodem jak Ty ;P
I co potem, jak zdasz? Nie będziesz cofać, czy kupisz sobie samochód taki jak na kursie? :D
luklic

Postprzez adam_0103 » piątek 08 sierpnia 2008, 15:37

Ania8228 napisał(a):Potrafię minąć rowerzystę o włos od lusterka

Niezbyt bezpieczne...
adam_0103

Postprzez Burst » piątek 08 sierpnia 2008, 18:10

Driver'ka napisał(a):A jest cofanie przodem? :roll:
Jeśli już czepiamy się szczegółów, to owszem, jest możliwe, po odpowiedniej konfiguracji układu kierowniczego.

Dzisiaj jednak zrozumiałem, że najlepiej nauczyć się pokonywać łuk odpowiednio go wyczuwając. Metody są zawodne, bo często te pachołki są potrącane i co chwile zmieniają pozycje.
Burst

Postprzez Ania8228 » piątek 08 sierpnia 2008, 18:27

No to jak ja mam wyczuć linię :cry: Leżę i kwiczę
Obrazek
Ania8228

Postprzez ella » piątek 08 sierpnia 2008, 19:20

Macie może pomysły jak go skutecznie pokonać ?

Masz 25 zakładek pomysłów, to jeszcze mało? :shock:
ella
Moderator

Postprzez Koszmarek » piątek 08 sierpnia 2008, 22:15

Ania8228 napisał(a):Mi instruktor powiedział że 2/3cie obrotu kierownicą wtedy kiedy widzisz jak drugi słupek przechodzi przez ten trójkącik od tylnego prawego okna.

A ja w ogóle nie rozumiem czegoś takiego jak uczenie na obroty. Co innego w teorii tłumaczyć, że mniej-więcej w tych momentach się wykonuje obroty co innego nie nauczyć kursanta JEŹDZIĆ po łuku , dla mnie uczenie na tzw słupki to czyste lenistwo ze strony instruktora, kursanci potrafią idealnie kręcić jak roboty nie myślące a nie potrafią jeździć.

Każdego da się nauczyć jeździć po łuku. Jeden załapie przy 1 pobycie na placu a jak ktoś ciężej przyswaja wiedzę to będzie jechał na ten plac choćby na początku każdej swojej godziny, ale też załapie.

Ludzie myślcie trochę, w prawdziwej jeździe z prawkiem w ręku nie będzie obok pana włodka, henia, jurka czy tam innego mariana który wam powie "jak przejedziesz koło tego papierka to 2/3 obrotu kierownicą"

Dzisiaj dziewczyna prosto po odebraniu prawka by mi skasowała samochód - wyjeżdżała z parkingu tyłem i prawie nie udało jej sie wykręcić.. stawiam 12 wypłat, że łuku uczyła się "na słupki"...
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Postprzez Taschon » sobota 09 sierpnia 2008, 20:08

Witam
W poniedziałek na Odlewniczej mam egzamin praktyczny (mój pierwszy) i najbardziej stresuję się łukiem.
Dziś wziąłem 2h i 0,5h byłem na łuku i instruktor dał nową metodę, która mi pomogła i wszystko wychodzi.
Tak, na metodę. Wcześniej zdarzało mi się robić łuk, obserwując wewnętrzną linię (a lusterka były ustawione normalnie, a nie do dołu)i utrzymując od niej stałą, niedużą odległość, jednak dziś nawet nie byłem w stanie dojrzeć linii. Ech, to ustawienie lusterek raz jedno, raz drugie nie wychodzi na zdrowie.
W każdym razie nowa metoda polega na tym, by przy pozycji startowej środkowy łupek znajdował się naprzeciwko naszego nosa, a po lewej od auta do linii mamy ok. 80cm, a po prawej od auta do linii ok. 30cm. Czyli nie pośrodku. Ciężko opisać dalszy ciąg, w którym miejscu następuje obrót, ale mój dylemat jest następujący:

Gdy podchodzimy do egzaminu, to my wjeżdżamy na łuk i parkujemy na pozycji startowej, po czym robimy łuk, czy autko już tam na nas czeka? Bo jeśli to pierwsze, to git, a jeśli to drugie, to mam przerąbane.

Nie mam specjalnego "wyczucia samochodu", więc na całkowitego czuja tego robić nie potrafię, ale czy jest coś pośredniego między metodą na małpę a jazdą na wyczucie?

I co z tymi lusterkami? W końcu można je ustawić do ziemi lub jakoś "lekko" w kierunku ziemi, by było dobrze widać linię? Jak to w ogóle jest z opieraniem się na patrzeniu na linię? Zewnętrzną czy wewnętrzną?

Itd, itp.
Taschon

Postprzez Hadart » niedziela 10 sierpnia 2008, 18:40

Robisz obsluge pojazdu. Instruktor sam ustawia samochod. Wsiadasz do samochodu, ustawiasz sobie wszystko i robisz łuk. Sposob na luk! Przy cofaniu patrzysz aby prawe lusterko zaszlo na drugi slupek, jeden obrot kierownica w prawo i tyle! Potem tylko patrzec czy jestes rownolegle z liniami, prostujesz kola i musi wyjsc.
Egzamin: 07.08.08
Plac +
Miasto +
(2008-08-14) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.

(2008-08-20) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Hadart

Postprzez Michał_62 » niedziela 10 sierpnia 2008, 20:05

Ja jak zdawałem egzamin to auto miałem już ustawione w pozycji wyjściowej na łuku. Z wyczuciem nie było problemów, bo jechałem wolno, a to jest podstawą! A reszta - wiadomo.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez laz_ » niedziela 10 sierpnia 2008, 21:00

A mnie pomogło na łuku włączenie city(wspomagania kierownicy) i szybsza jazda.
Wcześniej oblewałam egzamin na łuku, z ktorym nie mialam problemow w OSK.
Jak jechalam wolno, to myliły mi się pachołki albo w stresie nie widzialam kolejnego.
Jeździłam tylko i wyłącznie na wyczucie i patrząc do tyłu.
zdałam jak zrozumialam;-)
laz_

Postprzez evelynka997 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 16:59

ja mam sposób na łuk. W czasie jazdy do tyłu po łuku jade jak najwolniej i staram sie by zaczać skrecac w prawo dopiero jak zaczynam dojezdzac do pierwszego pachołka i na poczatku skrecam tylko tak delikatnie w prawo a potem na maxa w prawo i jak juz widze 2 linie to szybko prostuje kierownice. Nie nalezy od razu zaczynac skrecac w prawo bo mozna najechac na linie wtedy. Najlepiej ruszyc troszke do tyłu i dopiero lekko skrecac dopiero potem na maxa. Taki jest mój sposób ;]
evelynka997

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy