cman napisał(a):A, trzeba by, trzeba...
Czy używaniu kierunkowskazów do wspomnianych przeze mnie celów również jesteś przeciwny?
przez scorpio44 » niedziela 12 lipca 2009, 16:29
cman napisał(a):A, trzeba by, trzeba...
przez oskbelfer » niedziela 12 lipca 2009, 16:38
mshtal napisał(a):absolutnie popieram stanowisko cman'a bo jeśli każdy "mądrala" a takich tu jak widać na załączonym obrazku nie brakuje będzie interpretował "po swojemu" jasno sprecyzowane przepisy to za chwile okaże się, że podczas skrętu w prawo na warunkowym S-2 przy dobrej widoczności dojdziemy do wniosku, że zatrzymanie jest bezsensowne a jeszcze ktoś nam może w tyłek przyłożyć, więc lepiej bieg przeładować i od razu jechać...
przepisy stanowią sprawę sygnalizacji nadzwyczajnie zrozumiale i traktujmy je literalnie!
przez cman » niedziela 12 lipca 2009, 18:17
scorpio44 napisał(a):Czy używaniu kierunkowskazów do wspomnianych przeze mnie celów również jesteś przeciwny?
przez scorpio44 » niedziela 12 lipca 2009, 18:32
przez Khay » poniedziałek 13 lipca 2009, 09:19
cman napisał(a):Prawy, że droga wolna - i tak nie można ufać takiemu kierunkowskazowi, tylko trzeba się samemu dostatecznie upewnić o możliwości wyprzedzania, a skoro nie można mu ufać, to po co w ogóle stosować.
przez oskbelfer » poniedziałek 13 lipca 2009, 09:51
Khay napisał(a):.
Dzisiejszej nocy zastosowałem to kilkukrotnie i jakoś nie widzę powodu, by ktoś miał mnie za to ukarać mandatem. I choć odpowiedzialność za upewnienie się nadal spoczywa na wyprzedzającym, to skoro widzę że i tak będzie próbował - to wolę się upewnić, że będzie to robił w momencie gdy będzie to dla mnie bezpieczne - bo jak zrobi to w momencie najgorszym z możliwych (bo np. zacznie mu brakować cierpliwości) to jak wyjedzie z kimś na czołowe, to pewnie ratując się zrobi mi takie samo "kuku" (albo i większe). Oczywiście, gdy sam wyprzedzam nie zakładam, że inni myślą tak jak ja. Ale kierowcy ciężarówek np. bardzo często właśnie fundują taki zestaw (noga z gazu, zjazd - jeśli to możliwe - na pobocze, drogowe by ładnie było wszystko widać i prawy kierunkowskaz - i chwała im za to).
Pozdrawiam
Khay
przez canter » wtorek 21 lipca 2009, 20:55