Oblałam na łuku :( Jestem załamana.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kingulak » wtorek 24 czerwca 2008, 11:17

kaczi44 napisał(a):Szczerze mówiąc nie rozumiem jak można oblać na łuku przecież to najprostsza część całego egzaminu :)

Myślę dokładnie tak samo i dlatego nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego właśnie na nim oblałam. Chyba nigdy sobie tego nie wybaczę :x
kingulak

Postprzez Yerenia » wtorek 24 czerwca 2008, 15:31

Driver'ka napisał(a):
Yerenia napisał(a):Caly czas kontroluj sytuacje w lusterkach.

A po co w lusterkach? Wystarczy zerkać od czasu do czasu w prawe lusterko, żeby upewnić się wyjeżdżając z łuku, że nie jesteśmy za blisko, albo za daleko od prawej linii i tylko wtedy. Nie trzeba zaraz patrzeć w oba lusterka, bo to niewygodne. A tak, cały czas należy patrzeć się w tylną szybę i obserwować środkowy pachołek na kopercie.

kontroluj to wlasnie znaczy - zerkaj :wink:
W innym temacie pisalam, ze jestem przciwniczka jazdy 'na lusterka', tylko wlasnie na tylna szybe. Ale skoro ludzie maja z tym problem i za chwile egz, to niech jada tak jak umieja.
Yerenia

Postprzez Driver'ka » wtorek 24 czerwca 2008, 17:18

Yerenia napisał(a):W innym temacie pisalam, ze jestem przciwniczka jazdy 'na lusterka', tylko wlasnie na tylna szybe. Ale skoro ludzie maja z tym problem i za chwile egz, to niech jada tak jak umieja.

Tak, tylko po co zerkać w OBA lusterka, skoro można w jedno: prawe. Wychodzi właściwie na to samo, bo w samym prawym lusterku można kontrolować jaką się jest odległość od linii, no i nie jest tak uciążliwe jak ciągłe machanie głową w lewo i prawo.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez kingulak » wtorek 24 czerwca 2008, 17:28

Mój egzaminator był bardzo wyczulony na jazdę po łuku "na lusterka". Do tego stopnia, że gdy przygotowałam się do jazdy i prawe lusterko ustawiłam nisko (miało mi to pomóc, gdybym wyjechała na miasto i musiała parkować równolegle, bo łuk robię patrząc w tylną szybę;) zwrócił mi uwagę, żebym podniosła lusterko wyżej. Dodatkowo wyraźnie podkreślił, że mam obserwować wszystko przez tylną szybę i ewentualnie zerkać w prawe lusterko. Tak więc nie wszędzie jazda na same lusterka przejdzie...
kingulak

Postprzez dariex » wtorek 24 czerwca 2008, 17:29

Driverk'a,no nie trzeba ale można.
Po co? no skoro to komuś pomaga skontrolować sytuejszyn,to czemu nie?
Niekiedy komuś,kto jest świeżo po kursie,ciężko jeszcze o dobrą orientację i wyczucie gabarytów autka,więc jesli można korzystać i z tylnej szyby i każdego lusterka,to korzystamy.
dariex

Postprzez radekbenke » wtorek 24 czerwca 2008, 17:36

Za pierwszym podejściem oblałem na łuku- dotknełem lusterkiem pachołka oczywiście podczas jazdy tyłem. Za 2 razem łuk bezbłędnie. Grunt to skupienie i wolna jazda
13.03.2008 plac [-] miasto [-]
15.05.2008 plac [+] miasto [+]

3.06.2008 dokument odebrany

Obrazek
radekbenke

Postprzez Rafix » wtorek 24 czerwca 2008, 19:39

Driver'ka napisał(a): no i nie jest tak uciążliwe jak ciągłe machanie głową w lewo i prawo.
Dlatego najwygodniej jest od razu odwrócić się do tyłu i tak zostać aż do zatrzymania się w kopercie:)
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez justa-85 » środa 25 czerwca 2008, 01:19

Rafix napisał(a):
Driver'ka napisał(a): no i nie jest tak uciążliwe jak ciągłe machanie głową w lewo i prawo.
Dlatego najwygodniej jest od razu odwrócić się do tyłu i tak zostać aż do zatrzymania się w kopercie:)

Zgadzam się w 1000% ja też patrze tylko przez tylnią szybe,i nigdy nie miałam problemu z najeżdżaniem na linie,obserwowałam tylko środkowy słupek,a nie machałam głową i nie dekoncentrowałam się,co prawda przestraszyłam się że dojadę zbyt blisko pachołka i zatrzymałam sie wystając troszke z koperty :o i egzaminator kazał mi powtórzyc i ...UDAŁO SIĘ!!! :lol: mÓJ SPOSÓB NIGDY MNIE NIE ZAWIÓDŁ!!!pOWODZENIA :D
24.06.08-egzamin teoretyczny i praktyczny ZALICZONY za PIERWSZYM podejściem!!!
justa-85

Postprzez Driver'ka » środa 25 czerwca 2008, 10:21

Ja sobie właściwie pomagałam lusterkiem wyjeżdżając z łuku, żeby zorientować się czy dobrze ustawiam samochód względem linii. Samo patrzenie w tylną szybę na środkowy słupek w kopercie mi nie wystarczało w tym momencie bo miałam wrażenie, że i tak jadę krzywo ;) Więc wspomagałam się prawym lusterkiem, kiedy nie byłam pewna czy jadę dostatecznie prosto.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Rafix » środa 25 czerwca 2008, 10:41

Driver'ka napisał(a): Samo patrzenie w tylną szybę na środkowy słupek w kopercie mi nie wystarczało w tym momencie bo miałam wrażenie, że i tak jadę krzywo ;)
Ja nawet nie patrzyłem na konkretny słupek, tylko od tak, na "drogę" I też bardzo często miałem wrażenie, że jadę krzywo, a potem zajeżdzałem idealnie na środek :)
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy